2 romani au alergat timp de 106 ore langa Turnul Eiffel

703

   NO FINISH LINE sau cursa fara linie de sosire este un concept dezvoltat pentru prima data in 1999, in Franta, la Monaco. De 3 ani, competitia care are ca scop strangerea de fonduri pentru copiii defavorizati si bolnavi se desfasoara si la Paris. Concurentii au de ales in a alerga pentru 24 de ore sau pentru 5 zile (106 ore). Fiecare kilometru este rasplatit de organizatorii si partenerii „No Finish Line” cu 1 euro. Editia din 2017 a insemnat un numar record de kilometri alergati : 127 550 de kilometri. 

2 romani la STARTUL probei de 5 zile

Nicolae Buceanu si Adrian Bontiu au fost cei doi romani din totalul de 29 de sportivi care s-au incumetat sa porneasca in aventura de 5 zile in alergare ( 10-14 mai ). In proba de 24 de ore organizatorii permit inscrierea a 100 de persoane.Traseul: o bucla de 1,3 kilometri in apropierea Turnului Eiffel,  pe celebrul Champs de Mars.” Este un concurs naucitor. Ambii sportivi foarte buni. Nicu mi-este un foarte bun prieten și cam rupe tot în materie de concursuri prin Irlanda (acolo locuiește), deși e amator. E construit pentru viteză, dar face ultra-uri” a scris pe pagina sa de facebook ultramaratonistul Vlad Tanase.

Pe langa cei 130 de participanti oficial inscrisi ( 30 la proba de 5 zile si 100 la cea de 24 de ore), fiecare persoana care dorea sa alerge si sa contribuie financiar la strangerea de fonduri o putea face daca achita o taxa de 15 euro. „Ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost mobilizarea socială a francezilor , venind cu mic cu mare pentru a lua parte la eveniment . Oameni care ieșeau de la servici, plăteau taxa de participare, și se plimbau 1-2 ture . Cred ca in total au fost peste 2000 de oameni”, a povestit pentru aimx.ro Adrian Bontiu ( FOTO DREAPTA). 

„In noaptea de sambata spre duminica am avut halucinatii”

  „Faptul ca putem alerga este un prilej de fericire, faptul ca putem alerga ajutand …tine de onoare”. Cuvintele sunt transmise de Nicu Buceanu ( FOTO), romanul stabilit de 12 ani in Irlanda si ocupantul locului 4 la NO FINISH LINE. A alergat 430 de kilometri in 106 ore. Convorbirea, cu intermitente (Nicu se afla pe aeroport in Paris si la fiecare 4 minute apelul se deconecta), a avut loc la nici 24 de ore de la finalizarea epuizantei competitii. „Pun accent pe chestia de charity pentru ca in Irlanda particip la aproape fiecare sfarsit de saptamana la astfel de competitii unde se strang bani. Nici nu va imaginati cat de multe probleme sunt… Putem insa sa le rezolvam impreuna, atunci cand suntem uniti. In acest an la Paris s-a strans in doar 5 zile o suma impresionanata de bani, doar din donatii”, explica Nicu de ce a ales sa participe la No Finish Line.

Nicu s-a antrenat doua luni si jumatate pentru cursa. A alergat aproape 2000 de kilometri, iar ca obiectiv, la Paris, avea 100 de kilometri pe zi.

” Am luat startul miercuri la ora 10 si m-am oprit prima oara la 4 dimineata, joi. Am dormit 3 ore, apoi am alergat iar 22 de ore. Cam in fiecare dimineata la ora 4 ma opream pentru ca efectiv mi se inchideau ochii de oboseala, iar corpul nu ma mai asculta. Sambata spre duminica noaptea am avut si halucinatii. Am vazut un caine alb. Este prima data cand mi se intampla. Atunci mi-a avenit in minte cartea lui Vlad Tanase si mi-am zis uite chiar se intampa astfel de lucruri.”

PUTEREA TELEFONULUI

O mare problema pentru participantii la cursa de 106 ore a fost lipsa dusurilor si a ghetii atat de necesara pentru recuperare. „Miercuri am alergat 100 de km, 110 joi, 90 vineri si sambata doar 60 pentru ca muschiul de la piciorul drept a cedat din cauza lipsei apei. Eu imi obisnuisem muchiul dupa antrenamente cu apa rece. Norocul nostru a fost ca am gasit o cismea in parc si ne turnam apa pe picioare cu un borcanel de iaurt”.  Nicu a vorbit si de aspectele psihologice care au contat in cursa. ” Pe Vlad Tanase l-am intalnit la cursa de 24 de ore de la Timisoara. Ne-am cunoscut pe traseu si am ramas prieteni. Am convenit sa vorbim in fiecare seara pe timpul competitiei de la Paris. In momentul in care vorbeam cu Vlad prindeam atata putere psihica de parca eram ca nou. Ma suna sotia, fratele, vorbeam cu sora mea, dar nu se intampla acelasi lucru.”

Traseul era inchis doar pentru concurenti pe mai putin de un sfert din bucla de 1,3 kilometri, in zona corturilor unde dormeau si isi tineau bagajele. Pe restul distantei ei aveau de trecut prin doua puncte de control pentru ca cipul sa le contorizeze distanta, dar drumul lor era comun si cu cel al turistilor astfel ca riscul unor atentate a fost destul de crescut.

  ADRIAN BONTIU ( 306,44 km alergati, locul 17) DESPRE:

No Finish Line: ” Am participat pentru a-mi testa limitele intr-o astfel de cursa. A fost un test pentru mine, pentru a ma pregătiri psihic pentru ceea ce urmează , o cursa de 6 zile in Florida-SUA. In plus de asta, am vrut sa alerg cât mai mult pentru a se dona cât mai mulți bani pentru cauza susținută de eveniment , copii defavorizați din Franța.

...urmari : „Am ieșit foarte bine, fără accidentări și cu mai multă încredere in mine. Nu mi-a fost frica de nimic, doar de mine ca nu voi putea termina.

...măsurile de securitate: „au fost foarte drastice, lucru ce ne-a făcut sa ne simțim in siguranța pe toată durata evenimentului.” Ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost mobilizarea socială a francezilor , venind cu mic cu mare pentru a lua parte la eveniment. ”

 

 

Podium MASCULIN, 24 de ore :

Stéphane LEROUX / 191.688km
Flavien BARRAU-BASCOUL / 181.256km
Cédric CUVILLIER / 176.04km                                                                            

Podium Feminin, 24 de ore :
Carole INGOUF / 163km
Lidiwine KERBOURC’H TEHEL / 156.48km
Patricia BOUEME / 153.872km

Podium Masculin, 5 zile :
Patrice LOQUET / 504.648km
Pierre EHRHARD / 469.44km
Alain DUVERNE / 462.92km

Podium Feminin, 5 zile:
Cathy MULLER / 406,848km
Graziella VARETTE / 322.088km
Annick FOUCHARD DJEBLI / 305.136km