5 pentru Jocurile Olimpice-delegatia Romaniei la Sanie e lansata pentru Pyeongchang

916

Romania nu a lipsit niciodata de la intrecerile olimpice de sanie din 1980, de la JO gazduite de Lake Placid. Cea mai buna clasare romaneasca a fost locul 4, la sanie 2. Ioan Apostol si Liviu Cepoi au concurat  in 1992, la JO de la Albetville.

Delegatia Romaniei spune prezent si la editia Jocurilor Olimpice din Coreea de Sud.

Pe lista oficiala de la Federatia Internationala au fost nominalizati: Raluca Stramaturaru, Valentin Cretu, Andrei Turea, Cosmin Atodiresei si Stefan Musei.

3 din cei 5 sportivi ai lotului de sanie pentru Jocurile Olimpice alaturi de antrenorul Radu Theodor
Radu Theodor si protagonistii sai din lotul Romaniei pentru Jocurile Olimpice

„Pentru mine calificarea a fost un obiectiv destul de ambitios. Eram constient ca nu o sa am o calificare usoara. Este doar primul an competitiv la seniori. Sunt foarte multumit si incantat de aceasta calificare.  Sunt recunoscator persoanelor care m-au ajutat si indrumat sa ajung aici.” -Andrei Turea

Andrei Turea component al lotului national de sanie
Andrei Turea sportiv al lotului national pentru Jocurile Olimpice

Participarea la Jocurile Olimpice este un vis transformat in realitate si de Cosmin Atodiresei

„Reprezinta totul. Am muncit foarte mult pentru aceasta calificare, bineinteles chiar daca sunt calificat, o sa trag la fel de tare si la urmatoarele etape.” – Cosmin Atodiresei5 pentru Jocurile Olimpice

Sania s-a dezvoltat ca sport inca din secolul al XVI-lea. Primele sanii au fost construite insa 300 de ani mai tarziu de patronii unui hotel elvetian. Obiectivul era sa le ofere turistilor senzatiile tari.

Primele intreceri de sanie si-au facut debutul la Jocurile Olimpice  de la Innsbruck.

In 1964 au fost programate intreceri atat la feminin cat si la masculin. Din 1976 concursurile au fost organizate pe aceeasi pista cu intrecerile la bob.

Autor: Ovidiu Petenghea