Tragedie: A murit cunoscutul alpinist Zsolt Torok

429

A murit cunoscutul alpinist roman Zsolt Torok. El a fost dat disparut de sotia sa. Alarma s-a dat sambata dimineata. Alpinistul a fost cautat de echipe ale Salvamont Sibiu si Arges, de jandarmi sibieni si argeseni, dar si de un elicopter al MAI. Zsolt Torok a fost gasit fara suflare in zona varfului Negoiu.

Zsolt Torok avea 45 de ani si reusise in 2018 una dintre cele mai importante performante ale alpinismului romanesc

„A căzut printre stanci in zona Virfului Negoiu”, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentantii Salvamont Sibiu. Si Salvamont Romania a postat pe pagina de facebook un mesaj emotionant: „A plecat dintre noi, rapus de marea sa pasiune, unul dintre marii alpinisti ai tarii, un caracter deosebit, un prieten al Salvamont Romania, un OM…”

Echipa formata din Zsolt Torok, Teofil Vlad si  Romica Popa a reusit, in 18 octombrie 2018 , deschiderea unei rute noi spre varful Pumori, 7.138 metri, in Himalaya. A fost denumita ulterior Le Voyage de Petit Prince (Călătoria Micului Prinț). Zsolt, Teofil si Romica au fost desemnati de catre Federatia Romana de Alpinism si Escalada drept cei mai valorosi alpinisti romani in 2018.

Aradeanul Zsolt Torok a reusit cateva performante extraordinare impreuna cu Vlad Capusan: au urcat in 2016 pe Vârful 5 (Himalaya), de 6374 m, cunoscut și ca vârful Saldim, din zona Makalu. Cei doi români au fost primii care au pus piciorul în această zonă.

Doi ani mai tarziu cei doi au urcat in Patagonia pe varful Cerro Torre, 3128 de metri, o premiera romaneasca. Inainte de Cerro Torre au reusit o alta ascensiune in conditii extreme “ A fost o ascensiune care, desi nu ma gandeam, va ramane una din cele mai intense si dure amintiri si totodata o lectie de viata. Cerro Adela are doar 2860 m. Un pic mai mult decat Moldoveanu ,insa pot spune fara exagerare ca intr-un astfel de munte am facut o ascensiune in stil Himalayan .” –Zsolt Torok

Autor: Vlad Lucian Arhire