La 46 de ani va parcurge 8000 de kilometri, in alergare, in 100 de zile

718

  Dakar(Senegal)- Vilnius (Lituania). In total 8000 de kilometri. Luni seara a ajuns la jumatatea distantei. Un proiect de anduranta extrem care il obliga sa alerge 2 maratoane pe zi. Aidas Ardzijauskas este ULTRA ATLETUL care vrea sa intre pe 16 februarie in Vilnius, capitala Lituaniei. Atunci, tara sa sarbatoreste 100 de ani de independenta. Aidas are 46 de ani si este pompier. In copilarie a trecut printr-o trauma cumplita. A fost nevoit sa invete sa mearga din nou dupa ce si-a fracturat picioarele si si-a curbat coloana vertebrala.

7958 de kilometri, 3 luni, 2 maratoane pe zi, un om, alergare: Aidas Ardzijauskas

Aidas Ardzijauskas S-a nascut in 1971 la Vilnius, capitala Lituaniei. Aidas a avut parte de o copilarie marcata de un eveniment tragic. „A silly jump” l-a „trimis”pe patul de spital cu ambele picioare fracturate si cu coloana vertebrala afectata destul de grav. Universul i s-a intors cu fundul in sus. A avut nevoie de luni intregi de recuperare.„Am fost nevoit sa invat sa merg din nou, sa ma misc”, explica Aidas care a incercat sa-si gaseasca un refugiu si un ajutor in sport.

A fost refuzat constant de antrenori pe motiv ca este prea slab. Cu moralul la pamant, intr-o conditie psihica deteriorata Aidas a inceput sa alerge. „Alergarea m-a scos din depresie si mi-a dat putere. Am vrut sa alerg din ce in ce mai mult. Totul s-a transformat intr-un stil de viata. La 24 de ani am ales si o profesie activa. Am devenit pompier.”

85000 – kilometrii alergati intre 1980 si 2016 

Aidas Ardzijauskas ultraatlet24 octombrie este ziua in care Aidas a inceput mega proiectul de anduranta. Startul s-a dat in Senegal. A alergat pe coasta de vest a Africii, pe malul Oceanulului Atlantic. A trecut prin Mauritania, Maroc si a urcat in Spania pe tarmul Mediteranei. Luni seara Aidas Ardzijauskas „bate la portile” orasului Villareal. Este putin sub media impusa de 80 de kilometri pe zi. A adunat 72 de kilometri. Au trecut 54 de zile, iar temperatura este una prietenoasa: 14 grade.

In 2003 a fost primul contact cu lumea ULTRA ATLETISMULUI. Atunci a participat la o stafeta pe distanta:  Vilnius-Riga-Tallinn. Abia in 2008 a inceput insa sa participe constant la concursurile de alergare, ultramaratoane.

Pompierul din Vilnius si-a propus sa ajunga in capitala tarii sale pe 16 februarie. Este chiar data la care Lituania sarbatoreste 100 de ani de independenta. In ciuda prezentei trupelor germane in tara, Consiliul Lituaniei proclama pe 16 februarie 1918 un stat independent. Practic, abia in noiembrie Consiliul prelua conducerea tarii dupa infrangerea Germaniei in Primul Razboi Mondial.

Performante, Aidas Ardzijauskas: 

Traversarea Americii (Los Angeles – New York) 2014

locul 1, 832 de kilometri in 6 zile

  No Finish Line, MONACO, 2015

locul 4, 860,56 de kilometri in 8 zile

 Self-Transcendence, NEW YORK, 2015

locul , 1,073.43 km in 10 zile

Aidas este si co fondatorul Societatii Ultra Lituania.

 Autor: Vlad Lucian Arhire
Credit Photo,Video: facebook Aidas Ardzijauskas