Cursa din Coreea de Sud a venit ca o invitatie surpriza din partea Federatiei Romane de Triatlon care s-a mulat perfect in pregatirea lui Diaconu. Alexandru are in plan cursa de Ironman din data de 3 iunie, programata la Venetia. Pana la provocarea din Italia, Alex Diaconu a concurat la Campionatul Asiatic de distanta lunga (3000m inot, 84km ciclism si 20km alergare ).
„Pregatirea nu a fost una specifica deoarece nu am vrut sa afectez pregatirea pentru Ironman. Inainte de start aveam emotii si ceva asteptari, dar nu ma gandeam prea departe.”-Alexandru Diaconu
Alex Diaconu a concurat pentru Romania cu Ion Alexandru, Mihai Baractaru si Sorin Boriceanu in Coreea de Sud.
„Am ajuns in Gunsan ( un orasel foarte industrial de pe malul Marii Galbene ) cu 3 zile inainte de start. Am folosit acele zile ca sa ne odihnim si sa vedem traseul de cursa. Am facut si cateva antrenamente usoare. Traseul de bicicleta si alergare au fost foarte pitoresti, rapide, dar vremea rece de afara nu ne-a permis sa ne bucuram prea mult de ele. Ploaia si curentii de apa reci au facut ca proba de inot sa fie injumatatita cu mentiunea ca daca vremea se strica se si anula.”
In dimineata cursei apa avea 13.1 grade Celsius iar afara erau 12 grade. Din acest motiv incalzirea nu s-a putut face inainte de cursa. Alex Diaconu si colegii sai s-au aruncat sa infrunte apa.
„In momentul startului am alergat toti spre apa strigand mai ceva ca spartanii. Primii 300 de metri au fost groaznici. Simteam ca ma sufoc, bratele, picioarele si fata ma intepau si simteam cum inghet incet si sigur. Dar cum autocompatimirea nu te duce departe intr-o cursa, nu m-am gandit prea mult la asta si am incercat sa ies cat mai repede din infernul inghetat.”
Alex Diaconu a ajuns pe mal pe pozitia 27 in prima proba la Campionatul Asiatic de distanta lunga.
„Dupa un inot mediocru, m-am bucurat ca imi pot lua o bluza uscata in tranzitie. Pe bicicleta, fiind frig si neexistand riscul sa ma supra incalzesc ( nu prea imi place sa concurez in temperaturi ridicate pentru ca nu ma acomodez mereu, mai ales la inceput de sezon ) am incercat sa fiu cat mai agresiv in abordare. Am incercat sa merg undeva la 85-90%. In scurt timp am inceput sa recuperez pozitii pretioase. M-am speriat putin. Am vazut ca numarul de watti depasea cu mult asteptarile si avea sa urmeze o proba de alergare unde nu aveam cum sa ma odihnesc.”
Alex Diaconu si-a asumat un risc in Coreea de Sud, intr-o cursa de verificare pentru Ironman.
”Dupa o bicicleta incredibil de buna care m-a surprins chiar si pe mine, am ajuns in tranzitie pe locul 9. Urma ultima proba, la care, la precedenta cursa in Dubai am avut o alergare buna. Avand in vedere ca veneam dupa doua ore extrem de intense de bicicleta, aveam emotii. Am plecat usor si am marit ritmul km. dupa km. M-am stabilizat la 3’48″/km. Era un ritm indraznet in care incepeam sa ma simt comfortabil. Dupa primii 5km. ma aflam pe pozitia 6. Au urmat 8 km. in care am tot fortat. Lupta incepea sa dea roade. Am recuperat secunde pretioase fata de cei din fata.”
Alex Diaconu a fost pus in situatia in care a trebuit sa faca ruperi de ritm si atacuri ca sa-i demoralizeze pe cei care erau langa el la Campionatul Asiatic de distanta lunga.
„Astfel am reusit sa ajung pe pozitia 4 avand un ritm nebunesc si ducand o lupta psihica interminabila. Am incercat sa pastrez avansul fata de urmaritori dar in acelasi timp locul 3 era la o aruncatura de bat in fata! Am reusit sa gasesc o ultima sursa de motivatie. Am accelerat dar din pacate am ramas fara km la alergare. Am ajuns la linia de finish dupa o cursa impecabila pe locul 4. Am fost la doar 20″ de podium. Este cursa de care sunt cel mai multumit din ultimii ani. Am vazut rezultatele muncii din extra sezon. Ma ajuta sa privesc optimist spre cursele din perioada imediat urmatoare.”
Alex Diaconu va ataca urmatoarele intreceri: Challenge Venice – full distance 3 iunie si Campionatul Mondial de distanta lunga – 14 iulie.
In Coreea de Sud Alex Diaconu a terminat pe locul 4, cu timpul final de 3 ore 52 minute si 25 de secunde. Alex Ion a terminat pe locul 7 (3:57:53), Mihai Baractaru pe locul 11 (4:09:30), iar Sorin Boriceanu pe locul 15 (4:17:53).
Autor: Ovidiu Pețenghea