Alex Toma ia rolul „supereroilor” din basme în concursurile de triatlon

713

   toma-turcia-apa   „Atuul meu…? Determinarea și dorința de a face performanță, de a fi mai bun, de a reuși să mă autodepășesc.” Sunt vorbele lui Toma. Este numele de familie, dar și de scenă al unui tânăr… de un an…De un an… în triatlon. Un tânăr care s-a întruchipat în supereroii din basme. S-a calificat la Campionatul Mondial de Iron Man 70.3 din SUA 2017 după un singur sezon SERIOS în acest sport. A crescut rapid, cât alții în…și promite că o va mai face. În 2020 vrea să fie prezent la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Și atunci va fi tânăr. Va avea 29 de ani…în buletin.

TATĂL SĂU COLEG CU MARELE DOBRIN

     Fotografiile în care tatăl său apărea pe teren lângă Gicu Dorbrin nu îl impresionau pe Alex Toma. La 5,6 ani era prea mic pentru a realiza că tatăl său jucase fotbal, la FC Argeș, cu unul din fotbaliștii uriași ai României. Mama lui Alex a cochetat cu handbalul, dar înotul li s-a părut celor doi părinți sportul potrivit pentru un puști aflat în creștere și dornic să ardă din energie.

     De la 7 până la 12 ani a facut înot la Liceul Racoviță, liceu care își ținea și își ține și acum orele la bazinul Lia Manoliu. În 2004 s-a transferat la Bucharest Sport Club, iar în primii doi ani a ieșit campion național la fluture. A fost nelipsit de pe podiumul competițiilor naționale între 2002 și 2009. „Erau foarte mulți copii la Racoviță și de aceea am decis să mă transfer. Era un antrenor la 3 clase, cam la 60 de copii care veneau în același timp ” explică Alex Toma. Asta avea să-i folosească în experiența actuală de antrenor de înot, tot la Bucharest Sport Club. La 25 de ani Alex ține lecții pentru 80 de copii ( pe diferite niveluri), cu vârste între 4 și 13 ani, pe care îi pregătește pentru performață. Nu vin însă toți în același timp la bazin.:) „Am știut să îi pregătesc pentru fiecare etapă ce urmează și să le ofer ceea ce acum 15 -18 ani eu nu am avut. Vorbesc mult cu ei pentru ca e foarte importantă comunicarea individuală. Trebuie să le oferi încredere.”

„TAURUL”

La vârsta de 12 ani a fost ochit de un antrenor în curtea școlii și a început și antrenamentele la fotbal, la Juventus Colentina. „Să vedem de unde sare iepurele mi-am zis atunci. Îmi plăcea foarte mult Fernando Torres. Jucam al doilea vârf, iar antrenorul mă poreclise „taurul”. Zicea că atunci când văd roșu în fața ochilor nimic nu mai îmi stă nimic în cale. Îi luam pe toți la viteză.” 7 ani a mers în paralel atât cu înotul cât și cu fotbalul, dar avea să urmeze o perioadă neagră.

Cu dublă legitimare atât la Steaua cât și la Bucharest Club, Alex Toma câștiga bani buni din premiile concursurilor de înot, bani care îl ajutau să se întrețină și să-și facă poftele adolescenței. Lucrurile s-au schimbat când a trecut la juniori 1 și a început să concureze cu sportivi mai mari cu un an ca el. Nu a mai prins podiumul, iar indemnizația nu l-a mai mulțumit pe copilul care ajunsese să se descurce financiar pe cont propriu, iar gândul că va fi nevoit să ceară bani părinților nu îi dădea pace. S-a reorientat spre fotbal.

Și cum un necaz nu vine niciodată singur Alex a suferit o accidentare groaznică  fiind la un pas să nu mai poată să meargă. După luni grele de recuperare renunță și la toma-bicicletafotbal și hotărăște să înceapă cursurile de inițiere pentru copii. Totul se petrece fulger într-o perioadă de doar un an.

LA ÎNCEPUT A FOST O JOACĂ

  „Părinții copiilor pe care îi aveam la înot m-au întrebat dacă nu vreau să fac triatlon pentru că știau că mai alerg și că am făcut atâția ani înot de performanță. Ba mai mult m-au „forțat” să îmi cumpăr o bicicletă. De ziua mea mi-au făcut cadou un voucher care acoperea o parte din sumă” , a detaliat pentru aimx.ro, Alex Toma, cum și cine l-a convins să încerce un sport nou. ” Limitele ți le vezi mereu. Eu n-am știut că pot să îmi împing limitele atât de mult. Probabil pot să le împing mai mult. M-am autodescoperit  și la inot, și la bicicletă și la alergare. Sunt propriul meu antrenor.”

     La câteva luni după ce a început joaca Alex Toma a ieșit pe locul 3 la proba olimpică de triatlon ( 1,5 km înot, 40 de km bicicletă și 10 km alergare) în spatele unor sportivi consacrați în acest sport ca Bălănescu și Atilla. La campionatul național de Iron MAN ( 1,9 km înot, 90 km bicicletă și 21 alergare), desfășurat la Oradea, a obținut poziția a patra. Atunci s-a produs declick-ul: „Mi-a dat de gândit că aș putea să îmi îmbunătățesc timpul și aș putea să mă calific la un campionat mondial. La Oradea am avut  4 ore și 39 de minute și mi- am propus să merg cu 10 minute mai bine…Am fost tot timpul o fire competitivă și bătăioasă. Mă motivează familia, dorința de a fi mai bun și de a arăta că indiferent că trebuie să mă împart și la cursurile de înot și la viața de zi cu zi ca părinte a doi copii, dacă într-adevar vrei ceva poți obține.” 

   Alex Toma s-a calificat la Campionatul Mondial chiar la primul concurs de calificare internațional la care a participat,în Turcia. Trebuia să fie în primii 3 la categoria sa de vârstă. A ocupat locul 2 după ce a ieșit primul din apă și la anul România va avea cel puțin un reprezentant la Mondialele din Statele Unite. Mai mult a încheiat cursa în 4 ore și 20 de minute. Cu 10 minute mai puțin decât și-a propus. Să crești MARE,” EROULE”!!!

ALEX TOMA DESPRE:toma-familie

Ciprian Bălănescu, omul care domină autoritar triatlonul românesc :  „este un exemplu. Știu cât a muncit, știu cât muncește.Nu este obiectivul meu să-l bat pe el, dar dacă s-ar întâmpla m-aș bucura. Îl admir pe Ciprian și știu că mai am mult de muncă.”

....viitor: mi-aș dori pe termen lung să reușesc împreună cu Marius Grigore, managerul clubului unde lucrez, o calificare la Jocurile Olimpice de la TOKYO din 2020. Mă voi concentra de la anul pe acest aspect.

     Alex Toma este însurat și are doi copii: o fetiță de doar 8 luni și un băiețel de aproape 3 ani. Dacă auziți o portavoce la concursurile de triatlon îl veși descoperi pe Toma JR: își susține tatăl. 

CREDIT PHOTO: TRI MAX MAGAZINE, TRI CLUB, ARHIVĂ PERSONALĂ