Alin Useriu: „Lui Tibi daca-i ramane o mana in viata va merge mai departe”

679

   La „Tasuleasa”, organizatia non-profit, din care face parte Tibi Useriu, este agitatie mare. Urmeaza doua evenimente importante: o impadurire, la acest sfarsit de saptamana, iar pe 1 aprilie, Ziua Voluntarilor Mici. Alin, fratele lui Tibi si presedintele Asociatiei a scapat putin lucrurile de sub control: membrii Tasuelasa au cam „uitat” de treburile organizatorice  si sunt „calare” pe facebook pentru a nu rata nimic din evolutia lui Tibi. ” Chiar i-am certat putin dimineata” , imi spune glumind Alin. Tibi inspira in aceste zile mii de persoane.

„TIBI mai are energie!”

    Un pumn de vitamina B si ceva pastile de tensiune fac parte din „arsenalul” zilnic al lui Alin Useriu pentru a rezista tensiunii de a sta pe margine. aimx.ro a stat de vorba cu Alin pentru a afla cum a trait ziua de ieri, poate cea mai grea de pana acum avand in vedere vestile despre degeraturile lui Tibi si posibilitatea ca acesta sa fie oprit din cursa de catre medic.

 „Ne-am ingrijorat. Il stim pe Tibi. Si daca ii mai ramane o mana in viata va merge mai departe. In acelasi timp stiam ca daca lucrurile sunt foarte grave doctorul il va opri din competitie si nu-i va mai permite sa continue. Daca era rau imi spunea: mi-a transmis de usturimi, de degeraturi si ca asteapta un verdict de la doctor. In acelasi timp l-am simtit foarte hotarat si l-am simtit bine. E foarte bun si ritmul pe care il are. Este foarte clar ca mai are resurse. Mi-a spus ca vrea sa-si odihneasca capul, ca in aceste momente corpul nu mai poate fi odihnit. Fata de anul trecut nu e asa rau . Inca un strop de energie precis mai are. Problema mare e ca este foarte frig :-38 de grade.”

Ingrijorarea persista insa pentru ca in aceste ore Tibi traverseaza cea mai grea portiune din traseu. Asa numitul drum de gheata (ICE ROAD) strabate o zona plata, alba, lipsita de repere, cu vant puternic si care pune la incercare si taria psihica a unui om ajuns aproape de capatul puterilor. L-am intrebat pe Alin despre riscul ca Tibi sa mearga pana la capat indiferent de problemele sale medicale:

„El stie ca are o mare familie in spate ( Tasuleasa) si asta ii da energie. Eu nu cred ca ar vrea sa riste nimic. Are toate motivele sa se intoarca acasa si sa nu se duca la „capatul pamantului”. Promisiunea asta am luat-o de la el: ca nu isi va risca viata si se va opri in caz ca lucrurile se agraveaza. Fata de anul trecut am vazut ca respecta mai mult ceea ce si-a propus in privinta odihnei. Cred ca doarme putin mai mult.”

SI-A SUNAT UN PRIETEN BUN SA-I SPUNA „LA MULTI ANI”

O alta veste buna e ca Tibi ramane perfect constient si limpede in gandire in ciuda halucinatiilor inevitabile. Astazi el si-a sunat un vechi prieten sa-i ureze La Multi Ani, ne-a dezvaluit fratele sau, Daca unii „planteaza” paduri intregi, in imaginatia lor, pentru a-i transmite energie lui Tibi, Alin a optat pentru o repriza de fugareala in cea mai tensionata zi de pana acum :„Ma dor toate !:) Il urmareste foarte mult lume si asta este bine. Nu cred ca trebuie sa alergam 500 de km, ci macar 1 km sa iesim din zona aceea de confort. Atat de multa inspiratie ofera in jurul lui si cred ca acesta este cel mai valoros lucru. Observ asta in echipa Tasuleasa, in oras, in piata, in avion spre exemplu la trei scaune distanta am vazut pe telefon mecla lui Tibi. Este un exemplu ca dupa ce ai ajuns atat de jos poti sa fii din nou atat de sus. Ce e important de stiut e ca Tibi este un om normal, un om dintre noi care munceste, este implicat in proiecte…”, a mai spus Alin.

Maine Tibi Useriu ar trebui sa junga la CP 7 ( Swimming Point). De-acolo urmeaza asaltul final: ultimii 75 de kilometri pana la finish. Avansul fata de ocupantul locului 2 este unul de-a dreptul incredibil, peste 14 ore. Gerul cumplit a facut ca doar 5 participanti sa mai ramana in „joc”.