Alpinism. Kilian Jornet a urcat Everestul in timp record: 26 de ore

485

Performanta remarcabila a alergatorului montan Kilian Jornet. Spaniolul a reusit in doar 26 de ore sa cucereasca varful Everest. Ascensiunea a fost recunscuta ca fiind cea mai rapida din istorie. Jornet a plecat de la tabara de baza, din apropierea vechii manastiri Rombuk (  5100 de metri) pe 20 mai, la ora locala 22 si a atins varful in noaptea de 21 spre 22 la ora 00.00. Spaniolul a urcat pe partea nordica a muntelui si nu a folosit oxigen sau franghii fixe ( corzi) pentru catarare. Obiectivul sau initial era insa de urca si de a cobora in timp record cel mai inalt varf de pe planeta. Kilian Jornet a fost nevoit sa se opreasca in timpul coborarii in tabara avansata de la 6500 de metri dupa 38 de ore. Alergatorul a avut nevoie de ingrijiri medicale dupa ce a acuzat probleme de sanatate. O astfel de ascensiune dureaza in mod normal aproximativ 4 zile.

” Pana la 7700 de metri m-am simtit foarte bine si ascensiunea a decurs conform planului, dar acolo am inceput sa ma simt rau, cel mai probabil din cauza unui virus la stomac. Din acel moment am facut progrese foarte mici si am facut opriri dese pentru a ma recupera. Intr-un final am atins varful la miezul noptii.” – Kilian Jornet

Catararea a avut loc in cadrul poiectului ” Summits of my life” demarat in 2012. Sportivul a inceput atunci o calatorie in jurul lumii dorind sa stabileasca recorduri pe cele mai faimoase varfuri din lume: Mont Blanc si Cervino ( Europa), Denali ( America de Nord ) si Aconcagua ( America de Sud). Everestul era ultimul munte de pe lista sa. Jornet nu a precizat inca daca va mai reveni pe Everest avand in vedere ca nu a reusit sa coboare inapoi la 5100 de metri.

4 alpinisti au murit in ultimele zile in Himalaya.

„Stiam ca trebuie sa ajung proaspat la 8000 de metri sa fiu sigur ca reusesc sa ating varful.  In prima parte mi-am conservat energia pentru asaltul final.” – Kilian Jornet.

Traseu si timpi intermediari:

Everest Base Camp (5,100m) – Everest Advanced Base Camp (6,400m) dupa 4 ore si 35 de minute (aici Jornet s-a odihnit timp de doua ore)

Everest Advanced Base Camp (6,400m) – Summit (8,848m) dupa 26 ore  ( in aceasta perioada s-a odihnit 15 minute la urcare si o ora la coborare in Baza 3)

Summit (8,848m) – Everest Advanced Base Camp (6,500m), dupa  38 de ore.

Credit Photo: Facebook Kilian Jornet