Andreea Piscu,surpriza Mondialelor de Alergare Montana: „Imi doream sa ne cante imnul”

344
  Andrea Piscu: „Nu prea am calitati. Sau poate nu le-am descoperit inca”. Rezultatele o contrazic. In reportajul urmator descoperim o alteta modesta, luptatoare si ambitioasa. Are 22 de ani, impliniti pe 9 iunie si deja performante importante. S-a nascut la Targu Jiu, iar proba ei favorita este semimaratonul. Andreea Piscu a uimit din nou in aceasta vara intr-o proba nu tocmai familiara. S-a clasat pe locul 11, la individual, la Campionatul Mondial de Alergare Montana pe distanta lunga. A contribuit astfel decisiv la medalia de bronz cucerita de Romania la echipe.

Andreea Piscu: „Cand eram junioara ma pregateam impreuna cu baietii. La fel fac si acum.”

    De mica ii placea sa stea mai tot timpul pe afara: alerga, juca handbal si chiar fotbal. Nu alergarea a fost prima ei dragoste. A inceput cu handbalul. A practicat acest sport timp de un an la echipa Liceului Teoretic Novaci. Rezultatele nu au multumit-o. „Sunt o fata de la tara si o mare parte din vacanta de vara o petreceam la bunici. Nu plecam in alte locuri departe de casa. Asta m-a facut si mai tare sa trag pentru a reusi sa fac ceva in viata. Asa ca am ales atletismul”, rememoreaza pentru aimx.ro Andreea.
    S-a intamplat la varsta de 15 ani. Era junioara 2 si a fost legitimata la clubul CS Pandurii Targu Jiu. Un lucru exceptional s-a intamplat in perioada imediat urmatoare. A dat peste omul potrivit: Ion Bura. Un antrenor cu un merit decisiv intr-un moment de cumpana.
     „Ca și junioara nu am avut rezultate bune. Eram dezamagita de mine. Trageam la antrenamente si nu reuseam la competitii. Am avut intotdeauna insa sprijin din partea antrenorului. Mi-a spus ca la senioare sunt rezultatele de valoare si ca eu inca nu am inceput sportul. Tin minte si acum vorbele sale: „acum sunt mai bune ca tine,dar la senioare nu o sa mai fie nici una”. A avut dreptate pentru. Nicio junioară nu a ajuns la senioare. Eu sunt singura din generația mea.”

Andreea Piscu, o luptatoare intr-un corp firav:”Nu-mi place sa pierd”

   „Nu imi place sa pierd. Intotdeauna lupt pentru ceea ce imi doresc” spune pentru aimx.ro Andreea. Si continua:„Atletismul m-a ajutat sa ma descurs singura. Sa ma descopar ca persoana. Atletismul m-a ajutat sa descopar lumea si sa devin un om puternic. Daca ar fi sa o iau de la capat tot asta as alege sa fac” este sigura pe ea alergatoarea in varsta de 22 de ani.
    Rareori cu adevarat in lumina reflectoarelor…, Andreea munceste. Munceste sa-si indeplineasca visele. In spatele cifrelor seci ce anunta un rezultat important si al medaliilor atarnate la gat pentru cateva ore de enorma satisfactie, sunt alte mii de ore de munca.
   „Nu am sa renunt asa usor desi sunt zile in care nu mai pot. Sunt competitii in care nu merg bine. Intotdeauna ma incurajeaza familia. Asta imi da putere sa merg mai departe. Dorinta cea mai mare a fiecarui sportiv este aceea de a participa la Jocurile Olimpice, competitia suprema. As vrea sa ma calific pentru proba de maraton. Asta este dorinta mea. Pentru acest obiectiv ma pregatesc cat pot eu mai bine.”

„Cele mai importante rezultate sunt medaliile obtinute la Campionatele Europene de cros din 2016 si 2017 unde am obtinut medaliile de bronz, respectiv argint si bronzul de la Mondialele de Alergare Montana din acest an.” –   Andreea Piscu pentru aimx.ro

Andreea Piscu reusit si unde multi nu-i dadeau nicio sansa: in alergarea montana
 Majoritatea oamenilor credeau ca nu am sa termin aceasta competitie. Am avut mari emotii. Era prima cursa de acest gen: 36 de km montan, cu o diferentă de nivel de 2100 metri. Am fost incurajat de fetele din echipa si asta mi-a dat incredere in mine. Acest concurs a fost unul dintre cele mai reusite. Nu am avut nici o problema in timpul cursei. Eram relaxata si nu ma gandeam la cat mai am de alergat. Inca de la inceputul cursei mi-am pus in gand sa castigam si sa ne fie cantat imnul lucru care nu a fost imposibil. Am avut insa ghinion. Pana la km 26 eram pe 5 la individual si eram primele in clasamentul pe echipe. Am gresit traseul si am alergat 2 km in plus fapt ce a condus la o clasare in final pe locul 11 la individual si pe 3 cu echipa. Nu m-am descurajat, ba chiar mai mult m-a facut sa imi doresc mai mult sa particip la astfel de competitii” a mai declarat Andreea.
Proba preferata: semimaratonul (Personal Best: 1.13.15 Bucuresti, 2017). Andreea Piscu este campionata nationala la semimaraton, atat la senioare, cat si la tineret.
Autor: Vlad Lucian Arhire
Photo Credit: Cristina Ionescu, Running CV,Bike Life