Andrei Preda: „Alergarea mi-a schimbat viata”

890

       ALERGAREA, „BOALA” INCURABILA

  preda-stanci Trebuie să fii doar la momentul potrivit în locul potrivit sau lângă persoana potrivită. Povestea lui Andrei Preda confirmă faptul că dacă ai luat microbul alergării e greu să găsești un antidot care să te scape. Tânărul de 24 de ani, din Azuga, s-a molipsit în 2012. În 4 ani se bate și reușește să fie între cei mai buni alergători de maratoane montane din România. „Aveam un prieten care tot alerga în gimnaziu, în liceu și în 2011 a participat la un concurs la Herculane. Am aflat apoi că urmează o competiție și în Azuga. Nu știu ce mi-a făcut și cum, dar m-a corupt, m-a convins să încep și eu să mă antrenez și m-am înscris la Azuga Trail Race, prima ediție.”

     Începutul în alergarea montană l-a perceput ca fiind unul destul de „abrupt”: „A fost o cursă de 26 de km și parcă 1500 de metri diferență de nivel. Mi-a fost greu. Am zis că nu mai fac așa ceva. Eu până atunci nu aveam nicio legătură cu sportul. Mai mergeam doar la sala de forță.” Pofta a venit mâncând și greutățile au trecut, iar durerile au fost uitate. Treptat Andrei Preda nu s-a mulțumit doar să participe și a dorit să ajungă printre cei mai buni. Recunoaște că alergarea i-a adus o schimbare importantă în viața sa:” Când eram mic mai făceam drumeții, dar atât. Nu îmi plăcea nici măcar fotbalul,nimic. Acum încerc pe cât posibil să am grijă să-mi ofer și o alimentație cât mai sănătoasă. Alergarea mi-a schimbat cu siguranță viața.”

      O GLEZNA SCLINTITA, O NIMICA TOATA

   2016 a fost cel mai bun an al lui Andrei Preda în ceea ce privește rezultatele obținute. Pe munte se simte ca peștele în apă. A intrat abrupt în acest sport, iar acum estepreda îndrăgostit de cursele cât mai verticale: „Îmi plac foarte mult cursele cu diferență de nivel mare. Mă avantajează!! Îmi place să urc mai mult decât să merg pe plat. Nu sunt adeptul maratoanele sau porțiunilor de cursă de drum forestier.” 

    Cel mai bun randament îl dă pe distanțe între 20 și 40 de kilometri. Cum face față unor astfel de eforturi supra-omenești? „ Poate este genetic, nu știu, dar contează și munca.” La 24 de ani Andrei Preda are munții la picioare și se află în plină ascensiune. Pentru aimx.ro Andrei dezvăluie care sunt, pentru el, cele mai grele momente dintr-o cursă:  „Ultimii km sunt cei mai grei, fie că e maraton sau semi, ultimii km sunt cumpliți. Sunt interminabili.” Sportivul din Azuga a fost ferit de accidentări de când a început serios alergarea, o gleznă sclintită sau o vânătaie fiind trecute la nimicuri.

     De la  2017 ANDREI vrea un progres: „Îmi doresc să evoluez, să fiu din ce în ce mai bun și să merg la mai multe competiții pe afară.” Succes, Andrei!!! Suntem cu ochii pe tine!!!

REZULTATE ALERGARE MONTANĂ 2016:                                                                            preda-viitor

  • locul 1 Parângul Night Challenge – 4 km, 700 m diferență de nivel
  • locul 1 Brașov Maraton – 38 de km, 1880 m D+
  • locul 5 Retezat Sky Race – 28 de km, 2300 m D+
  • locul 3 Bate Toaca – 38 de km, 3000 D+
  • locul 1 Maraton 7500 – 45 de km, 3200 D+
  • locul 22 Giir di MONT- 30 de km, 2400 D+
  • locul 16 International Rosetta Sky Race- 22 de km, 1800 D+
  • locul 3 Maraton Piatra Craiului – 41 de km, 2250 D+
  • locul 2 Hercules Maraton- 45 de km, 2300 D+

CREDIT FOTO: MPC, DRAGOSSFOTO