Avram Iancu: „Ma simt ca si cum as „juca” acasa cu zeci de mii de suporteri in tribuna”

339

       AMR 721 de kilometri

Avram Iancu inoata in continuare in Dunare. Este un efort urias, zilnic, inceput la 20 iunie in Muntii Padurea Neagra, in Germania. Duminica, 27 august, a inoptat in dreptul localitatii Bistret. A parcurs inot pana in acest moment 2139 de kilometri. Mai are 721...Traverseaza momente cumplite insa, iar oboseala se accentueaza cu fiecare kilometru parcurs. Primii 200 de kilometri inotati in tara au fost cei mai grei de la startul acestei provocari extreme. Lacurile de acumulare adanci si de 90 de metri pe care a fost nevoit sa le traverseze, in conditii vitrege, au reprezentat adevarate cumpene.

  „A fost „jale” pana la Portile de Fier 2. Vant, valuri de 1 metru. Efectiv lupti sa supravietuiesti. Cand te afli in apa esti intr-o continua adaptare pentru a face fata naturii  dezlantuite. Din cauza valurilor mari si neregulate de cate ori scoateam capul din apa sa iau aer, inghiteam apa”, a declarat pentru aimx.ro, Avram Iancu.

   Relieful pe care il traverseaza Dunarea contribuie la calvarul psihic pe care il are de suportat Avram Iancu: ” Aici Dunarea este dreapta si are pana la un kilometru latime. Cand scot capul din apa vad la 20 de kilometri in fata…acelasi peisaj, nicio curba , nimic. Cand ma uit inapoi… nimic. Ai senzatia ca oricat ai inota esti in acelasi loc . Este foarte greu sa-mi gasesc repere. Este o cu totul alta Dunare. Ieri am inotat 49 de kilometri si pare totul in van, degeaba. Este un efort urias, continuu si fara nicio tinta, desi sunt constient ca intr-o zi se va termina.”- Avram Iancu pentru aimx.ro 

  Avram Iancu este alintat cu apelativul „BALERINUL”

 

Un alt aspect care il ingrijoreaza pe bibliotecarul din Petrosani este scaderea temperaturii apei odata cu venirea toamnei.

„Cand am intrat in tara Dunarea avea 28 de grade. Acum are 24,5. Ar fi cumplit sa am de suportat iar temperaturi sub 20 de grade pentru ca sunt foarte,foarte obosit. Sunt la limita limitelor. Am si slabit foarte mult. Colegii din echipa de suport imi spun „Balerinul”.”

Avram Iancu a ramas impresionat de caldura romanilor. Spune ca felul in care este primit in localitatile prin care trece si modul in care este perceput efortul sau de catre oameni ii dau puterea si energia de a duce la sfarsit aceasta premiera mondiala.

” Toti capitanii de pe barje, de pe nave ma saluta, imi striga tot felul de incurajari. La fel si oamenii de pe vasele de croaziera. Tot drumul am tras cu gandul la caldura romanilor si exact de asta am avut parte, o caldura foarte mare. Ma simt ca si cum as „juca” acasa si cu zeci de mii de suporteri in tribuna. Astazi oameni care se aflau la gratar la cateva sute de metri distanta au venit sa fac poze cu mine si sa imi transmita mesaje de incurajare atunci cand am iesit la mal. Si mesajele din spatiul virtual sunt coplesitoare”, a mai precizat pentru aimx.ro Avram Iancu.

Tara nu inseamna insa doar lapte si miere pentru Avram: ” Stiam in acelasi timp ca odata ajuns in tara nu inseamna ca am ajuns si la finish. Romania inseamna 1072 de kilometri de Dunare. 33 la suta. Astazi am avut o zi mai proasta. Nu m-am simtit foarte bine fizic, dar tot am reusit sa parcurg 41 de kilometri. Recordul e de 53 intr-o zi. Sper sa reusesc sa il bat pana ajung la Sulina. Este si acesta unul din obiectivele mele.”