Calvarul din paradis: Paul Georgescu și Bogdan Ioniță participă la Ottilo Malta SwimRun

460

Ottilo Malta este o competitie de inot si alergare pe trail ce se desfasoara pe distanta a putin peste 38 de kilometri. Concursul reprezinta ultima etapa in cadrul World Series 2021 si are programat startul in data de 7 noiembrie. Ottilo Malta a ajuns la a doua editie dupa cea desfasurata in 2019: atunci au participat aproape 100 de echipe. S-a castigat in 4 ore, 41 de minute si 53 de secunde, iar ultimii sportivi au avut un timp cu 1 ora si 46 de minute mai slab.

SwimRun-ul s-a nascut ca sport in Suedia si a primit acest nume in 2011. Conceptul „Ottilo” a aparut insa cu 9 ani mai devreme dupa o noapte lunga de beție

„Otillo” inseamna in suedeza din insula in insula. „Legenda” spune ca 4 tineri, impartiti in doua echipe, au pornit pe un astfel de traseu in urma unui pariu lansat dupa o noapte de provocari si alcool din belsug si dupa ce pierdusera feribotul spre capitala Suediei. Au ajuns la Stokcholm dupa 24 de ore de alergare si inot. In 2006 competitia de anduranta a primit un statut comercial. Si-a deschis propriu-zis portile pentru publicul larg. 11 echipe s-au incumetat la inceput sa participe, dar pentru cativa ani de zile, doar doua reuseau sa ajunga la finish din cauza duritatii concursului.

Cele mai bune echipe erau formate din soldati ai armatei suedeze, swim run-ul atragand apoi si elite din triatlon sau alergare pe trail. Conceptul a depasit granitele Suediei, a devenit popular si se desfasoara acum in 10 locatii de pe glob. Cei care strang un anumit punctaj sau pozitii fruntase se califica la Campionatul Mondial de Swimrun. Primii romani care au luat startul la Ottilo au fost Razvan Staicu si Andrei Rosu in 2015. aimx.ro scria despre aceasta ultra competitie inca din urma cu 4 ani de zile, AICI.

Doi dintre romanii caliti in competitii extreme de anduranta participa in luna noiembrie la Ottilo Malta: este vorba de inotatorul in ape libere Paul Georgescu si triatlonistul Bogdan Mihai Ionita

Malta ii asteapta cu bratele deschise pe concurenti. Organizatorii vorbesc de peisaje spectaculoase, de carari superbe si de o mare cristalina. Insa drumul spre RAI ( linia de finish) poate fi „pictat” si in alte nuante: vant puternic, valuri mari, posibilitatea de a fi strivit de stanci, diferenta de nivel…

Pe Paul Georgescu si Bodan Ionita ii asteapta 30.450 km trail run (13 segmente) + 7.450m înot (14 segmente).

„Este o noua provocare pentru mine. Va fi ceva nou si daca imi va placea ma gandesc sa mai particip. Este si o mare bucurie pentru ca ma intorc in Malta dupa 17 ani. Am jucat acolo polo, timp de un an de zile, la echipa Sirens. Am renuntat deoarece am fost diagnosticat cu astm din cauza umezelii. In pauzele meciurilor trebuia sa iau capsule de ventolin, astfel ca am revenit in Romania” a declarat Paul Georgescu.

Bogdan Ionita, romanul care „mananca pe paine” triatloanele extreme ( 3 in acest an), a dezvaluit pentru aimx.ro cateva detalii despre concurs.

„Se inconjoara partea de nord a insulei. Traseul a fost modificat putin fata de 2019, dar s-au pastrat toate traversarile dificile. Este o succesiune de inot-alergare-inot. Mie asta mi-a placut foarte mult. E foarte grea insa aceasta succesiune permanenta. E si palpitanta. La un moment dat ametesti . NU mai stii ce ai de facut, ce urmeaza…. Este un suspans foarte mare. Intratul si iesitul din apa sunt periculoase pentru ca poti fi strivit de stanci sau te poti lovi de pietre daca sari in momentul in care apa se retrage. Dupa atatia ani de triatlon efectiv m-am indragostit la prima vedere de aceasta disciplina.”

Proba traditionala la Ottilo este cea de perechi. Concurentii au posibilitatea sa se lege cu o sfoara unul de celalalt

„Nu este obligatorie, dar cred ca organizatorii au dorit oarecum sa-si diminueze din responsabilitate, sa securizeze mai bine inotul. Fata de triatlon concurentii se intind in foarte multe zone si sunt greu de supravegheat chiar si din barci. In 2019 au fost valuri foarte mari, insa pentru mine, o problema mai mare in inotul in ape libere este legata de curentii puternici. Am vazut echipe care se remorcau. Primul il tragea destul de tare pe celalalt. Sfoara era foarte intinsa. Vom exersa si noi la inot, dar pe alergare cred ca e destul de periculos si te poti accidenta”, a mai punctat Bodan Ionita.

Bogdan Ionita si Paul Georgescu in timpul unui antrenament in IOR

Paul a vorbit si despre strategia pe care o vor adopta la Ottilo Malta.

„Eu sunt mai bun pe inot, iar Bogdan pe alergare. Asa ca fiecare va conduce tronsoanele pe care le stapaneste mai bine. De-abia astept sa ajungem la start si sa fac echipa cu Bogdan. Pentru mine este un model de perseverenta. Sa faca atatea triatloane extreme la varsta lui este un lucru foarte mare. Intotdeauna l-am admirat”.

VIDEO EPIC DE LA EDITIA DIN 2019. NU RATATI MINUTUL 3.

https://www.youtube.com/watch?v=rx4jimocFl0

Tot pe aimx.ro poti citi si despre rezultatele lui Robert Glinta la campionatul European de la Kazan, aici !!!

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: ÖtillÖ Swimrun World Series