Carl Lewis – povestea impresionantă a atletului desemnat „Sportivul secolului XX”

214

Carl Lewis este sinonimul succesului în sportul mondial. Fostul mare atlet american, acum în vârstă de 58 de ani, a lăsat în spate o carieră impresionantă, în care a spulberat toate recordurile şi a fost numit „Sportivul secolului” de către CIO. Carl Lewis, la sugestia triatlonistului Bogdan Mihai Ioniţă, în campania #iam(x)thome.

Carl Lewis, nouă medalii olimpice şi opt mondiale de aur

Carl Lewis a fost votat şi „Atletul secolului” de către IAAF, iar Sports Illustrated l-a numit „Olimpicul secolului XX”.

Născut în 1961, în Alabama, Frederick Carlton Lewis, pe numele din buletin, are un palmares impresionant, ce cuprinde nouă medalii olimpice de aur şi una de argint. Americanul a fost cel mai bun din lume la 100 de metri, 200 de metri şi săritura în lungime şi este unul dintre cei doar trei atleţi care au cucerit aurul patru ediţii consecutive ale Jocurilor Olimpice.

Tot Lewis e şi singurul din istorie care şi-a apărat un titlu olimpic la săritura în lungime, probă în care a fost campion olimpic patru ediţii consecutive (Los Angeles 1984, Seul 1988, Barcelona 1992 şi Atlanta 1996).

Carl Lewis are şi zece medalii la Campionatele Mondiale, dintre care nu mai puţin de opt de aur. A deţinut recordurile mondiale la 100 de metri, 200 de metri, săritura în lungime şi ştafetele de 4 X 100 şi 4 X 200 de metri.

PALMARESUL LUI CARL LEWIS LA JO ŞI CM

La lungime a fost invincibil timp de zece ani, perioadă în care a adunat 65 de victorii consecutive la această probă. Americanul a coborât de 15 ori sub graniţa celor zece secunde la proba-regină a atletismului, de 100 de metri, şi în zece rânduri a terminat în mai puţin de 20 de secunde proba de 200 de metri.

RECORDURILE LUI CARL LEWIS

Carl Lewis s-a retras din sport în 1997, la 36 de ani. În 2010 a intrat în Hall of Fame-ul statului New Jersey, iar în 2016 a primit un loc şi în Texas Track and Field Coaches Association Hall of Fame.

Carl Lewis a fost şi protagonistul unui veritabil scandal în 2003. Wade Exum, director al Comitetului Olimpic de Control al SUA, a oferit revistei Sport Illustrated un material exploziv despre 100 de nume grele ale sportului american care ar fi utilizat substanţe interzise. Printre acestea se afla şi numele lui Carl Lewis, care ar fi fost găsit pozitiv de trei ori la testele efectuate înainte de JO 1988 de la Seul, cu pseudoefedrină, efedrină şi fenipropanolamină, plus bronhodilatatorii pentru îmbunătăţirea respiraţiei.

Fostul mare sportiv s-a apărat, motivând că a luat substanţele accidental, şi a arătat că a folosit un supliment chinezesc, Ma huang, care conţinea efedrină. Explicaţiile sale şi ale altor sportivi americani au fost acceptate, pe motiv că substanţelele se puteau găsi în medicamente pentru răceală sau antialergice.

Lewis s-a dedicat cinematografiei după încheierea activităţii de sportiv. A avut roluri în producţii precum Perfect Strangers, Speed Zone, Alien Hunter şi Material Girls.

Fostul atlet legendar a încercat şi o carieră în politică. În 2011 a încercat să candideze din partea democraţilor pentru un loc în Senatul statului New Jersey, însă candidatura sa nu a fost aprobată deoarece nu îndeplinea unul dintre criterii, de a locui anterior patru ani în acel stat.

Din 2018, Carl Lewis este antrenor de atletism la Universitatea din Houston, funcţie pe care o ocupă şi în prezent.

Pe AIMX puteti citi si despre Maria Haraga. Articolul despre singura femeie din Romania coordonator de Spartan Training Group este aici!

Credit foto: nbcsports.com

Autor: Ciprian Constantin