Carol Șanta este romanul din spatele recordului mondial feminin la semimaraton doborat de kenyanca Chepngetich la Istanbul

146

Ruth Chepngetich, Kenya, a reusit o cursa istorica duminica in cadrul N Kolay Istanbul Half Marathon. Alergatoarea in varsta de 26 de ani a oprit cronometrul la 1 ora, 4 minute si 2 secunde, cel mai bun timp din istorie pe distanta semimaratonului in proba feminina. 7000 de alergatori s-au aflat la start in ciuda unor zile cu numar record de infectari in Turcia: 40 de mii. Si atletul roman Nicolae Soare s-a aflat intre protagonistii competitiei. De altfel, pe 8 noiembrie anul trecut, tot Istanbulul a organizat unul dintre putinele concursuri de maraton din Europa la care au avut acces si sportivi amatori.

Ruth Chepgnetich a imbunatatit cu 29 de secunde recordul mondial

Daca in Romania atletismul este in cadere libera, necontrolata, de ani de zile, un antrenor roman reuseste performante exceptioanale la mii de kilometri departare, in Kenya. Carol Șanta este omul din spatele succesului noii detinatoare a recordului mondial la semimaraton. Șanta a plecat din Romania in anul 2011 de la CSM Sfantu Gheorghe, pentru un post de antrenor in cadrul Federatiei Turce. Ulterior s-a mutat la Iten, in Kenya, acest „El Dorado” al atletilor de exceptie. Se ocupa, printre alti sportivi de valoare, si de Ruth Chepgnetich.

Ruth Chepgnetich. impreuna cu Daniel Santa, fiul lui Carol Santa

„Sunt extrem de fericita cu acest rezultat. Sa dobori un record mondial este ceva la ce visam si ma bucur foarte mult ca am facut-o pe strazile din Istanbul”, a spus sportiva care s-a impus a patra oara la semimaratonul N Kolay.

Intr-un reportaj pentru Libertatea, publicat in anul 2019, Carol Șanta spunea ca „mi-aș dori o medalie olimpică care îmi lipsește. Probabil că dacă aș reuși să contribui la obținerea unei medalii olimpice ar fi o răsplată a anilor petrecuți aici sau a anilor petrecuți în atletism. Pentru că poți să petreci o viață în antrenorat și nu poți să obții o medalie la o competiție continentală sau mondială. Trebuie să ai și șansa de a găsi persoanele potrivite.”

Ovidiu Olteanu, detinatorul de 22 de ani al recordului national la 3000 de metri in sala, l-a avut antrenor la Sfantu Gheorghe pe Carol Șanta

Intr-un reportaj exclusiv aimx.ro, Ovidiu si-a amintit de acea perioada: „Veliciu a fost pentru mine Halagian, iar Carol Santa, Emerich Jenei . La Sfantu Gheorghe am avut cateva rezultate extraordinare Am avut o trupa fantastica , cu mine, Florin Ionescu (recordmanul Romaniei la 3000m obstacole, Vasile Alexandru, recordmanul Romaniei la 1500 de m si multi altii.”

Intr-o companie selecta, Nicolae Soare a incheiat pe locul 14 semimaratonul Istanbul, cu timpul de 1:04:47, in comparatie cu PB-ul sau de 1.03.14 (Gdynia, Polonia – 17 octombrie 2020).

„Nu a fost o zi in care am strălucit, a fost o zi grea una din acele zile in care mintea îți spune ca poti iar corpul nu a fost de acord. Am întâmpinat probleme încă de la km 8 o durere de ficat mai exact, cu toate acestea am trecut la 10 km in jur de 29:56 din ce imi arată ceasul am incercat sa fortez, dar durerea a persistat pana la km 18, spre final am reusit sa forțez putin dar rezultatul nu a fost cel așteptat” a comentat atletul pe pagina sa de socializare.

Nicolae Alexandru Soare la Istanbul impreuna cu Carol Șanta, Daniel Șanta (agentul sau), Ruth Chepngetich si Joan Chelimo Melly, locul 4 la Istanbul, sportiva antrenata tot de Șanta

Tot pe aimx.ro puteti afla de la ce competitie importanta vom transmite la sfarsitul saptamanii LIVE TEXT&VIDEO, aici !!!

Autor: Vlad Lucian Arhire