Decizie controversata la Maratonul Bucuresti: au fost INTERZISE castile audio

622

Decizie controversata la Maratonul Bucuresti, competitie care va avea loc in weekendul 12 – 13 octombrie. Folosirea castilor audio pentru a asculta muzica a fost interzisa. Este anuntul facut de organizatori intr-un mesaj pe Facebook.

Decizie controversata la Maratonul Bucuresti – concurentii vor fi descalificati daca vor fi prinsi cu casti audio.

Organizatorii Raiffeisen Bank MARATHON incearca sa explice si mesajul care a starnit deja o serie de critici pe retelele de socializare. Printre motive, muzica nu i-ar ajuta pe unii sa fie mai rapizi. Mai mult, alergatorii risca sa nu auda semnalele acustice ale ambulantelor, pompierilor sau politiei. Si nici indicatiile de pe traseu date de staff-ul organizatorilor.
„De ce unii aleg sa nu asculte muzica in timp ce alearga? Pentru ca aleg sa fie atenti la semnalele transmise de organism si de mediul inconjurator mai ales daca alergarea nu are loc pe pista. Pentru ca nu considera ca ii ajuta sa alerge mai tare, mai repede sau mai bine” – organizatori Maraton Bucuresti.
Oficialii competitiei sustin ca poate fi periculos pentru o persoana sa asculte muzica atunci cand alearga.
„Poti fi lovit de masini, de biciclete sau atacat de caini”. Un alt dezavantaj al folosirii castilor ar fi acela ca ritmul diferit al melodiilor ascultate in timpul alergarii poate schimba si ritmul alergarii.

IAAF interzice castile doar pe stadioane.

Tot organizatorii Maratonului de la Bucuresti amintesc si faptul ca Asociatia Internationala a Federatiilor de Atletism (IAAF) recomanda interzicerea folosirii castilor audio in competitiile de alergare stradala. Bucharest RUNNING CLUB sustine ca a interzis inca de acum 5 ani folosirea castilor audio in toate competitiile pe care le organizeaza. Acest lucru A fost trecut si in regulamentul de desfasurare.
„Avand in vedere numarul mare de participanti si riscul crescut de accidentare in zonele de aglomerare, participantii nu pot folosi casti audio in timpul cursei. Acestea duc la scaderea vigilentei in timpul alergarii” – Regulament, CONDUITA PARTICIPANTILOR.
In Statele Unite si Marea Britanie, castile au fost interzise de federatiile nationale de atletism. In Europa, insa, decizia interzicerii este luata de fiecare organizator de eveniment.
Anuntul a starnit o serie de critici pe retelele de socializare. Multi dintre viitorii concurenti din weekend spun ca masura este aberanta. Unii dintre ei se intreaba „ce ar cauta bicicletele si masinile pe traseul maratonului” si cred ca era binevenita, mai degraba, o recomandare de a asculta la volum mic sau de a folosi o casca. De altfel, unii dintre concurenti spun ca vor folosi o singura casca si asteapta sa vada ce sanctiuni risca.
„Eu prin casti aud ritmul de alergare si distanta parcursa, printre altele, si ma ajuta sa stiu cum imi dozez efortul in timpul alergarii” – concurenta.
„De la primele editii ale maratonului din Bucuresti alerg, de cele mai multe ori cu muzica in casti. Este dezamagitoare decizia” – concurent.
Aproximativ 20.000 de alergatori sunt asteptati sa participe la Maratonul Bucuresti care va avea loc pe 12 si 13 octombrie.

Autor: Valentin Chisoceanu