Clujenii pleaca spre cel mai mare ghetar din Europa: Vatnajokull in Islanda

272
Clujenii pleaca spre cel mai mare ghetar din Europa: Vatnajokull in Islanda

Clujenii pleaca lansati in proiectul care vizeaza traversarea ghetarului Vatnajokull din Islanda de la est la vest, respectiv escaladarea vârfului Hvannadalshnjúkur care se află pe ghețar. Katona Alpár si Szénási Zoltán aduc unicitate proiectului.  Distanța (de aproximativ 250 km) va fi parcursa pe schiuri, fara ajutor exterior, iar bagajele (imbracaminte, cort, mancare, echipamente) vor fi trase pe sanii speciale (pulka).

Clujenii pleaca pe 11 mai si vor ajunge pe ghetar pe 14 mai. Potrivit calculelor, vor termina aventura pana la 25 mai si se vor intoarce acasa pe 26 mai.

Aceasta este cea mai nouă initiativa a lui Zoltán Szénási si Alpár Katona. Tinerii clujeni in varsta de 37, respectiv 36 de ani fac sport constant. Ei au bifat  mii de kilometri si zeci de varfuri escaladate.

Szénási Zoltán a bifat: Marathon 7500 – de 2 ori. Maraton Piatra Craiului – de 5 ori. Ultramaraton Istria 100 miles, cursa de 170 km. si Ultramaraton Ciucas X3.Clujenii pleaca spre cel mai mare ghetar din Europa: Vatnajokull in Islanda

„Ne asteapta o mare aventura. Am primit ca sponsorizare un ceas cu navigatie si un dispozitiv GPS, dar nici chiar asa nu putem fi siguri ca nu ne vom pierde. Este important sa fim complet independenti in astfel de aventuri. Facem exerciti de orientare in mod constant, folosind harta si busola. Pe ghetar numai pe alocuri vom avea semnal la telefon si internet. Nu vom putea tine legatura in mod constant cu cei de acasa”-Zoltán Szénási.

Katona Alpár are in palmares: Marathon 7500. Maraton Piatra Craiului – de 3 ori si Apuseni Maraton – cursa de maraton de 2 ori.
Clujenii au mai participat in expeditii montane in Muntii Tatra de 4 ori, in Muntii Caucazieni de 2 ori si in Alpi.

„Este o provocare sa ajungem in Islanda si sa traversam ghetarul pe schiuri. Colaborarea noastra cu Yuppi este de la an la an tot mai puternica. Am decis sa o includem si in aceasta aventura. Prin calatoria noastra dorim sa promovăm taberele Yuppi. Vrem sa incurajam lumea sa doneze.”- Katona Alpár.

Clujenii pleaca sa traverseze cel mai mare ghetar din Europa si strang fonduri pentru taberele gratuite organizate copiilor bolnavi din Tabara Yuppi. Detalii aici!