Cristina Cecan reprezinta Romania la Mondialul de Ultramaraton Montan:”Merg cu incredere!”

593

     Cristina Cecan este una dintre cele doua sportive care va reprezenta Romania la Campionatul Mondial de Ultramaraton Montan, Penyagolosa, Spania. S-a nascut in Republica Moldova, dar s-a mutat la Turda prin clasa a patra. Acum este manager de resurse umane la o firma din Cluj Napoca. A inceput alergarea in urma cu 3 ani. Cel mai important lucru este ca…”Ma simt mult mai in forma ca la inceputul anului. Vin dupa 3 saptamani de cantonament”. 

Cristina Cecan:”M-am indragostit de alergare la Retezat Sky Race”   

Cristina CecanIn momentul in care cititi articolul Cristina Cecan a ajuns deja la Castellon, Spania. A facut jonctiunea cu restul lotului. A adus si echipamentul pe care membrii lotului Romaniei il vor imbraca la acest Mondial. Alergatoarea a rememorat pentru site-ul nostru cum a inceput alergarea:„S-a intamplat in urma cu 3 ani. Eram studenta la master (Psihologia Resurselor Umane) si am iesit la alergare intr-o padure de langa Cluj Napoca. Mi-am dat seama ca nu prea merge. Din pacate nu mai facusem sport, doar escalada, la Clubul Alpin Roman- sectia universitara Cluj. „

Dupa episodul cu padurea, Cristina a ales sa se inscrie direct la Alba Iulia City Race:”Am mers fara apa, fara mancare, cu adidasi de asfalt. A fost noroi, am patinat, dar m-am distrat. Au urmat EcoMarathon (m-am mirat ca am terminat maratonul integral, desi nu mai alergasem aceasta distanta) si Retezat Sky Race. De alergare m-am indragostit cu adevarat la Retezat. Traseu tehnic, coborari abrupte, tot ce trebuie. Mi-am dat seama ca daca sunt tehnice, coborarile au un plus pentru mine, fata de urcari.”

” Cea mai placuta alergare din viata mea a fost la Ciucas, la ultramaraton. Robert Hajnal a fost cel care mi-a dat unele sfaturi. Am simtit de la inceput ca totul va fi in regula si am castigat la feminin. M-am bucurat de traseu de la start pana la finish. Rezistenta o am. La viteza trebuie sa mai lucrez:).” – Cristina Cecan pentru aimx.ro

 Cristina Cecan s-a pregatit 3 saptamani la Suncuius inainte de Mondialul de Ultramaraton Montan

Cristina este autodidacta. Ii place sa citeasca mult.  Vrea sa cunoasca in amanunt cum reactioneaza mintea sportivului in timpul efortului. „Ii urmaream pe toti alergatorii si pe niciunul. Cred in a fi propriul model, dar a lua ce-i util de la ceilalti. Am studiat si singura, dar am si intrebat si am primit sfaturi. Sunt foarte orientata pe ceea ce imi transmite corpul, iar antrenorul meu,Istvan Szokolszky, e orientat mai mult pe cifre. Imi spune ca trebuie sa ne pregatim si in functie de ele.” In curse nu a avut momente grele, de cumpana. In antrenamente ii venea insa sa adoarma  in unele momente pe marginea traseului. „Alergarea s-a complicat pentru mine cand au inceput sa creasca costurile. Imi sustin alergarile ca toti ceilalti. Imi doream sa particip la mai multe competitii, sa mananc mai mult si mai de calitate. Asta a insemnat sa lucrez si mai mult. Echilibrul dintre munca si sport s-a rupt, iar sportul a pierdut”, a adaugat Cristina Cecan pentru aimx.ro.

Cristina ajunge in Spania dupa 3 saptamani de cantonament la Suncuius.„Ma simt mult mai in forma ca la inceputul anului. A fost un cantonament intens, cu multe alergari. Am crescut volumul. M-am detasat de oras si a fost foarte ok.”

Cristina Cecan despre:

Cristina Cecanstrategia pentru Mondialul de Ultramaraton Montan (85 de kilometri, cu 5000 de metri diferenta de nivel): Vreau sa alerg prima parte mult mai repede decat imi incep cursa in mod normal. Ma consider o alergatoare care se simte bine pe partea a doua. Voi forta startul si in a doua parte am intentia sa ma mai relaxez.”

traseu: Orice este piatra ma avantajeaza. Cand dau de piatra ma simt excelent. Este mai jucaus, ai nevoie de mai  mult curaj, este adrenalina. Din ce am vazut traseul este divers: si portiuni de piatra, zone alergabile, de trail. Nu cred ca va avantaja pe cineva in mod special, avand cate putin din toate.”

lipsa unei echipa la feminin: Imi pare rau ca nu avem o echipa. Iti creste mult mai mult moralul, solidaritatea prinde foarte bine. Ar fi fost o oportunitate sa mai sudam aceasta comunitate. Chiar imi pare rau ca suntem doar doua fete si ca alte fete valoroase nu au aflat din timp de inscrieri.”

Hobby-uri: citit, antrenamentele cu copiii la escalada

Actorul preferat: Al Pacino

Asculta: Jazz

Filmul preferat: Love and Death,de Woody Allen

Starea de spirit inainte de Mondial :merg cu incredere !

Autor: Vlad Lucian Arhire