Daniel Mirea spune start performantei in alergare la 52 de ani

639

     Daniel Mirea s-a nascut in 1966. A fost activ de mic, dar nu a ajuns niciodata sa faca performanta. Alerga, ii placea sa ridice greutati…Era primul din clasa. Concura si cu cei mai mari si ii invingea. „Nu am avut norocul insa sa fiu descoperit”. Cand altii numara anii pana la pensie, Daniel Mirea se gandeste la performanta in alergare. Se uita doar inainte fara macar sa-si arunce un ochi in buletin. Nu-i pasa ce spun altii. Inceputul lui 2018 i-a adus un rezultat foarte bun pe distanta  semimaratonului: a coborat sub 1 ora si 17 minute la Roma. Tinteste mult mai mult.

   A iubit sportul si miscarea de cand se stie. Faceau parte din viata lui. Dupa Revolutie si-a amenajat o sala de forta in hala dezafecatata a unei intreprinderi. 

„De unde ai aparut?” a fost intrebat recent pe pagina sa de facebook cu referire la rezultatele din ce in ce mai bune obtinute in concursurile de alergare. Daniel a „aparut” la Pogoanele, in judetul Buzau. Era anul 1966. A fost o fire activa de mic. Crengile nucului din curtea casei erau folosite ca bare de tractiune. Mersul pe islaz cu animalele era doar un motiv pentru a isi testa viteza si rezistenta in alergare. „Tin minte ca aveam o haltera de vreo 20 de kilograme. Doar eu puteam sa o ridic. Imi placea sa ma misc, sa alerg. Cand plecam pe camp ma intreceam cu ceilalti copii si-i lasam cu mult in urma”, a rememorat Daniel pentru aimx.ro.

    „La scoala aveam o franghie marinareasca in sala de sport. Eram singurul copil care urca numai in maini. La alergare nu ma intrecea nimeni. Imi doream foarte mult sa fac de performanta in cadrul unui club. Nu s-au aliniat astrele din pacate.”– Daniel Mirea pentru aimx.ro

Daniel MireaDaniel Mirea a venit in Bucuresti in clasa a opta. A invatat la Liceul Industrial numarul 1 de langa IMGB. „Faceam ceva alergari pana la metalurgie si inapoi, pe sosea. Era un fenomen foarte izolat. Nu vedeai pe nimeni pe strada sa mai alerge. Erau cateva piste in jurul stadionului Lia Manoliu. Sportivii adevarati, profesionisti erau „prinsi” la cluburi si se pregateau in cantonamente. Pana la revolutie se investea in sport. Erau antrenori. Dupa am simtit un GOL imens.”

Primii adisasi de dupa 89 au fost unii din piele, foarte grei. Tibiile au fost cele mai afectate, dar Daniel a continuat sa alerge.

Daniel Mirea: „Conteaza foarte mult cat de mult iti doresti. Eu am demonstrat ca se poate!”

Primele participari la concursurile de alergare au venit in 2012. Nu-i disparuse ideea de a face performanta. Se angajase la Danone, iar compania isi incuraja angajatii si-i sustinea sa participe la diferite competitii sportive.„Am continuat sa alerg,dar ma axasem doar pe intretinere. Mancam atent. Faceam dusuri reci.”

Primul concurs a insemnat un soc. Desi era antrenat nu s-a simtit deloc confortabil. O stare de neputinta l-a urmarit pe toata perioada crosului. Nu s-a demoralizat. Au urmat ani de zbucium.A inceput sa citeasca foarte mult despre alergare. A cautat cele mai bune antrenamente pentru el. S-a pregatit cu diferite cluburi din Bucuresti. A alternat aceste perioade, cu lunile in care facea totul de unul singur. A incercat diferite metode de pregatire. PERFORMANTA era un cuvant care nu ii mai iesea din cap.„Tot timpul am vrut sa-mi demonstrez ca pot.Eram intr-o cautare totala.” Nu i-a fost usor si nici nu vrea sa lase aceasta impresie. De multe ori venea la antrenamente dupa ce iesea din tura de noapte.

„Imi doresc sa recuperez ce am pierdut cand puteam face mult mai usor. Catre asta tind. Ma trage in jos mult programul de la servici, dar am speranta ca se va regla cumva si aceasta problema. Cand ma aliniez la start nu ma intereseaza ca sunt unii concurenti de 18,19, 20 de ani. Faptul ca mi-am dorit atat de mult si mi-am dorit sincer conteaza enorm.”– Daniel Mirea

Daniel MireaPerioada 2014-2018, in cifre:

  • in 2014 s-a inscris la primul sau maraton fara sa stie prea multe cu „ce se mananca”( inainte de concurs a avut doua tentative de a se antrena pe aceeasi distanta in decurs de doua saptamani. La prima tentativa s-a oprit dupa 32 de kilometri cand a inceput sa vada pete albe. A doua incercare s-a stopat la kilometrul 22. S-a oprit din cauza unor dureri la splina. A treia oara a fost cu noroc: a incheiat in 3 ore 26 de minute pe un traseu din parcul Tineretului.)
  • la maratonul oficial a reusit un timp de 3 ore si 10 minute.
  • tot in 2014 a participat la Maratonul Regal in Herastrau. A scos un timp de doua ore si 54 de minute.
  • in 2014 a surprins si a obtinut locul 6 la Wings for LIFE.
  • in 2015,2016 si 2017 a participat la Transmaraton. De doua ori pe distanta maratonului si o data in cursa de 52 de kilometri. Este cea mai lunga distanta alergata de Daniel Mirea.
  • in 2017 a incheiat semimaratonul de la Ravena intr-o ora, 18 minute si 53 de secunde.
  • in acelasi an si-a imbunatatit timpul,cu un minut, la Roma: 1.17.53
  • cel mai bun rezultat al carierei a fost obtinut in martie 2018, tot la Roma. Daniel Mirea a alergat cei 21 de kilometri in 1.16.23.

Daniel Mirea se pregateste din ianuarie 2018 cu fostul mare maratonist Ioan Moisa. 

„Toti oamenii pe care i-am intalnit in ultima perioada au fost trimisi de univers. Toate s-au asezat in timp. Nu mi-au venit toate de-odata. Indiferent cate piedici am avut nu am renuntat. Nu vreau sa demonstrez nimanui nimic. Eu imi vad de visul meu si nu vreau decat sa-i inspir, sa-i determin si sa le transmit si altora ca se poate.”- Daniel Mirea pentru aimx.ro 

Obiectivele lui Daniel Mirea: 

semimaraton: sub 1.04.00

maraton: sub 2.20.00

„Cine m-ar auzi…poate rade de mine, dar nu ma intereseaza. Eu cred ca sunt in stare sa fac asta. Nu sunt cu nimic mai special. Sunt doar motivat.”

Autor: Vlad Lucian Arhire