David (IANCU) si Goliatul de 214 kilometri, Swiss Irontrail

845

   214 kilometri. 11 mii de metri diferenta de nivel. E ca si cum ai urca de pe fundul Gropii Marianelor, cel mai adanc loc de pe planeta, la suprafata Oceanului Pacific. Swiss Irontrail are cel mai frumos traseu de trail din lume, cel putin pentru organizatori. David confirma: „peisajele sunt de vis.” Mintea si picioarele lui ofera si o alta perspectiva asupra ultramaratonului: Swiss Irontrail a fost cea mai dificila competitie de cand s-a apucat de alergat.

   DAVOS, cartierul general pentru ultramaratonistii de la Swiss Irontrail   

Se spune ca la Davos se pune lumea la cale. Elitele se intalnesc anual in oraselul aflat la 1560 de metri altitudine la Forumul Economic Mondial, departe de privirile turistilor. Statiunea nu este doar o „fortareata” a deciziilor importante in plan mondial. Este si un loc in care zeci de mii de oameni vin pentru o sumedenie de activitati sportive: inot, ski, mtb, down-hill si bineinteles si alergare. La sfarsitul lui iulie David Iancu si Mihai Serban au fost romanii care s-au aflat la startul „Goliatului” de 214 kilometri. Startul s-a dat in celebra statiune elvetiana. Mihai a abandonat la kilometrul 148 din cauza unor probleme medicale. David a ajuns la finish dupa un efort incredibil de 50 de ore 31 de minute si o secunda. Sunt cifre seci si ajung poate banale in multitudinea evenimentelor care „arunca” in stanga si in dreapta cu sute de kilometri.

Pentru concurenti insa cifrele seci se transforma in trairi individuale intense : „Ma motiveaza foarte mult si faptul ca intr-o cursa de ULTRA chiar simti ca vorbesti cu Dumnezeu. Te simti mai aproape de El. Iti vezi viata mai bine. Cu siguranta exista si o latura spirituala in astfel de competitii „, a spus David pentru aimx.ro.

  Basici si probleme cu respiratia

David Iancu este primul roman care a terminat ultramaratonul Swiss Irontrail. In clasamentul general a fost pe locul 21 din cei doar 45 de concurenti care au ajuns la sosire. La categoria sa de varsta a fost al doilea. ” Stiam ca pot sa duc la final acest concurs. Timpul limita era de 62 de ore. Am dormit in total 4 ore dintre care o ora si jumatate pe un scaun. Traseul este intr-adevar foarte frumos, peisajele de vis, iar marcajul este impecabil. Cel putin pana la kilometrul 60 s-a alergat foarte mult, dar au fost si portiuni mai tehnice intre kilometrii 100 si 120.”

La kilometrul 106 au aparut primele probleme pentru David: „Era vorba de acea respiratie suieratoare, wheezing. Am vrut sa abandonez pentru ca m-am speriat un pic. Ma gandeam sa nu fie ceva mai grav. La primul check point am cerut ajutor medical, am fost consultat, iar medicii au spus ca sunt in regula. Timp de vreo 40 de kilometri am avut aceste probleme.” Cel mai drastic picaj in clasament a fost pana pe locul 24 chiar in perioada cand David suferea cu respiratia. Locul 13 a fost cel mai bun pe care s-a clasat la punctele intermediare. „In final am avut de indurat si durerea provocata de basicile din talpa. Am alergat asa ultimii 45 de kilometri.”

Castigatorul, Peter Kienzl, a ajuns la finish in 34 de ore, 44 de minute si 11 secunde.

      Despre David Iancu:

  • are 24 de ani, 1 metru 73 inaltime si 60 de kilograme. S-a apucat de alergat dintr-o intamplare in urma cu 4 ani.                                                         
  • este student la Master, anul 2: Facultatea de Automatica si Calculatoare, Universitatea Politehnica Bucuresti
  • a mai cochetat cu triatlonul
  • ii place muzica rock si folk. La 6 ani a invatat sa cante la pian. Printre formatiile preferate sunt Beatles si Metallica

 

     David Iancu despre:

  • modul in care a reusit sa-l invinga pe „GOLIAT”: „Pur si simplu stiu sa-mi gestionez propriile resurse. Unul din atuurile mele este faptul ca sunt inteligent si stiu cum sa abordez cursa. Inainte insa o pregatesc in detaliu. Chiar sunt obsedat.”
  • ce face in timpul unui astfel de ultramraton: ” Tot felul de calcule, socoteli…”
  • cat de usoara sau grea este o astfel de cursa: ” Este greu oricine ai fi. Va fi greu. Vei suferi si tot timpul trebuie sa te motivezi. Doar cu fizicul, cu antrenamentul este imposibil sa termini. Daca esti la 0 cred ca poti sa incerci sa termini Swiss Irontrail cel mai devreme la doi ani de la primul maraton montan.”

      „Incerc sa fiu un exemplu pentru ceilalti si sa le arat ca se poate si altfel.” – David Iancu pentru aimx.ro

Credit Photo: fisheye.ro, Facebook Ciucas X3,Swiss Irontrail