David Lama a reusit o ascensiune solo impresionanta in premiera mondiala pe Lunag Ri (6907m)

773
David Lama reaching the summit of Lunag Ri on October 25, 2018

David Lama este primul om din lume care reuseste intr-o expeditie solo sa urce pe varful Lunag Ri. Muntele se afla la granita dintre Nepal si Tibet. Era unul dintre varfurile din Himalaya inca neatinse de om. Are o inaltime de 6907 metri. Este a patra tentativa a austriacului de a ajunge pe Lunag Ri. Asaltul final a inceput noaptea, la -30 de grade si pe un vant ce atingea 80 de kilometri la ora.

David Lama, 28 de ani: „Ascensiunea reusita pe Lunag Ri a fost cea mai intensa experienta traita de mine pe mune”

    David Lama este un alpinist austriac nascut la Innsbruck in anul 1990. In 2007 a devenit primul sportiv care la debut castiga Campionatul European de Bouldering. In luna octombrie (25) a acestui an si-a indeplinit un vis la care „lucreaza” din 2015. A fost a patra tentativa de a urca pe varful Lunag Ri. De doua ori a decis sa abandoneze misiunea cand se afla la mai putin de 300 de metri de varf. Prima tentativa a fost in 2015 impreuna cu un celebru alpinist american: Conrad Anker. S-au intors cu 300 de metri inainte de final din cauza unei erori tactice. In 2016 au incercat din nou. Anker (56 de ani) a suferit un atac de cord la 6000 de metri altitudine. A supravietuit insa si a fost operat cu succes. La 3 zile de la nefericitul eveniment David Lama a incercat din nou. De unul singur. Epuizarea l-a determinat sa renunte cand mai avea 250 de metri.

In 2018 austriacul s-a pregatit de o noua ascensiune. A crezut non stop ca isi poate indeplini una din marile sale ambitii in alpinism. S-a antrenat in Alpi si a asteptat o fereastra de vreme buna in luna octombrie.

David Lama: „Am avut un sentiment ciudat cand am ajuns in varf. Nu mai aveam unde sa inaintez”

La 28 de ani austriacul David Lama a trait cea mai intensa ascensiune din viata sa. Reusita sa a avut ecou in toata lumea. Alpinistul a urcat pe Lunga Ri la capatul unui efort intens: atat fizic, cat si psihic. Si in conditii extreme. Ultimii metri pe care i-a avut de parcurs pana in varf au fost „agonizanti”.

„Chiar daca sunt sub imperiul trairilor extraordinare de pana acum, gandurile mele sunt oarecum goale. Faptul ca stiu ca nu am voie sa fac nicio greseala domina oricare alt sentiment. De aici rezulta o concentrare intensa, chiar epuizanta. M-am asezat in genunchi: obosit si fericit. M-am gandit imediat la Conrad. Ar fi fost singurul cu care mi-as fi dorit sa impart acest moment. Valul de emotia „s-a spart” imediat insa. Gandul ca trebuie sa cobor cat mai rapid si in siguranta a devenit dominant. Mi-am indeplinit obiectivul. Voi reusi cu adevarat de-abia cand voi ajunge jos”, si-a povestit Davis Lama trairile de la 6907 metri altitudine.

Imagini extraordinare cu ascensiunea austriacului puteti urmari AICI.

Credit Photo: www.redbullcontentpool.com