Diana Nyad a „unit” Cuba de SUA in 53 de ore de inot, fara oprire, la 64 de ani

597

  Diana Nyad este una dintre „figurile” memorabile ale inotului in ape libere. La 64 de ani a devenit prima persoana care a inotat de la Havana in Key West, Florida (SUA), fara a folosi o cusca de protectie impotriva rechinilor. S-a intamplat in 2013 la a cincea tentativa. Diana avea 64 de ani. Incredibilul efort a durat 53 de ore, timp in care a parcurs inot aproape 180 de kilometri.

Diana Nyad a avut 5 tentative de traversare din Cuba in SUA in decurs de 35 de ani.

  „Totul este autentic. Este o poveste extraordinara. Am avut un vis care nu mi s-a implinit zeci de ani, dar am mers inainte prin viata. Apoi, la 60 de ani iti moare mama si cauti ceva…Atunci visul reapare”, declara Diana Nyad pentru CNN, a doua zi dupa ce reusea traversarea.

„Poti sa visezi la orice varsta” – Diana Nyad

Curentii puternici, distanta impresionanta, meduzele, prezenta rechinilor, varsta si faptul ca era prima persoana care alege sa inoate fara protectie…Nimic nu a oprit-o pe Diana Nyad. Inotatoarea a oferit o lectie de incredere si de perseverenta. Prima incercare a avut-o la varsta de 29 de ani. Nereusita. A renuntat apoi la inot si s-a dedicat meseriei de jurnalist sportiv. Pana la varsta de 60 de ani visul ei a ramas undeva „sigilat” in interior. Moartea mamei sale a determinat-o sa se reapuce de antrenamente, sa gaseasca o provocare.

4 ani si-a dedicat fiecare zi antrenamentelor si strangerii de fonduri pentru a-si indeplini visul

S-a mutat pentru o perioada in St.Maarten pentru antrenamente de anduranta zilnice. Dupa reluarea pregatirilor Diana Nyad a esuat de inca 3 ori. Prima data durerile puternice de sold au facut-o sa renunte dupa aproape 29 de ore de inot. In timpul celei de-a doua tentative a fost muscata de meduze de gat fapt ce i-a afectat grav respiratia. A abandonat dupa 108 kilometri. Si a treia oara visul s-a curmat. De data aceasta mai aproape de Havana, din cauza furtunii.

In dimineata zilei de 31 august 2013 Diana Nyad a intrat din nou in ocean de pe malul stancos al capitalei cubaneze. „Acum am 64 de ani. Viata mea este mai aproape de final. O data ce ai intrat in apa, nu mai exista daca. Trebuie sa crezi ca vei reusi traversarea” spunea in conferinta de presa sustinuta cu o zi inainte. Cu o echipa care a invatat din greseli, cu scafandri care ii eliberau „drumul” de meduze, dar si cu o barca echipata cu un laser special ce imita linia piscinei,pentru a-i arata directia, Diana Nyad ajungea pe o plaja din Key West, Florida dupa un efort incredibil de 52 de ore, 54 de minute si 18 secunde.

„Cu toata experienta pe care am avut-o , in special in acest ocean, nu am crezut niciodata ca voi suferi in felul acesta” declara Diana Nyad la cateva ore dupa reusita.

Inotatoarea a iesit aproape desfigurata din ocean, cu limba si buzele afectate puternic de apa sarata. Sute de oameni au intampinat-o cu urale si aplauze pe cea care a devenit prima persoana din lume care inoata aceasta distanta fara cusca de protectie impotriva rechinilor.

Autor: Vlad Lucian Arhire