Dorin-Andrei Rusu de la fotbal la campion european in atletism

953

    Cinci ani departe de Romania l-au facut pe Dorin Andrei Rusu sa-si iubeasca tara si sa alerge pentru Romania din suflet. 

Parintii au vrut sa le asigure celor 4 copii o sansa mai buna in Portugalia. Plin de energie Dorin-Andrei s-a dedicat fotbalului. A jucat la Bairro da Misericordia, din zona Braga, apoi la juniorii echipei Sporting Braga. A fost extrema. Era bun la viteza!

„Pentru un sezon am trecut si la Benfica, dar nu eram din lumea lor”

Pentru Dorin Andrei Rusu  2013 a fost un an important. Familia s-a intors in Romania. Dorin avea 15 ani si reintra in sistemul romanesc. A mai jucat fotbal insa calitatile sale i-au atras atentia profesorului de atletism Bogdan Roscaneanu.

„Dupa 3 luni de antrenamente cuceream prima medalie la Campionatele Nationale, argint la Baile Felix , in proba de 4000 de metri”

Tanarul Rusu a incercat sa se imparta intre fotbal si atletism. A mai jucat la Bucovina Radauti si la Bradul Putna, in ligile inferioare. Performantele insa se vedeau la atletism.

„In 2015 am fost convocat la Campionatul Mondial de juniori 2 in Columbia, la Cali. Fotbalul a devenit de atunci o amintire”

In septembrie 2015 Rusu a fost preluat de antrenorul Cristian Prasneac, la Clubul Sportiv Municipal Dorna Vatra Dornei. Tandemul antrenor-sportiv face performanta. La Campionatele Europene rezervate sportivilor sub 20 de ani Rusu a alergat la 5000 si 10000 de metri. Intrecerile din Italia l-au gasit in forma.

„Cursa a fost tactica. Am stat cu plutonul pana la 5000 m. Atacul decisiv l-am dat pe ultimii 300m.”

In 2017 Dorin Andrei Rusu a devenit campion european la 10000 m. Doua zile mai tarziu castiga si medalia  de bronz la 5000m.

Atletul dornean a continuat sa stranga medalii si la Campionatul Balcanic de cros din Turcia. Competitia a avut loc pe 18 noiembrie.  La finalul concursului, in proba de juniori 1, 6 kilometri Rusu a sosit pe locul 2 la individual. Rusu a ocupat locul doi si cu reprezentativa Romaniei, impreuna cu Adrian Garcea de la C.S.Pandurii Tirgu Jiu, locul 3 la individual, Herman Gabriel Peter de la CSS Medias, locul 9 individual, si Miclos Rares, de la CSM Sighisoara.
Rusu s-a calificat cu echipa Romaniei la Campionatul European de cros, care va avea loc in localitatea Samorin, din Slovacia, pe 10 decembrie.

Autor: Ovidiu Petenghea