Drama unui ultramaratonist. Gary Robbins:” Nu am terminat Barkley Marathons. Si este doar vina mea!”

545

DE LA AGONIE LA AGONIE

Finish-ul de la Barkley Marathons continua sa starneasca emotie in randul comunitatilor de alergatori si nu numai din intreaga lumea. „M-am carat pana la finish si mi-am pus capul pe pamant. Au fost cele mai grele minute din viata mea.  Am ajuns la sosire din alta directie si cu 6 secunde dupa expirarea timpului. Nu am terminat Barkley Marathons si asta s-a intamplat exclusiv din vina mea”. Este marturisirea canadianului Gary Robbins, pe propriul blog, la doar cateva ore dupa ce a sosit agonizand la finish. Ultramaratonistul a fost la 6 secunde si 3 kilometri ( in acel moment a gresit traseul) de a deveni al 16 – lea om de pe glob care este capabil sa incheie chinuitoarea cursa.

Garry Robbins, in varsta de 39 de ani, isi dorea sa devina primul canadian care termina cursa ce iti impinge corpul la limita limitelor. „Una din provocarile cu care te confrunti este diferenta de nivel uriasa pe care trebuie sa o suporti pe parcursul celor 160 de kilometri. Este echivalentul in a urca si a cobori de doua ori Everestul”, dezvaluia sportivul de anduranta intr-un interviu.

Canadianul a abandonat in 2016 dupa 4 ture si jumatate. In ultimele 24 de ore suportase halucinatii puternice. Din acest motiv nu a mai fost capabil sa se orienteze avand la dispozitie harta si busola ( este interzis sa beneficiezi de orice fel de dispozitiv gps). Robbins dezvaluia ca de-abia la o luna dupa cursa a inceput sa-si simta degetele de la picioare. Timp de un an de zile canadianul s-a dedicat exclusiv unei pregatiri minutioase a participarii la editia din 2017. A facut 12 sedinte de antrenament speciale cu sportivii clubului de orientare din Vancouver. A identificat cele mai bune metode de a se alimenta pe parcursul cursei ( exista un singur punct de alimentare la finalul fiecarei bucle), s-a antrenat in munti si a facut un cantonament de 7 zile chiar la locul faptei. S-a dovedit insa insuficient. Jurnalistii canadieni noteaza insa realizarea lui Gary Robbins ca fiind cea mai importanta performanta canadiana in domeniul andurantei.

CASTIGATORUL JOHN KELLY, UN TRIATLONIST

Americanul de 32 de ani John Kelly este castigatorul Barkley Marathons. Unicul om pornit in cursa si care a si terminat-o in timp (59 de ore si 30 de minute). Un adevarat performer. John Kelly are 32 de ani si traieste in Washington D.C. Este triatlonist. In 2016 a fost al doilea la Iron Man-ul Maryland. Un amanunt extrem de important, esential poate pentru „prestatia” sa este faptul ca John Kelly a copilarit in zona, la doar 30 de minute de parcul natural in care se desfasoara competitia. Mai mult, Kelley Mountain a primit denumirea dupa numele familiei sale care a venit in zona in urma cu doua sute de ani.

5 LUCRURI DESPRE JOHN KELLY:

  • pana in 2013 cea mai lunga distanta alergata a fost de 10 kilometri
  • este a treia oara cand participa la Barkley Marathons dupa editiile din 2015 si 2016
  • este tatal a trei copii
  • este in cartea recordurilor dupa ce a alergat in cel mai scurt timp un maraton deghizat in personaj din jocurile video.
  • in 2017 va participa si la Campionatul Mondial de IronMan Kona