Drumul Romanilor, un concurs de sanii trase de caini, se desfasoara in peisajul de vis din Muntii Bargaului

786

    Drumul Romanilor este un concurs international de sanii trase de caini. Competitia se desfasoara in peisajul superb al Muntilor Bargaului, in Pasul Tihuta. Este organizata de Clubul Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud, in colaborare cu Tasuleasa Social. Concursul are loc in perioada 26-27 ianuarie. Bogdan Berende va alerga pentru clubul organizator: este dublu campion european si vicecampion mondial.

  Traseul pe care se desfasoara concursul de sanii trase de caini „Drumul Romanilor” ar putea gazdui in viitor Campionate Europene sau Mondiale

Drumul RomanilorEditia a treia a competitiei are o miza importanta. Damaschin Berende (foto), orgzanizatorul concursului a detaliat pentru aimx.ro: ” Concursul va fi supervizat de observatori internationali. Vor evalua daca facem fata organizatoric, dar si daca traseele puse la dispozitie alergatorilor sunt de calitate. In urma evaluarii am putea gazdui in viitor si campionate europene si mondiale. Am dobandit experienta si avem asteptari mari de la aceasta editie. Vom avea si cea mai numeroasa participare de pana acum”

Pe langa echipaje din Romania au confirmat prezenta sportivi din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Polonia si Slovacia. Exista un interes si din partea sportivilor din Austria sau Cehia, dar pana in acest moment nu s-au inscris. „Concursul „Drumul Romanilor” se desfasoara in doua manse. Fiecare concurent va alerga in fiecare zi. Probele sunt in functie de rasa (clasa husky si clasa raselor nordice) si de numarul cainilor  (2,4,6,8 10 caini). In raport cu categoria difera distantele pe care trebuie sa le parcurga concurentii: de la 4 kilometri pentru categoria 2 caini la 15 kilometri pentru categoria 10 caini si OPEN„, a mai precizar Damaschin Berende.

 Drumul Romanilor este un concurs de sprint pe zapada

Drumul Romanilor„La concursurile pe zapada este recomandat sa avem urcari, coborari, diferenta de nivel. Traseele pe care le avem pregatite in Pasul Tihuta din Muntii Bargaului sunt de dificultate mediu spre ridicat. Aeste trasee trabuie pregatite sa se poata alerga in siguranta. 30 de kilometri de traseu sunt nivelate ca o partie de schi. E un fel de autostrada. Traseele au 3-4 metri latime pentru a fi posibile depasiri in siguranta. Startul se ia individual: la 2 minute intre concurenti, iar intre categorii la 5″, a explicat in exclusivitate pentru aimx.ro Damaschin Berende, organizatorul Drumul Romanilor.

„Prin natura lui acest sport este extrem de spectaculos. Totul se petrece in munti cu zapada. Este o adevarata placere pentru ochiul omului. Cand vad echipajele alergand intr-un peisaj atat de frumos pentru mine e ceva absolut spectaculos si special. Orice sport implica si un anumit grad de risc. Nu este insa un sport in care se intampla des accidente” – DamaschIN berende

Clubul Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud alearga cu caini husky. Anul trecut a cucerit doua medalii de aur si un bronz european,respectiv o medalie de argint si una de bronz la Mondiale. Pentru Sleddog Bistrita Nasaud alearga la Drumul Romanilor Bogdan Berende ( 6 caini), Tudor Berende (4 caini, aflat la primul concurs din cariera) si Attila Chis (8 caini).  Pentru prima data se va alerga si pe un tronson din Via Transilvanica (Via Transilvanica este un proiect pelerinaj care va porni din Drobeta-Turnu Severin, va strabate Transilvania si toate bogatiile culturale ale acesteia si va ajunge pana la Putna). Detalii despre Via Transilvanica gasesti aici. Se va decerna si un trofeu Via Transilvanica pentru sportivul care va avea cea mai mare viteze medie.

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: Cristina Gusatu , Hamos Gyozo