Fratii Manea, Palici si Preda vor reprezenta Romania la Mondialele de schi alpinism

721

„Obiectiv: locul 6, la stafeta”

Federatia Romana de alpinism si escalada a definitivat lotul pentru Campionatul Mondial de schi alpinism. Silviu si Rares Manea, Viorel Palici si Andrei Preda, dar si juniorul George Coltea sunt cei 5 sportivi ce merg in Italia sub steagul tarii noastre. Antrenorul Romaniei este Lucian Clinciu. Competitia, la care va fi prezenta toata elita mondiala, se va desfasura in perioada 23 februarie – 3 martie la Tambre Alpago. Tambre este un satuc ce are putin peste 1000 de locuitori si se afla in nord-estul Italiei. Localitatea se situeaza la o altitudine de 920 de metri, la poalele muntelui Cavallo (2250 de metri). Campionatul mondial are programate 5 probe: sprint, vertical, individual, echipe si ștafetă.

     „Intentia noastra este sa reusim sa obtinem cel mai bun rezultat din istoria participarilor Romaniei. Ne dorim un loc 6 la stafeta. Romania a mai obtinut un loc 7,in 2004 si un loc 8, in 2008, tot in proba de stafeta. Avem o echipa omogena si pe asta am mizat de cand am inceput pregatirea. Sunt optimist, clar! Am reusit sa facem rost de echipament bun ( schiuri si bocanci), iar baietii sunt bine pregatiti. De la inceputul lunii noiembrie baietii au stat pe zapada, in Fagarasi. Speram sa ridicam un pic capul desi este foarte dificil”,  a dezvaluit pentru aimx.ro, Lucian Clinciu antrenorul Romaniei.

  CONCURENTA ACERBA

Un mare dezvantaj pentru Romania ar fi ca sportivii nostri nu au in picioare participari la curse tari in acest sezon, in timp ce „concurenta” se afla in plin sezon. Motivul: lipsurile financiare. „Am fi vrut sa mergem si noi la etape de Cupa Mondiala, dar nu am avut posibilitatea. De-abia am reusit sa strangem banii pentru participarea a doi oameni la Mondiale. Ceilalti s-au mai descurcat si singuri” mai spune Lucian Clinciu. In ceea ce priveste schi alpinismul: „Este un sport greu, scump si periculos. Nu este chiar pentru oricine. Nu ajungi sa fii bun intr-o singura zi. Trebuie sa muncesti mult.”

Daca Austria avea in urma cu cativa ani sase sute de mii de practicanti ai acestui sport, Romania are undeva in jurul a 2000. Multi dintre ei provin din alergarea montana ce a cunoscut o adevarata explozie in ultimul timp la noi in tara. Cel mai probabil schi alpinismul va deveni sport olimpic la Jocurile Olimpice Beijing 2022,China.

Pana la Beijing, Viorel Palici si Silviu Manea vor face echipa maine (sambata) la concursul Transcavallo Alpago. ” Este un clasic al Italiei si se desfasoara exact pe acelasi traseu pe care se va tine proba pe echipe din cadrul Campionatului Mondial. I-am trimis mai devreme pe Palici si Manea tocmai pentru a intra in paine, a se acomoda cu traseul…”, a mai precizat Lucian Clinciu. ” Este o cursa cu urcari si coborari dure. Ne dorim sa venim in primii 10. Vom trata cu seriozitate aceasta Cupa ajunsa la a-34 a editie. Avem timp sa ne refacem 7 zile pana la Mondiale si stiti cum se spune ce este in mana nu-i minciuna”, a declarat pentru aimx.ro si Silviu Manea.

CE SPUN SPORTIVII:

Silviu Manea:”  „Sunt la a cincea participare la un Campionat Mondial de schi si alpinism. Anul trecut am venit in prima jumatate si la vreo 19 minute de locul intai, la individual. Acum imi doresc sa ajung la 15 minute dupa ce trece primul sportiv linia de sosire, adica sa progresez 4 minute. Dupa calculele mele asta ar insemna undeva intre  locurile 35-40. Cursa din 24 poate sa spuna insa daca am crescut in valoare sau nu.”

Viorel Palici: ” Nu prea este zapada si cu siguranta primul kilometru si jumatate, pe urcare, va trebui sa il parcurgem in bocanci. La fel si la coborare vreo 2,3 kilometri. Pentru mine este clar un avantaj. Ma simt bine, nu am niciun fel de accidentare, dar nu vreau sa dau pronosticuri. E un sport in care conteaza orice amanunt. Orice mica greseala o platesti. Important e sa mergem bine si sa ne simtim bine”.

Rares Manea:” Vreau sa fiu intr-o forma cat mai buna in ceea ce priveste sanatatea pentru ca in ultimul timp am fost cam „sifonat” si bineinteles imi doresc clasari cat mai in fata.”

Andrei Preda: ” Este prima mea participare la un Campionat Mondial de schi alpinism si ma bucur foarte mult ca am fost selectat. Nu stiu exact ce va fi acolo. Nu mi-am impus un obiectiv anume. Sper sa ma descurc si sa fiu in prima jumatate, iar la stafeta sa facem o treaba cat mai buna.”

Credit PHOTO: Facebook Transcavallo Alpago