George Surlea, vicecampion national maraton:”Sunt o fire ambitioasa, sincera si modesta…,poate si putin talentat”

492

George Surlea s-a nascut in 1989 la Stefanesti, o localitate de langa Targu Carbunesti, judetul Gorj. Are 29 de ani. 17 au fost dedicati atletismului. Nu in totalitate insa. Cand se uita in spate vede o cariera macinata de accidentari, intreruperi si mari lipsuri. A reusit de fiecare data sa revina. In 2018 a devenit vicecampion national la maraton. Pentru locul 2 va primi suma de 300 de lei !!! Cel mai bun timp al sau pe aceasta distanta l-a scos in 2011: 2 ore si 26 de minute. George Surlea este angajat in armata.

  George Surlea a inceput atletismul cu antrenorul Mircea Zorila, cel care a descoperit-o si pe campioana olimpica Constantina Dita Tomescu

 George Surlea  „Sunt o fire ambitioasa, sincera si modesta…,poate si putin talentat”, se descrie George Surlea. De mic a fost dispus la sacrificii pentru a-si indeplini aspiratiile. La 12 ani a inceput sa faca primii pasi in atletism. A fost inspirat de fratele sau mai mare. In fiecare dimineata se trezea la ora 6 si jumatate dimineata. Mergea 7 kilometri pe jos pana la Targu Carbunesti. Dupa antrenament pleca direct la scoala. „Asa am avut programul timp de 7 luni de zile. Am renuntat apoi la pregatire dezamagit ca nu mi s-a oferit nimic. La primul concurs tin minte ca am participat in tenisi cu crampoane. Am iesit pe locul 2 atunci pe judet, pe un traseu de vreo 2 kilometri. Imi placea mult sportul. Si ca orice copil eram pasionat si de fotbal”, si-a adus aminte George pentru aimx.ro

Pana in clasa a zecea a mai alergat doar intamplator. Atunci a reluat antrenamentele cu primul sau antrenor. S-a mutat la Targu Jiu. „In al doilea an la tineret, in 2011, am fugit personal best (FOTO): 2 ore 26 de minute pe maraton. Am alergat mai mult din ambitie. Aveam doar casa si masa asigurata. Nu exista vitaminizare, cantonament, indemnizatii… Mi-am dat seama ca este foarte greu sa traiesti din atletism in Romania. Am zis atunci ca e momentul sa-mi termin studiile. Am absolvit Facultatea de Educatie Fizica si Sport din Targu Jiu din cadrul Universitatii Constantin Brancusi. In acelasi timp m-am angajat in armata.”

  Din cauza carierei in armata sau a accidentarilor George Surlea nu a avut niciun an dedicat in intregime alergarii

George Surlea„N-am avut un an de pregatire constanta. Este foarte greu sa faci sport de performanta dupa ce stai 24 de ore in garda. Sau cari doua ranite la patrula (foto al doilea din stanga). Te resimti dupa si apar accidentari. La inceputul lui 2018, in februarie, am suferit si o operatie de peritonita. Din acest an m-am mutat la Craiova, la Unitatea de Forte Terestre. Aici se pune accent pe sport. Imi doresc de la 2019 un an in care sa ma pot dedica in totalitate alergarii. Ar merita sa ma gandesc la ceva mai mult. Urmeaza un an in care se organizeaza Jocurile Olimpice militare, iar in 2020 sunt Jocurile Olimpice de la Tokyo”, si-a expus planurile George Surlea.

Se motiveaza doar pentru ca iubeste extrem de mult alergarea. Anul acesta a pus bani din propriul buzunar pentru a-si acoperi cheltuielile necesare pregatirii. In ciuda problemelor medicale si a dificultatilor financiare a devenit vicecampion national, cu timpul de 2.31.00.

„Cat de departe sunt de baremul pentru Jocurile Olimpice? Cred ca la vreo 10 minute in acest moment. Asta daca stam si analizam situatia actuala.Anul acesta am avut doar doua luni de pregatire specifica. Dar si perioada aceasta a fost cu probleme. Ba glezna, ba gamba. Mi-ar trebui sa lucrez cu cineva. Sa am un antrenor care sa stie proba. Cu munca si pregatire nu mi-ar fi imposibil”– George Surlea pentru aimx.ro

Din 2011 si pana in prezent George Surlea are in palmares un titlu de campion national la maraton. De doua ori a fost pe locul 2 (2017,2018) si o data a cucerit bronzul (2015).

George Surleaaimx.ro: Care a fost cel mai frumos moment din cariera?

George Surlea: Cel mai frumos moment al meu a fost la maratonul de anul acesta de la Bucuresti, la Nationale. Alergam in plutonul urmaritor la o medalie de bronz. In timpul cursei un alt alergator, Sacara, mi-a spus: „Tu ce faci aici omule? Locul tau e acolo in fata”. Mi-a dat un sentiment de bucurie… Si bineinteles cand esti asteptat la finalul cursei de cineva drag nu ai cum sa nu te simti bucuros si sa nu te ridici la nivelul asteptarilor.

aimx.ro: Cum te-ai caracteriza ca sportiv? Ce calitati ai si ce ai „fura” de la kenyeni?

George Surlea: Ca si sportiv ma consider un sportiv de mijloc. Am invatat ca nimic nu se obtine daca nu muncesti si nu iti doresti cu adevarat. Sunt o fire ambitioasa, sincera si modesta…, poate si putin talentat. De la kenieni as fura clar rezistenta lor, maiestria, tehnica si stilul de alergare

aimx.ro: Daca ai face un exercitiu de imaginatie, cum crezi ca ar fi aratat cariera ta dupa 10 ani de pregatire neintrerupta?

George Surlea: Dupa 10 ani de pregatire neintrerupta as fi bifat cel putin o participare la Jocurile Olimpice, la maraton. Din pacate sportul la noi e in cadere. E trist, dar asta este adevarul. Ar trebui sa-si puna niste semne de intrebare cei care ne reprezinta.

aimx.ro:Ce sportiv te inspira?
George Sulrea: Clar! Kipchoge!

aimx.ro: Ce te-a determinat sa revii de fiecare data dupa ce ai intrerupt cariera?
George Surlea: De fiecare data aparea ceva care ma stimula la momentul potrivit. Uneori am vrut sa-mi demonstrez ca de sportul de performanta o sa ma las cand o sa consider eu si nu altii.

Autor: Vlad Lucian Arhire