Liber la alergare intr-o tara INTERZISA! Momente impresionante traite de Georgeta Petrescu la Maratonul Phenian.

782

  Romanca Georgeta Petrescu a trait o experienta puternica in Coreea de Nord. A participat la proba de semimaraton din cadrul Maratonului International Phenian. Ea si alti 400 de alergatori amatori din afara granitelor statului comunist au anuntat oficialii nord-coreeani. „In realitate nu cred ca am fost mai mult de 200”, estimeaza alergatoarea din Bucuresti. Trairile au fost impresionante. Experienta a fost insotita de emotii mari si de reguli stricte. La fiecare pas Georgeta Petrescu a fost insotita de faimosii de-acum „ghizi” nord coreeni. 

Alergarea a fost „viza” de Coreea de Nord pentru Georgeta Petrescu

Maratonul de la Phenian este o competitie de traditie in Coreea de Nord. Concursul se desfasoara in cadrul evenimentelor ce marcheaza nasterea liderului comunist Kim Ir Sen, bunicul actualului dictator. Kim Ir Sen s-a nascut pe 15 aprilie 1912 si a fost unul dintre prietenii apropiati ai lui Nicolae Ceausescu. 4 vizite a facut Ceausescu in Coreea de Nord intre 1971 si 1988. Sute de mii de oameni l-au intampinat si salutat pe Ceausescu de-a lungul traseului si pe stadioane. Primirea a fost una grandioasa. Cunoscuta ca o tara in care turistii patrund extrem de dificil, Coreea de Nord si-a deschis granitele pentru alergatorii amatori odata cu editia din 2014. Pana atunci doar elitele din afara tarii puteau sa ia startul la Maratonul Phenian. De aceea si timpii limita pentru incheierea maratonului nu sunt prietenosi chiar cu toti amatorii. Stadionul isi inchide portile dupa 4 ore si jumatate de la start. Georgeta a fost informata inca de la Beijing in privinta regulilor pe care nu are voie sa le incalce pe timpul deplasarii in Coreea de Nord.

„Am avut oarecare emotii. Cand aterizezi ti se ia pasaportul. Mi-am dat seama ca nici nu mai au de gand sa ti-l dea pana la plecare. Totul este controlat. Nu mergi singur nicaieri. Esti tot timpul sub supravegherea unui „ghid”. Am intrebat daca vreau sa alerg unde pot sa o fac. In jurul hotelului a fost singura optiune care ni s-a dat.” – Georgeta Petrescu pentru aimx.ro

Pana la start Georgeta Petrescu a avut timp si de turism

Georgeta Petrescu„Imi place sa calatoresc si sa imbin alergarea cu turismul. Primul meu maraton a fost pe Zidul Chinezesc. Cel de-al doilea, unde am obtinut si cel mai bun rezultat al meu a fost in Chile, la 4400 de metri inaltime. Am ocupat locul 3 la feminin si 5 la open. Imi doream sa vizitez Coreea de Nord si cautand informatii am aflat despre acest maraton”, explica Georgeta Petrescu alegerea destinatiei.

Programul a fost foarte strict pana la ora concursului.„Ne tineau ocupati si obositi toata ziua. Am vizitat foarte multe monumente, inclusiv un supermarket. Nu exista optiunea sa ramai la hotel sa te odihnesti.” 

„M-am simtit ca la Holywood. Parca totul era un decor din carton, aranjat. Acesta era sentimentul. Nu pot sa spun ca am inteles ceva din tara. Ei voiau sa iti arate ca este minunat. Ne-au prezentat strada viitorilor oameni de stiinta, plina de zgaraie nori, si care s-a construit in 10 luni. Doar ca blocurile erau goale. Foarte greu reuseai sa interactionezi cu localnicii. Am iesit intr-un bar, dar acolo erau doar doi oameni. SI la restaurantele unde mergeam intalneam doar alergatori straini din celelalte grupuri.”

Personal Best pentru Georgeta Petrescu in proba de semimaraton, la Phenian

Startul si finishul probelor au loc pe stadionul Kim Ir Sen. Momentele sunt impresionante. 50 de mii de nord coreeni aplauda si scandeaza. „Iti da o stare de bine atmosfera. Traseul de semimaraton este foarte frumos. Trece prin centrul orasului, pe langa toate obiectivele turistice. Bulevardele sunt largi, curate, impecabile si foarte putin tranzitate de masini. A fost insa primul concurs la care am primit doar apa pe traseu”, a declarat Georgeta Petrescu pentru aimx.ro. Alergatoarea din Romania nu a avut un obiectiv de timp. Nu a fortat si totusi a reusit cel mai bun rezultat al ei pe 21 de kilometri: 1h 51. S-a bucurat insa de atmosfera si i-a provocat pe localnicii care stateau pe marginea traseului. Asa a ajuns si in ziarele americane. „A fost singurul mod in care puteai sa interactionezi cu oamenii. Sunt destul de rezervati. Nici nu te privesc in ochi, dar daca ii provoci incepeau sa te incurajeze. Printre ei erau cu siguranta si multi agenti civili. Iti dadeai seama ca erau singurii care se uitau la tine si te studiau. Nu am fortat. Poate ajungeam mai repede cu 5,6 minute daca nu intram in acest joc, dar trebuie sa fie si distractiva alergarea.”

  In orice caz, alergarea pana la epuizare este exclusa la Maratonul de la Phenian.„Reprezentantii agentiei de turism din China ne-au spus sa nu ajungem la spital ca nu este de preferat. Nici macar la ambulanta ne-au sfatuit ca nu e bine sa ajungem.” 

Curiozitati:

  • alergatorii nu au voie sa alerge cu steagul tarii. Ca echipament se recomanda un tricou cat mai neutru, fara logo, fara steag sau nume de tara.
  • fotografiile erau posibile doar in prezenta „ghizilor”, iar regulile privind fotografierea monumentelor erau stricte.
  • pana si modul in care se impatureste ziarul este bine stabilit. Nu trebuie botita poza lui Kim Jong Un si in niciun caz nu ai voie sa-l arunci la gunoi.
  • din telefoane trebuie sa lipseasca orice poze cu tenta sexuala. Controlul se face pe aeroport.

Georgeta Petrescu a inceput sa practice alergarea intr-un mod mai serios in urma cu 5 ani. De un an a invatat sa inoate si s-a reprofilat si pe competitiile de triatlon.

Autor: Vlad Lucian Arhire