„Gramada cere varf”, iar Timisoara cere 72 de ore!!!

898

Era unul dintre jocurile copilariei. Locul de desfasurare? Pe straduta din spatele casei, in curtea scolii, printre bancile din clasa in iernile mai grele. Oriunde! „Gramada cere varf” era un joc si un strigat la moda. Era bucuria pura, sincera, iresponsabila poate….Nu de putine ori se mai lasa si cu accidentari. Chiar si asa gramada cerea varf in continuare, chiar daca actorii se mai schimbau. „Este inexplicabil!” spune ultramartonistul Andrei Szell. Si nu se refera la acel joc „pulverizat” intre timp de X-Box sau mai nou Iphone X. E inexplicabil cum dupa fiecare concurs greu, epuizant, la doar cateva zile, mintea, corpul iti cer sa cauti o alta stacheta pe care sa o depasesti sau un alt record pe care sa-l dobori. S24 H Timisoara ( cel mai lung ultra de sosea din Romania)  s-a incheiat de putin timp. Nici cerneala nu s-a uscat pe diplome, dar ei mai vor. Mai vor ore, mai vor kilometri… Anul acesta s-a alergat 48 de ore non-stop. In 2018 s-ar putea scrie o nou premiera pentru tara noastra: un concurs de 72 de ore. Discutiile sunt deja. Timisoara cere ore !!! Este bucuria pura, sincera si iresponsabila poate…  

  Record doborat si primul podium din cariera pentru castigatorul Andrei Szell

S24 H s-a desfasurat pentru al doilea an consecutiv in Parcul Copiilor „Ion Creanga” din Timisoara. Traseul este o bucla de 1236 de metri. In 2017 s-a alergat in 3 probe: 12 ore, 24 de ore si 48 de ore. In cea mai lunga cursa s-a dat o lupta teribila intre Andrei Szell ( singurul roman care a incheiat ULTRABALATON in 2017 si Nicu Buceanu ( locul 4 la No Finish Line Paris, cu 430 de kilometri alergati in 106 ore). Ambii au batut recordul national. Andrei a alergat 292,94 de kilometri, in timp ce Nicu 284,28.

„Am venit cu acest obiectiv: sa castig! Stiam ca singura mea sansa este aceea de a nu dormi. Eram constient ca fizic sunt concurenti care stau mai bine ca mine. Si totusi dupa 40 de ore am fost nevoit sa dorm. Cam dupa 38 de ore am simtit ca ametesc, ca am usoare halucinatii…Am atipit cred timp de o ora si jumatate timp in care Nicu a recuperat si a ajuns la 5 bucle in spatele meu. O cursa lunga inseamna si multa strategie si devine totul foarte interesant, in ciuda faptului ca unii spun ca alergarea este plictisitoare” a declarat pentru aimx.ro Andrei Szell .

Victoria de la Timisoara este si cea mai importanta din cariera lui Andrei. „De unul singur nu poti duce insa o astfel de cursa. Daca nu o aveam pe prietena mea langa mine nu reuseam sa ma mentin. In cea de-a doua noapte am avut momente in care ma descurajasem. Stiu ca m-am asezat pe o banca si imi spuneam ca nu mai are sens sa continui. Eu sunt un tip mai rational si daca vad ca nu imi ies lucrurile cum le-am planificat ma doboara. Este o lupta cu tine!”, a explicat Andrei clipele teribile pe care le-a trait.„Este clar cel mai important rezulat: primul podium intr-o competitie.”

Finalul a fost unul memorabil si a meritat toata suferinta: „Cand s-a terminat timpul multora ne-au dat lacrimile. Foarte, foarte emotionant. Si acum mi se ridica parul pe mine de emotie. Aveam un nod in gat. N-am cuvinte cum sa le multumesc tuturor. Tot timpul mai este ceva de descoperit. Cu siguranta as fi tentat sa iau startul la o cursa de 72 de ore. Si dupa tot mai sus si mai sus. Inca este loc.”

” Obiectivul meu a fost sa depășesc granița de 300 de km in 48h. Faptul ca am fost la „The Brutal” in Țara Galilor, cu Vlad Tanase, m-a incarcat foarte mult psihic. Perioada scurta dintre competiții( am alergat 125 de kilometri) nu mi-a dat voie sa scap de febra musculară căpătată la o coborâre infernala. Am început astfel cele 48 de ore cu acest disconfort. Vreau sa-l felicit insa pe Andrei. A abordat cursa foarte bine și a mers constant pana la sfârșit. M- a impresionat foarte mult calmul lui in timpul cursei și capacitatea de a gestiona situațiile apărute. Sper sa ne mai întâlnim și in alte competiții. Mi-ar face plăcere. S24H a fost un concurs greu, dar și frumos. Cu siguranța ne vom revedea acolo la anul. – Nicu Buceanu, pentru aimx.ro

Ionita: „Am alergat dupa doi iepuri si mi-a iesit. Nu recomand!”

215,84 kilometri versus 215,08 kilometri. Doar atat i-au despartit pe ocupantii locurilor doi si trei din proba de 24 de h: Florin Ionita si Razvan Farkas. Ambii au avut pe final probleme medicale. Castigator a fost un sportiv din Serbia. Sasa Gacik a alergat in 24 de ore distanta de 224 de kilometri. „M-am dus cu obiectivul de a bate recordurile atat la 12 ore, cat si la 24. Asa ca am inceput foarte tare. Primul maraton l-am facut in 3 ore, iar la jumatate aveam alergati 135 de kilometri. In partea a doua a intervenit si oboseala, dar si o mica greseala de alimentare. Dupa 12 noaptea sarbul a inceput sa alerge foarte tare si mi-am dat seama ca nu mai am ce sa-i fac. Este prima mea participare la o cursa de 24 de h, in bucla si am reusit sa dobor ambele recorduri. Am prins doi iepuri, dar nu as sfatui pe nimeni sa incerce asta. In ultimele 5,6 ore m-am tarat”, a detaliat Florin Ionita, pentru aimx.ro, istoria cursei.

   Florin are in palmares si recordul national de distanta pe 6 ore: 75,5 de kilometri. A terminat pe pozitia 42 celebrul ultra Spartathlon ( Grecia, 246 de kilometri), dar a si castigat Ultrabalaton. Rezultatele complete le puteti vizualiza aici: http://s24h.ro/ro/rezultate-2017/.

 

Credit PHOTO: Facebook S24 H ( Andreea Anghelescu )