Gyorgy Szabolcs, o „ENCICLOPEDIE” pe carari de munte

560

  „Chiar acum am venit de la alergare. Fac un dus si te sun!” …Si telefonul suna!  In mai putin de jumatate de ora! Szobi e in viteza nu doar pe munte. Traieste alert! ” Trebuie sa-mi fac bagajul si mai am ceva de invatat. Am examen la biomecanica maine dimineata, dupa care ma urc in masina si plec in Italia la un concurs.” Iubeste sa alerge, ii place la nebunie sa conduca…Ce paradox! ” Tu ai o problema, imi spun prietenii. Cum sa iti placa sa conduci si sa si alergi? Pai, e simplu! Am crescut printre masini. Tata era tinichigiu. Chiar si dupa cursele lungi ma urc la volan. Conduc 10 ore fara probleme. Fizic sunt obosit, dar reflexele raman. Ce bine e  sa stai pe scaun.:.) Esti prea obosit si sa adormi.”

ANTRENOR –  ALERGATOR

Gyorgy Szabolcs este o „enciclopedie” care alearga pe carari de munte. E indragostit de practica, „mananca pe paine” teoria si traieste pentru alergare. Studiaza tot ceea ce tine de alergarea montana, citeste foarte mult si-i analizeaza pe cei mai importanti alergatori din lume. Vrea sa invete, ca sa devina cel mai bun si ca la randul lui sa-i invete pe altii. ” Sunt student la Educatie Fizica si Sport, la Cluj, specializarea Sport si Performanta Motrica in ultimul an. Vor urma apoi alti doi ani de master”.

Va fi impreuna cu Ionut Zinca printre primii antrenori de alergare montana din Romania. Zilele trec, concursurile se succed si ziua in care trebuie sa sustina Lucrearea de Licenta se apropie. N-ati ghicit titlul? „ Va fi o comparatie intre mine, elvetianul Remi Bonnet, spaniolul Kilian Jornet si Ionut Zinca. Cei mai buni din tara si cei mai buni din lume:).” Stie ce il face pe spaniolul Kilian Jornet intangibil ( a urcat de doua ori Everestul in decurs de doar 7 zile ): „Trebuie sa ai timp  sa te antrenezi si sa traiesti in munti. In fiecare zi sa te urci pe cate un varf. El face ceea ce nu fac altii. Orele pe care le petrece pe creste, in golurile alpine… Este net superior de restul alergatorilor. Eu am 550 de ore de antrenament, Jornet are 1200, dublu. Eu am 150 de kilometri diferenta de nivel, el 600, de 4 ori mai mult. Asta se traduce in forta. Daca ai forta poti sa alergi tare pe plat, sa cobori bine si sa urci bine.”

Vorbeam cu Ionut Zinca: „Hai sa udam Carpatii astia sa mai creasca macar 1000 de metri. Chiar asa mult cerem de la mama natura, 1000 de metri in plus ? 🙂 – Gyorgy Szabolcs , alergator montan

Este exact ce a incercat Szobi sa faca in acest sezon: sa umple golul cu diferenta de nivel. Si i-a iesit. „De exemplu, la Resegup, unde am ocupat locul 2, am fost in acest an pentru a treia oara. M-am simtit superior fata de anii trecuti.”

Szabolcs cauta inca taramul promis                                                                                                                                 

Gyorgy Szabolcs este unul din cei mai valorosi alergatori montani romani. Poate cel mai in forma in acest sezon. E clujean get-beget. S-a nascut pe 21 noiembrie 1992 si a mai practicat pana la alergarea montana, polo si orientarea sportiva. De ultima s-a saturat pentru ca nu ii mai poate oferi nicio tentatie. Vrea sa scape de paduri si sa se bucure de golurile alpine. Este ahtiat dupa urcari, cat mai abrupte…De aceea si trage tare la antrenamente.

„Mama mereu imi zice sa nu te obosesti. Pai antrenamentul este eficient de-abia atunci cand obosesti.”

Ce-l motiveaza? „Caut taramul promis, in sensul sa ajung intr-o zona in care sa spun ca pentru asta m-am antrenat. Cand voi ajunge acolo o sa stiu ,de la senzatie, ca este zona cea mai faina, paradisul…De asta am tras toata viata. Am mai avut traitri faine, experiente frumoase, dar la aia adevarata nu cred ca am ajuns…”, s-a destainuit Szobi pentru aimx.ro . In ceea ce priveste acest sezon: „E greu de spus, dar nu cred ca mi-am atins varful de forma. Facultatea, lipsa cantonamentelor… Mai am unde sa progresez, iar cursele importante de-abia acum incep.”

Cea mai asteptata dintre ele: Red Bull K 3, o competitie infernala. ” Este o cursa de doar 9,7 kilometri, dar cu 3 mii de metri diferenta de nivel. Se pleaca de la 500 de metri si se ajunge la altitudinea de 3500. Este visul meu, o adevarata provocare.” Recordul ii apartine chiar celui pe care Szobi il studiaza in lucrarea sa de licenta: Remi Bonnet. Acesta a oprit cronometrul in 2015 la doua ore, 1 minut si 57 de secunde. „Este incredibil cum urca tipul asta. Este cu doi ani mai mic decat mine si chiar am stat de vorba cu el. Este fenomenal. Bea un litru de cafea pe zi.”

Szobi nu-si tine o arhiva cu locurile ocupate in diferite competitii. Pentru el cele mai importante sunt participarile la Giir di Mont, locul 4 in 2015 si 3 in 2016 si un loc 3 ,la general, in circuitul La Sportiva.

De la rock, la literatura….

aimx.ro :Pe cine respecti cel mai mult dintre alergatorii montani?

G.S.:  Pe toti. In concurs suntem adversari, dupa stam la povesti, la o bere.

aimx.ro: „Lupta” cu Viorel Palici?

G.S.: Ca de obicei, stransa. Castigam ba unul, ba altul.

aimx.ro: Ce materii iti placeau in scoala?

G.S.: Matematica… De fapt in afara de literatura cam toate…La literatura ma enervau comentariile, bla, bla .Este ca si cum ai intepreata unele curse de 15 mii de ori. Si geografia mi-a placut la nebunie.

aimx.ro: Primesti sau ii dai sfaturi lui Ingrid Mutter?

G.S.: Mai mult eu ii dau sfaturi. Se misca bine…:)

aimx.ro: Trupa preferata?

G.S.:  AC/DC e singura trupa de la care pot sa acult orice melodie. Ascult rock.

aimx.ro: In cat timp iti faci bagajul pentru o competitie?

G.S.: 5 minute!!!

 

Credit Photo: Fodor Alexandru, Thomas Martini