Halterofilii din Thailanda şi Malaezia, suspendaţi de la Jocurile Olimpice de la Tokyo

52

Halterofilii din Thailanda şi Malaezia au fost suspendaţi de la Jocurile Olimpice de anul viitor, de la Tokyo. Federaţia Internaţională de Haltere (IWF) a anunţat că aceste ţări au un număr de cazuri de dopaj peste limita admisă.

IWF a comunicat că Thailanda şi Malaezia nu vor fi reprezentate la JO, deşi competiţia a fost amânată cu un an, din cauza pandemiei de coronavirus.

Federaţiile din cele două state asiatice pot face apel la decizia IWF în termen de 21 de zile, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Federaţia Internaţională de Haltere a dictat şi o amendă de 200.000 de dolari împotriva Federaţiei Thailandeze de Haltere, care deja se autosuspendase de la competiţii, inclusiv de la JO 2020, din cauza cazurilor numeroase de dopaj.

„Jumătate din amendă este impusă ca pedeapsă, iar restul va fi folosită de IWF pentru acoperirea costurilor legate de cazurile thailandeze şi pentru noi testări ale halterofililor thailandezi”, se arată în comunicatul forului mondial.

Opt halterofili thailandezi, inclusiv doi campioni olimpici en-titre, au fost testaţi pozitiv cu substanţe interzise la Mondialele de anul trecut. Thailandezii au fost prinşi în urma unor testări suplimentare, la Koln, ale probelor prelevate la Campionatele Mondiale din Turkmenistan.

Thailanda a fost implicată într-un scandal de dopaj şi în 2011, când şapte tinere au fost suspendate după ce au fost testate pozitiv la controalele antidoping.

IWF a suspendat şi statutul Federaţiei Thailandeze de membru al Federaţiei Internaţionale pe o perioadă de trei ani, sancţiunea urmând să fie revizuită după 7 martie 2022 dacă ”TAWA poate demonstra că a îndeplinit criteriile cerute”.

În ianuarie, întreaga conducere a Federaţiei Thailandeze de Haltere a demisionat, la mai puţin de o lună după acuzaţiile de dopaj făcute într-o documentar german.

Federaţia Malaeziană de Haltere a fost suspendată pe un an, iar sancţiunea va fi reanalizată pe 1 octombrie 2020.

Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc în perioada 23 iulie – 8 august 2021.

Pe AIMX cititi AICI interviul cu Alin Alexuc, primul invitat la „LIVE AIMX”, noul produs media pe care il propune site-ul nostru.