Ian Thorpe – australianul cu cele mai multe titluri olimpice din istorie

106

Ian Thorpe s-a retras la doar 24 de ani din nataţie, însă are în spate o carieră de poveste, cu rezultate incredibile. Fostul copil-minune al înotului mondial este australianul cu cele mai multe medalii de aur din istorie la Jocurile Olimpice: a fost de cinci ori campion olimpic în numai două ediţii ale JO. Ian Thorpe, la sugestia triatlonistului Bogdan Mihai Ioniţă, în campania #iam(x)thome.

Ian Thorpe, campion mondial la numai 16 ani

Povestea de succes a lui Ian Thorpe a început încă de la vârsta de 14 ani, când a devenit cel mai tânăr înotător care reprezintă vreodată Australia. În 1998, la numai 16 ani, Thorpe a devenit cel mai tânăr campion mondial din istoria nataţiei, după ce a fost cel mai rapid în proba de 400 de metri liber la Campionatele Mondiale de la Perth.

400 de metri liber avea să fie şi proba pe care australianul a dominat-o într-un mod incredibil: a câştigat fiecare concurs la Jocurile Olimpice, Mondiale, Jocurile Commonwealth-ului şi cele ale Pacificului la această probă din 1998 până la retragerea sa, din 2004.

Ian Thorpe a scris istorie încă de la primele sale Jocuri Olimpice, din 2000. A fost cel mai bun sportiv de la Sydney, unde a cucerit cinci medalii, dintre care trei de aur şi două de argint.

Thorpe a uimit lumea sportului şi la Campionatele Mondiale din 2001, de la Fukuoka, când a devenit primul înotător care câştigă şase medalii de aur la o singură ediţie a Mondialelor.

Jocurile Olimpice din 2004, de la Atena, i-au mai adus patru medalii (două de aur, una de argint şi una de bronz), iar cel supranumit  „Thorpedo”, pentru viteza din bazin, a devenit singurul om care câştigă medalii la o ediţie a JO la 100, 200 şi 400 de metri.

Medaliile lui Ian Thorpe la JO şi CM

13 recorduri mondiale la individual şi cinci cu ştateta Australiei a stabilit Ian Thorpe, care şi-a încheiat cariera cu 11 medalii mondiale de aur – este al patrulea din istoria nataţiei ca număr de titluri ale lumii, la egalitate cu chinezul Sun Yang.

Ian Thorpe a devenit primul om desemnat de patru ori cel mai bun înotător al anului. Cariera sa s-a întrerupt însă brusc în noiembrie 2006, la 24 de ani. Thorpe şi-a motivat decizia prin lipsa de motivaţie pentru a mai concura.

„Cangurul” nu a rezistat însă prea mult departe de bazin. În 2011 a participat la calificările pentru Jocurile Olimpice din 2012, de la Londra, fără succes însă.

Thorpe a participat şi la câteva etape ale Cupei Mondiale de nataţie, însă o accidentare la umăr l-a făcut să să spună din nou adio, de această dată definitiv, nataţiei.

Ian Thorpe a avut şi o viaţă personală extrem de tumultuoasă. În 2014 şi-a recunoscut homosexualitatea, iar între 2016 şi 2019 a format un cuplu cu Ryan Channing.

Tot în 2014, Thorpe a fost internat într-o clinică de reabilitare după ce vecinii l-au găsit inconştient lângă casa părinților săi. În autobiografia sa din 2012, australianul a dezvăluit că s-a gândit să se sinucidă din cauza depresiei, care l-a făcut să consume şi „cantități uriașe de alcool”.

Thorpe a prezentat în 2017, la postul de televiziune ABC, un documentar în două părţi despre persoanele agresate, intitulat „Bullied”.

Tot pe aimx.ro poti citi si despre atletul care a doborat 35 de recorduri mondiale, aici!!!

Credit foto: abc.net.au

Autor: Ciprian Constantin