Inot extrem in lacul Balea: un roman si un irlandez au plonjat in apa de doar 4 grade

445

   

 Celebrul Ice Swimmer irlandez Ger Kennedy a vizitat Romania saptamana trecuta. Ger a fost invitat in Romania de Dragomir Streaza, omul care a „lansat” inotul hivernal (ice swimming) in tara noastra si care „trage” din toate puterile sa promoveze acest sport si sa atraga cat mai multi adepti catre el. Dragomir a primit din partea irlandezului steagul IISA ( International Ice Swimming Asociation ), ca o recunoastere a eforturilor depuse in ultimii doi ani. IISA Romania are in acest moment statut, iar primul obiectiv al Asociatiei este participarea Romaniei la Campionatul Mondial de Ice Swimming din 2018, de la Tallin, Estonia. Ger Kennedy a fost nominalizat in 2016 la titlul de World Open Swimming Man of the Year.

Inotul si jandarmii

Obiectivul clar al lui Ger Kennedy, in Romania, a fost acela de a inota lacul Balea. A fost tentat de Dragomir inca din luna martie cu fotografii ce surprindeau locatia superba: „Cand vede o astfel de poza ,psihicul unui inotator hivernal are 2 optiuni : ori „moare” direct de ciuda ca nu poate fi acolo ,ori se pregateste de un nou antrenament in locul in care se afla pentru a elimina frustrarea descrisa anterior” a spus Dragomir pentru aimx.ro.

Kennedy a ales sa faca doua sesiuni de inot in lacul Balea: prima de acomodare, 250 – 300 de metri, insotit de Dragomir Streaza, iar cea de-a doua in care a inconjurat inot lacul(1150 de metri). Temperatura apei: 4,4 grade. Inotul extrem a provocat panica printre turisti care au alertat jandarmeria montana nestiind ce se intampla. „Jandarmii au fost chemati la interventie pentru ca un „nebun inoata in lac”.Nu stiam ca inotul este interzis pentru ca lacul este rezervatie naturala si am fost amendati. Ne-am imprietenit apoi cu jandarmii cand le-am explicat despre ce este vorba. Important a fost ca Ger a reusit sa faca ocolul lacului netulburat de ceea ce se intampla pe mal”, a povestit pentru aimx.ro Dragomir.

Fotografiile postate pe retelele de socializare au starnit interesul si altor ice swimmeri din lume care s-au interesat de locatie si de posibilitatea de a inota legal in lacul Balea.

 

Obiectivul Romaniei la Mondialul de Ice Swimming din 2018: arborare drapel ,participare ,realizare lobby pentru ice-swimmingul romanesc, sa nu existe descalificari.

Dragomir Streaza raspunde la intrebarea…: DE CE Ice Swimming ?

  • „pentru ca acest sport m-a ajutat enorm si stiu ca poate ajuta orice roman sa fie mai sanatos (in primul rand psihic si emotional)”,
  • „pentru ca stiu ca avem valoare si Romania poate fi reprezentata si la disciplina aceasta.”
  • „pentru ca vreau sa avem asa multi practicanti incat eu sa fiu cel mai ‘slab’ si sa n-am loc sa fac o baie la copca pe Lacul Morii :)”