Legenda merge mai departe. Oksana Chusovitina îşi amână retragerea pentru JO

59

Legendara Oksana Chusovitina şi-a amânat cu un an retragerea din gimnastică, după ce Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost reprogramate cu un an. Sportiva care reprezintă Germania va avea 46 de ani în momentul disputării JO 2021.

Oksana Chusovitina va participa la a opta ediţie a Jocurilor Olimpice

Oksana Chusovitina va aştepta până în 2021 pentru a participa pentru a opta oară la Jocurile Olimpice şi a-şi îmbunătăţi recordul stabilit în urmă patru ani, când a devenit cea mai vârstnică gimnastă din istoria JO.

Gimnasta a confirmat că îşi va prelungi cariera până în vara viitoare, pentru putea concura la evenimentul din capitala Japoniei, amânat până în 2021 din cauza pandemiei de coronavirus.

„Aveam de gând să-mi închei cariera la Jocurile de la Tokyo, iar acum nu îmi voi schimba planurile. Un alt sezon în sală”, a anunţat Chusovitina.

Sportiva care va împlini 45 de ani în luna iunie a debutat la JO la Barcelona, în 1992, iar longevitatea sa este un miracol în lumea gimnasticii.

„Iubesc gimnastica şi mi-am spus: de ce să nu mă antrenez şi să concurez cât timp încă mai pot? Dacă m-aş opri acum, cred că aş regreta enorm”, a declarat recent gimnastica născută pe 19 iunie 1975 la Buhara, în fosta URSS.

După ce a făcut primii paşi în gimnastică în fosta Uniune Sovietică, Chusovitina a debutat la Jocurile Olimpice sub drapelul Comunităţii Statelor Independente (echipa unificată a fostelor republici sovietice). A câştigat la Barcelona aurul în concursul pe echipe.

Gimnasta de origine uzbecă a aşteptat 16 ani pentru prima medalie olimpică la individual, de argint, câştigată în 2008, la Beijing, pentru Germania. A împărţit în China podiumul cu două sportive din China şi Coreea de Sud, cu zece ani mai tinere decât ea.

Chusovitina a ajuns în Germania în 2002, pentru a-i permite fiului său, Alişer, să se trateze de leucemie, iar între 2006 şi 2012 a concurat pentru această ţară.

Prezenţa sa la Rio, în 2016, a transformat-o în prima gimnastă participantă la şapte ediţii consecutive ale Jocurilor Olimpice.

Oksana va concura la Tokyo pentru a cincea oară la JO pentru Uzbekistan. Şi-a câştigat deja locul pentru Tokyo, la proba de sărituri, cu ocazia Cupei Mondiale de anul trecut, la Stuttgart, însă vrea să ia parte şi la calificările pentru concursul de individual compus al JO.

Gimnasta uzbecă este printre cei 30 de sportivi care concurează pentru unul dintre cele patru locuri vacante în Comisia sportivilor din cadrul CIO. Alegerile vor avea loc la Satul Olimpic din Tokyo, în timpul Jocurilor.

Pe AIMX aflati ce a facut Tibi Useriu in plina criza de coronavirus! Articolul este aici.

Credit foto: ouest-france.fr

Autor: Ciprian Constantin