Madalina Butucea „alearga Romania” in „cuptorul” din Arabia Saudita

244

Madalina Butucea are 38 de ani si locuieste de 6 ani in Arabia Saudita impreuna cu familia. S-a nascut la Constanta. La varsta de 12 ani a vrut sa se inscrie la un club de atletism, dar a fost respinsa pe motiv ca este prea grasa. A mai cochetat cu handbalul timp de doi ani de zile, iar de alergare s-a apucat mai serios la varsta de 27 de ani. Distantele lungi le-a „descoperit” in Arabia Saudita. De acolo alearga virtual Romania si vorbeste in exclusivitate pentru aimx.ro despre aceasta experiena.

Madalina Butucea alearga in conditii extreme. Umiditatea poate trece de 90 % in anumite zone, iar temperatura resimtita este de peste 50 de grade

Madalina povesteste pentru aimx.ro senzatiile traite in timpul reprizelor de alergare.

„Este foarte cald si umed. Pe timp de vara sunt in jur de 44 grade Celsius, dar cu un Real Feel de peste 50C. In funcție de locația in care te afli umiditatea variază. De exemplu, am alergat acum câteva zile intr-un compound lângă mare unde umiditatea a fost 93%. Ieri am alergat cu umiditate 63% și un Real Feel de 56C. In schimb iarna este placut. Aproximativ 20 de grade Celsius, uneori cu ploaie , alteori chiar mai frig: in jur de 10 -12 grade, poate chiar mai jos. In general începând cu sfârșitul lui noiembrie pana in martie sunt tinute semimaratoanele și maratoanele.”

Madalina Butucea dupa o alergare pe „racoare”

„Eu vara nu dorm”, celebra melodie a lui Connect-R, se pliaza perfect pe situatia Madalinei.

„De alergat, pe timp de vara, încerc sa alerg noaptea in jurul orei 3 sau seara după 18.30. Diferenta de temperatura între seara și noapte este undeva la 10 grade. Merita trezitul in toiul nopții! Este foarte greu sa te obișnuiești sa alergi pe caldura. Imi ia mai bine de o luna și când zic “hai ca-i bine” se face si mai cald și mai umed. Alerg cu un prosop răcoritor (Cooling towel) in jurul gâtului. Mai repede, mai incet, mai merg, ma mai și opresc, orice numai sa nu ma las bătută. Hidratarea are un rol foarte important!”

Romanca alearga intre 350 si 400 de kilometri pe luna

Primii 4 ani a locuit pe coasta de vest a Arabiei Saudite, la Marea Rosie, iar de doi ani s-a mutat in est, la Golful Persic. Madalina Butulea a vorbit pentru aimx.ro si despre prezenta alergarii in viata sauditilor.

„Noi locuim intr-un compound in care marea majoritate a oamenilor sunt expați, iar eu nu am prea multa legătura cu viața exterioara. Din câte am văzut in rândul bărbaților este competiție destul de mare. Exista comunități de alergători, dar depinde unde locuiești. In 4 ani, timp in care am alergat într-un cerc cu o lungime de 3 km am avut ocazia sa alerg cu ultramaratonisti din Africa de Sud care aleargă constant cursa Comrades. Unde locuiesc acum sunt cluburi și uneori alerg cu unul dintre ele. De cele mai multe ori alerg vorbind la telefon cu o prietena de-a mea care ma ajuta sa trec peste caldura, umiditate, vânt puternic și dureri km cu km. Fără suportul și încurajările ei nu cred ca as reuși. Ultimul maraton alergat in luna aprilie l-am alergat singura, cu ea la telefon. M-a incurajat timp de 4 ore si 40 de minute. A vorbit întruna :)”.

Madalina Butucea „alearga Romania” in Arabia Saudita

Lucrurile s-au mai relaxat si in Arabia Saudita in ceea ce priveste pandemia de coronavirus. Pe timpul stării de urgenta a fost greu de parasit locuinta. Madalina a dat ture de casa (80 de m) si s-a axat pe forta. A urmat o prima etapa de relaxare, cu „libertate” mai mult de o ora pe zi, pe baza de permis, pe o raza de 1 kilometru in jurul propriei locuinte.

„Acum este liber, putem alerga in voie ,dar nu in grupuri mai mari de 5 (deși se mai încalcă regula), cu o distanța de 2 metri între noi. La magazine sau in spații publice obligatoriu se poarta masca și mănuși”, a declarat Madalina Butucea pentru aimx.ro.

Alergatoarea a bifat si in tara cateva concursuri: in 2017 Maratonul Dacilor și in 2018 Hit the Egg. 4 ore si 43 de minute este cel mai bun timp al ei la un maraton oficial, in Dubai. De la 1 iunie si pana in prezent a reusit sa alergre 649.53km in competitia virtuala „Alearga Romania”.

Tot pe aimx.ro poti citi si despre proiectul extrem al inotatorului Paul Georgescu, 110 km inotati in Dunare, aici!!!

Autor: Vlad Lucian Arhire