Mara Guler vorbeste despre recorduri, nutritie, rezistenta si ambitie.

746
Mara Guler vorbeste despre recorduri, nutritie, rezistenta si ambitie.

Mara Guler vorbeste despre viata de zi cu zi. Este o persoana deosebit de calma, dar foarte ocupata, cu o meserie care implica multă responsabilitate și decizii fara gresala. Mara este medic in Timisoara si a castigat  Icarus Florida UltraFest in SUA la feminin cu 653,39 km parcursi in 6 zile.

„Alergarea am privit-o la inceput ca “o supapa”, o nevoie de relaxare, limpezire, un “ remind” pentru urmatoarea zi. Apoi, in timp si pentru ca mi-a placut, am devenit mai disciplinata, mai implicata si eficienta.”

Mara Guler vorbeste despre „primii pasi” in alergare, pasiuni si obiective.

„Kilometru dupa kilometru mi-am propus sa “bifez” toate targeturile inainte de a trece la “Next level”. In copilarie mi-au placut jocurile de strategie, cuburile rubice, labirinturile. Mai tarziu mi-a placut geometria si sa citesc intotdeauna ultimele noutati. Imi place sa calatoresc, sa ma joc cu fetita mea. Totdeauna am vrut sa fiu un medic bun. Sunt o perfectionista dusa la extrem: calitate si defect . Alergarea mi-a demonstrat ce inseamna sa fii flexibil,” openmind”, cum sa te adaptezi din mers , sa stii sa pierzi inainte de a castiga. Am invatat cum sa fii umil in fata ta, a naturii, a lui Dumnezeu.”

Icarus Florida UltraFest se desfasoara anual la Fort Lauderdale (Florida) si are probe de 12h, 24h, 48h, 72h și 144h. Competitia de anduranta este organizata de romanul Andrei Nana, un ultra atlet valoros, stabilit in SUA, antrenorul lotului american  de Spartathlon.

Mara Guler vorbeste despre recorduri, nutritie, rezistenta si ambitie.„Niciodata, in nici un ultra, nu am simtit momentul critic. Intotdeauna mi-am setat mental finishul. Traseul l-am impartit in “drumuri” de parcurs, cu tot ce inseamna resurse, energie, hidratare, alimentatie. Bineinteles ca sunt momente de slabiciune fizica peste care trec cu ajutorul unei vorbe bune, a unui zambet sau telefon( sun un prieten). Daca este rau , rau , fac o recapitulare a tuturor aspectelor pentru care sunt in cursa. Intotdeauna cu atuurile mele , sunt pozitiva si cu simtul umorului.”

Mara Guler vorbeste despre antrenamentul care a facut-o sa castige Icarus Florida UltraFest la feminin.Mara Guler vorbeste despre recorduri, nutritie, rezistenta si ambitie.

„Pentru competitii ma antrenez de trei ori pe saptamana. Fac alergari care nu depasesc 20-25 km, un maraton in weekend, 3-4 clase variate: smartpump, trx, ABS, crossfit in cadrul Smartfit Timisoara. Lucrez cu instructori de top, atenti la fiecare om in parte. Nu imi plac antrenamentele nocturne si nu le fac decat in apropierea unei competitii de gen. Nu alerg ore intregi, dar ma antrenez constant, variat! Dorm mult si bine si mananc destul de “ curat”. Imi plac foarte mult prajiturile cu crema si multă ciocolata , unt de arahide si nuci.”

Mara Guler vorbeste despre finalul de an si despre obiectivele din 2019.

„Momentul critic in orice ultra este ziua a doua. Dupa un efort de 24 de ore  realizezi ca ceea ce a trecut  e doar inceputul. It evaluezi “ pierderile” , vezi ce iti ramane, te resetezi, iti spui “ merg mai departe”. Trebuie sa fii si putin norocos, sa poti controla si alti factori care nu tin de tine, sa te adaptezi la conditiile meteo.”

Dupa victoria din SUA, Mara incepe incet antrenamentele. A fost foarte obosita, a avut leziuni doar la glezne și degete, dar in rest este bine.

” Secretul reusitei: ai tot timpul din lume sa alergi, ai la dispoziție resurse, hrana, lichide. toti am “ alergat” dupa odihna, somn, minte limpede.”-Mara guler

Mara Guler vorbeste despre recorduri, nutritie, rezistenta si ambitie.Pentru recordul national de 212 km stabilit la Campionatul European de 24h mai 2018, Mara s-a antrenat cu un volum saptamanal de 200km timp de 6 saptamani. A parcurs de multe ori  40km pe zi, impartiti in doua reprize , inainte si dupa serviciu.

„Nu am simtit antrenamentul fragmentat in doua mai eficient. Dupa fiecare competitie trag linie, o bifez la experiente si bineinteles nu sunt multumita. Se poate mai bine urmatoarea cursa.”

Anul acesta Mara mai are programate doua curse , fiecare de 12 h. In scop caritabil pe 16 Decembrie la Timisoara alaturi de colegii de ultra Razvan Farkas si Daniel Dumitrașcu. Mara va alerga și 21decembrie 24h pentru un zambet Oradea alaturi de prietena de ultra montan Cristina Cecan.

„Pentru anul 2019 imi doresc sanatate, minte limpede si putere sa duc la capat tot ce mi-am propus: cateva maratoane, macar un maraton montan greu, 2 curse de 24h, S24h 2019, campionatul mondial de 24h Franța si Sparthatlonul.”

Mara Guler poate sa fie mandra. In urma succesului din SUA s-au adunat si banii pentru Hospice Bucuresti!

„E un target depasit, pentru ca eu am luat in calcul initial 700 de km, rezultand suma de 3.290 de lei.”

Autor: Ovidiu Pețenghea