Marathon du Mont Blanc: Preda a obtinut cea mai buna clasare internationala la cea mai „tare”editie din istorie

516

  „Biciuit” de gandul ca va pierde avionul Andrei Preda a reusit cea mai buna clasare intr-o competitie internationala: locul 16 la Marathon du Mont Blanc. L-au ajutat ceata, vremea inchisa si temperatura scazuta. Nu ar fi reusit insa fara antrenamente serioase, ambitie si o altfel de abordare in ceea ce priveste strategia calendarului competitional. Cu Andrei Preda am stat de vorba la aproximativ 28 de ore dupa ce a trecut linia de finish. Intre timp mai incheiase un ultramaraton.

” Imediat dupa concurs aveam rezervare la autobuzul ce m-a transportat la aeroportul din Geneva. Am ajuns in ultima clipa. Daca alergam mai incet probabil trebuia sa abandonez ca sa pot prinde cursa. Am zburat de-acolo pana la Budapesta, apoi am luat masina pana la Cluj. Din Cluj am mers cu trenul pana la Brasov si din nou cu masina la Azuga. Am ajuns fix inainte de a incepe serviciul, la 8 dimineata.” – Andrei Preda, despre ultramaratonul de dupa maraton

MARATHON DU MONT BLANC: „A FOST CEA MAI TARE EDITIE DIN ISTORIE”

Organizatorii au anuntat oficial ca la editia din 2017 s-a atins „cel mai inalt nivel de performanta din istorie”, la cursa de 42 de kilometri. Andrei Preda a simtit pe „pielea” sa ce inseamna sa alergi langa o parte din monstrii sacri ai alergarii montane. Nu s-a facut din ras, ba din contra. ” S-a plecat foarte tare. Un ritm infernal. Primii 3 clasati, Jornet, Vik si King au impus ritmul. S-au succedat la conducere si s-au tras efectiv unul dupa celalalt. Timpul din 2016 a fost batut cu peste 15 minute. Nu imi imaginam ca se va alerga chiar asa tare. Cand merg „afara” nu prea am emotii. Am tras sa-mi fac cursa mea mai ales ca stiam ca nu prind podiumul. Aveam emotii ca nu voi prinde avionul. M-am simtit foarte bine. A fost si racoare , ceata la altitudine, iar asta m-a avantajat”, a declarat in exclusivitate pentru aimx.ro, Andrei.

Startul ?

” Destul de ingramadeala. Am ajuns cam tarziu si a trebuit sa sar niste garduri sa prind un loc mai in fata. Din pacate nu am mai avut cum sa ma incalzesc. Favoritii au un avantaj. Ei se incalzesc si cand sunt chemati de organizatori vin direct in prima linie.” 

Strategia?

Am mers cat am putut de tare pana la kilometrul 17. Mi-am pastrat totusi resurse pentru urcari si coborari. Acolo am si recuperat. Eu mi-am calculat cursa sa merg constant si sa prind avionul. „:)

Multumit?

„Sunt bucuros, dar mi-as fi dorit mai mult. Este cel mai bun loc de  pana acum din competitiile internationale. Participarea la cursele de afara te ajuta sa evoluezi. Chiar daca ii pierzi pe primii, nu poti sa te relaxezi pentru ca din spate apar altii si altii. Toti, concurenti foarte buni. Trebuie sa fii tot timpul in priza si asta ma ajuta sa cresc.”

Credit Photo: alpephoto.com