O romanca a alergat la maratonul din Phenian, Coreea de Nord

860

 Georgeta Petrescu a alergat la maratonul din Phenian la sfarsitul saptamanii trecute. A fost singura reprezentanta a tarii noastre. Maratonul a avut scopul de a-l comemora pe fostul lider comunistt Kim Il Sung nascut pe 15 aprilie 1912. Sung a fost conducatorul suprem al Coreei de Nord timp de 46 de ani, pana la moartea sa in 1994. 

O tara inchisa turistilor si-a deschis granitele pentru maratonul din Phenian.

maratonul din PhenianIn 2014 Coreea de Nord a hotarat ca la maratonul din Phenian pot participa inclusiv sportivii amatori din afara granitelor. Peste 400 de sportivi au fost acceptati la startul editiei din 2018. Printre ei si romanca Georgeta Petrescu. Aceasta a ajuns inclusiv in reportajele cotidianului american USA Today dupa ce a fost fotografiata in timp ce batea palma cu localnicii in timpul desfasurarii maratonului. Pe fundalul fotografiei in care este surprinsa Georgeta se distinge celebrul hotel din Phenian, Ryugyong.

Startul si finish-ul au avut loc pe stadionul Kim IL SUNG in prezenta a mii de spectatori. Pana in 2018 cei mai multi alergatori straini prezenti la maratonul de la Phenian erau americanii.

„O agentie din China s-a ocupat de viza si de toate formalitatile. Din punctul meu de vedere este cea mai usoara modalitate de a intra in Coreea de Nord. Cursa a fost destul de rapida, destul de frig, vant si lapovita.” – Georgeta Petrescu, in exclusivitate pentru aimx.ro

    Ediţia din 2018 a fost castigata de un nord-coreean, Ri Kang-Bom cu timpul de 2 ore, 12 minute şi 53 de secunde. La feminin, invingatoarea a fost tot o sportiva din Coreea de Nord, Kim Hye-gyong. Timpul ei: de 2 ore, 27 de minute şi 24 de secunde.  
Georgeta Petrescu s-a intors marti dimineata in Romania. Marturia ei despre maratonul de la Phenian o veti putea citi in curand pe aimx.ro.

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: USA Today