Maria Haraga este singura femeie din Romania coordonator de Spartan Training Group:”In aceste zile luam parte la o cursa spartan, dar nu cu obstacole fizice, ci mentale”

0
1314

Maria Haraga are 38 de ani. Este din Iasi. Locul in care a infiintat si un Spartan Training Group, devenind prima femeie coordonator din Romania. Cel mai tare concurs cu obstacole din lume a facut-o sa se redescopere. La 9 luni de la o fractura de clavicula, care a bagat-o in depresie si dupa o viata preponderent sedentara ( cu ceva afectiuni la coloana), Maria a terminat „cu zambetul pe buze” cursa de Sprint desfasurata in octombrie anul trecut la Cluj Napoca. Ieseanca este absolventa de Jurnalism si Stiintele Comunicarii. Este pasionata de domeniul neurostiintelor, de cum functioneaza creierul si motivatia oamenilor, de relatii si dinamica lor.

Maria Haraga: „Strigatul spartan, „AROO”, a trecut parca prin mine. Mi s-a facut pielea de gaina. A fost ceva fantastic!”

Maria Haraga nu are un trecut sportiv impresionant. Ba din contra. A inceput sa practice sportul, la modul serios, de prin 2018, adica de la 36 de ani. Pana la acel moment mai multe afectiuni la coloana au facut-o sa treaca pe la kinetoterapeut timp de 5 ani de zile. Provine dintr-o familie in care „militaria era data jos din pod”: tatal ei a lucrat in armata, iar sora se afla in aceste momente in prima linie in lupta impotriva coronavirusului. Tot ca militar.

De mica a fost o fire mai baietoasa. Si asa a si ramas.

„Fac sport de prin 2018. Am descoperit la inceput partea de crossfit. Apoi am inceput sa alerg foarte mult, sa fac si partea de aparate. Anul trecut, pe 24 ianuarie, am avut un accident pe partia de schi de la Gura Humorului. A intrat un tip in mine si mi-a rupt clavicula. Am fost nevoita sa renunt la orice activitate sportiva timp de cateva luni si am facut o depresie. Mi-am spus ca atunci cand voi scapa ma duc spre orice forma de sport. Am descoperit cursele Spartan. Asa ca mi-am descarcat singura antrenemante si am inceput sa ma pregatesc. Nu m-au atras foarte mult obstacolele, ci comunitatea, melodiile, principiile pe care le dezvolta si le transmit competitiile Spartan. Timp de o luna, doua m-am antrenat si cu Mihail, un tip de un optimism si pozitivism fantastic. Ii port port un mare respect si ii sunt recunoscatoare pentru acea perioada”, a declarat pentru aimx.ro Maria.

Cand nu este „spartan” :), Maria este un om de marketing. Are o agentie de publicitate si in acelasi timp este si coach, master practitioner de NLP, Hipnoza si Coaching si trainer NLP.

Primul impact cu spartanii: „Ma simteam ca un copil in parcul de joaca”

Ieseanca povesteste cu umor primul rendez-vous cu spartanii. In octombrie anul trecut in Parcul Etnografic Transilvania din Cluj Napoca. „Veneam dupa cateva saptamani bune fara antrenamente. Fusesem ocupata cu un curs NLP si cu agentia. In august e luna plina la mine. Un prieten m-a convins pana la urma sa merg. Mi-a spus „tu te duci pentru ca la tine sportul nu are legatura cu conditia fizica, ci cu mentalul.” Asa ca m-am urcat in masina si am pornit spre Cluj Napoca. Am ajuns in zona de concurs in jurul pranzului. In prima „poza” mi-au aparut 3 baieti care terminaserca cursa Super. Toti la 1 metru 85- 1m 90, la bustul gol si in colanti. Medaliile le atarnau la gat… Ma simteam ca un copil in parcul de joaca. Stiu ca m-am incalzit vreo ora… A fost ceva fantastic atunci cand s-a auzit acel strigat “AROOO”, care venea dintr-un colt si a trecut prin mine. Mi s-a facut pielea de gaina si am zis acesta e locul unde trebuie sa fiu.”

A ajuns la finish dupa 180 de burppes, pe locul 17 din 275, cu mult mai devreme decat se astepta si aproape plangand ca se termina cursa. Atunci s-a decis sa infiinteze un Spartan Training Group la Iasi. Mai ales ca iesenii lipseau aproape cu desavarsire din clasamentele Spartan Race Cluj Napoca. „Am facut un grup privat Spartan Iasi inainte. Am bagat oameni care fac trail si s-au tot mai adaugat intre ei. M-am intalnit la inceput cu Andrei Coman si Nicu Scorus si am zis hai sa alergam. Acum noi continuam sa ne antrenam singuri. Membrii din grup sunt foarte constienti ca grupul nostru este o comunitate si fiecare aduce ce poate. Nu stiu cand o sa ajungem la nivelul altor grupuri din tara. Imi stiu limitele si competentele. Stiu ca managerul sportiv e diferit de antrenor. Planurile erau mult mai faine si mai curajoase si o sa le facem pe toate” e optimista Maria.

In ceea ce priveste faptul ca e singura femeie coordonator de STG din Romania:

„Faza cu prima fata Spartan coordonator am aflat-o dupa. Nu sunt adepta competitiei intre sexe si nici nu folosesc asta in favoarea mea. Sunt foarte incantata si onorata de egalitate. Reactii pana acum au fost doar de incurajare si apreciere… Nici nu am avut ocazia sa interactionez foarte mult cu ceilalti coordonatori de STG. Colegii din STG Iasi, spartanii, fac abstractie de faptul ca sunt fata. Nu ma trateaza diferit si nici nu ma menajeaza”.

Maria Haraga vorbeste si despre zilele grele pe care le traversam din cauza pandemiei de coronavirus: „Prin ce trece Romania e ca o cursa spartan. Cursele spartan nu le termina cine e foarte inzestrat fizic, ci cine este foarte echilibrat mental”

Maria insista pe faptul ca a gasit in cursele spartan mediul perfect pentru ea.

„Daca iei un „perfect fit” din sala de forta si il pui sa faca o cursa spartan, nu stiu daca are rezultate mai bune ca unul care a fost obez sau care a avut probleme mai grave de sanatate. Spartan Race e un fel de „recovery”. Vin oameni care s-au confruntat cu greutati…Spartan e un stil de viata…Si dupa ce ai facut o cursa de acest tip si te uiti in viata reala gasesti foarte mule similitudini. Spartan inseamna disciplina. Disciplina nu are legatura cu militaria. Nu te pune nimeni sa alergi, nu te forteaza. Vrei tu ceva mai mult de la tine si Spartan Race e chiar locul perfect. A facut-o o fata de 38 de ani, dupa sedentarism, dupa o fractura de clavicula…Am terminat o cursa spartan cu zambetul pe buze, iar momentul acela e ceva fantastic, unic…”

Maria Haraga a acceptat sa vorbeasca pentru aimx.ro si despre zilele dificile pe care le traverseaza omenirea si despre cum crede ca vom iesi din asta.

„Focuseaza-te pe ceea ce vrei, nu pe ceea ce nu vrei. Noi in perioada asta trebuie sa vedem ce avem de invatat din asta. Eu de doua saptamani sunt cu 0 waste. Nu mai arunc mancare deloc, fac sport o zi da, o zi nu. Trebuie sa te adaptezi. Mintea noastra in izolare iese din rutina, pentru ca daca nu am iesi din rutina am lua-o razna. Tot de 2 saptamani fac mult mai multe gesturi de recunostinta fata de oamenii dragi. Trebuie sa invatam din pandemia asta, dincolo de psihoza si nebunie. Este timpul rezilientei. E ca o cursa spartan si nu e cu cu obstacole fizice, ci mentale. Daca esti „antrenat” le treci. Daca nu…, mai faci si burpees, adica te lovesti de anxietate, frica…O sa iesim din asta numai ca depinde cum ne raportam la ceea ce se intampla. Mintea umana este fabuloasa si trebuie sa ne-o folosim si sa filtram foarte mult ceea ce vine din afara. Atunci e adevarata victorie…”

Tot pe aimx.ro poti afla si unde poti sa alergi in timpul carantinei totale, aici!!!

Autor: Vlad Lucian Arhire