Marius Busca este dedicat trup si suflet alergarii de 27 de ani

292

   Marius Busca este sportiv la CSM Craiova si caporal la Brigada Multinationala din capitala Olteniei.  Are 27 de ani de atletism in spate. Toti sub indrumarea aceluiasi antrenor: Mihai Chelariu. Este acelasi om care nu l-a primit pe Busca la prima selectie, pe motiv ca e prea scund. 2019 poate fi cel mai semnificativ an din cariera atletului. Si-a stabilit un obiectiv important la Jocurile Olimpice Militare de la Wuhan, China.

Marius Busca: „Am 40 de ani, dar nu pot sa renunt la performanta. Nu pot trai fara miscare.”

Marius Busca  Mai precis in vara va implini Marius Marian Busca 40 de ani. Pe 27 august. Din 1991 practica atletismul. Ai putea spune ca s-a nascut alergand. „Toata ziua eram pe afara. Alergam. Ma bagam la toate jocurile copilariei. Eram foarte activ. La prima selectie am fost refuzat ca eram prea scund. Am insistat insa. M-am dus mai mult cu forta. Din grupul de atunci doar eu mai practic atletismul. Imi placea sa fug. Ma atragea competitia, concurenta. Tot timpul imi intrebam antrenorul cand e urmatorul concurs. Asa am ramas si acum. Implinesc 40 de ani, dar nu pot renunta la performanta. Nu pot trai fara miscare acum. Este un stil de viata” a declarat pentru aimx.ro Marius Busca.

Atletul din Craiova vorbeste la fel cum alearga: repede. Are multe de povestit. Spune insa ca una din calitatile sale este sa-i asculte pe ceilalti din jurul sau. De 5 ani a intrat in armata. Cam tot de atunci au inceput si rezultatele importante in alergare. „Probabil acum ca am ajuns la o stare de relaxare. Nu mi-am pus un obiectiv foarte mare. Conteaza si pregatirea din armata, conteaza extraordinar. Avem un program deschis si asta ma ajuta sa ma pregatesc pentru competitiile civile. Merg insa si la aplicatii, trageri. Trebuie sa fim pregatiti ,”Doamne Fereste”. Suntem oameni din linia 1. Sa-ti spun ceva. Nu ne gandim neaparat doar la bani. Asa cum spune toata lumea despre cei care se angajeaza militari. Sigur, am ales armata pentru ca lucram ca profesor in doua locuri si nu reuseam sa strang nimic. Am vrut sa-mi asigur un viitor, dar luam in serios ceea ce facem” a tinut sa puncteze Marius.

„Sentimentul cel mai intens  l-am trait cand mi-a fost cantat imnul national. Devenisem campion european la masters in proba de 3000 de metri. Este cel mai important rezultat pentru mine”Marius Busca pentru aimx.ro

  Pentru Marius Busca totul se invarte in 2019 in jurul Jocurilor Olimpice Militare de la Wuhan, China (17-30 octombrie)

Marius Busca„Nu renunta niciodata la visul tau. Cu credinta, cu vointa, chiar daca ai lipsuri acasa, Dumnezeu arata omului drumul”. Sunt cuvintele pe care antrenorul sau Mihai Chelariu i le-a intiparit in minte. In 2019 are un obiectiv suprem. Va participa la proba de 10 kilometri in cadrul Jocurilor Olimpice Militare.”Este cel mai important obiectiv pentru mine. Atunci trebuie sa ating varful de forma. Vreau sa imi imbunatatesc Personal Best-ul. Am ambitii mari chiar daca am o varsta. Obiectivul meu ar fi 29 de minute si 59 de secunde. Asta inseamna sa fiu mai rapid cu un minut fata de cel mai bun timp al meu de pana acum. Pana la Jocurile Olimpice voi mai participa la 10-15 concursuri, dar nu voi trage tare. Se poate, dar trebuie respectat planul foarte bine!”, e increzator Marius.

Marius are 1.80 si 59 de kilograme. In 2018 a alergat aproximativ 4900 de kilometri in antrenamente si concursuri. Anul acesta va avea o medie intre 350 si 400 de kilometri pe luna.

TOP 3 rezultate pentru Marius Busca:

Campion European Master, Polonia, 3000 de metri sala:8.31

10.000 de metri in 2013: 30.59

5000 de metri, Cluj Napoca: 14.36

Cel mai bun timp al lui Marius pe semimaraton a fost reusit la Alicante, la Campionatul European de Masters: 1.08.23. In scoala i-a placut limba romana si istoria. Daca nu ar fi facut atletism s-ar fi vazut fotbalist. Camataru si Balaci sunt jucatorii pe care i-a apreciat. Urmareste handbalul feminin, stie tot ce fac jucatoarele noastre de tenis, „respira” si „mananca” sport pe paine.

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: Livia Costache, Vlad Diaconescu