Măsura luată de COSR pentru sportivii români calificaţi la Jocurile Olimpice

167

COSR susţine financiar sportivii români calificaţi la Jocurile Olimpice de la Tokyo pe perioada stării de urgenţă. România are 59 de sportivi calificaţi până acum la competiţia din capitala Japoniei, amânată din cauza pandemiei de coronavirus.

România are sportivi calificaţi la 12 discipline pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo

Sportivii români calificaţi la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi cei care au ca obiectiv calificarea la JO de la Paris, din 2024, vor fi susţinuţi financiar de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român pe perioada stării de urgenţă decretate ca urmare a pandemiei de coronavirus.

„Comitetul Olimpic şi Sportiv Român îi va susţine financiar pe toţi sportivii din loturile olimpice de seniori cu obiectiv JO Tokyo 2020, dar şi pe cei din loturile olimpice de tineret cu perspectivă intermediară de calificare la JO Tokyo 2020 şi cu obiectiv principal JO Paris 2024. Această finanţare a fost aprobată de Comitetul Executiv al COSR. Finanţarea a fost aprobată ţinând cont de recomandările Comisiei Tehnice Olimpice pentru Sportul de Performanţă, care a cerut adaptarea antrenamentelor conform acestei perioade de necesitate în care se află România. Primele de lot olimpic au fost diminuate cu 25 % pe toată perioada stării de necesitate pentru sportivi şi plafonate pentru antrenorii principali la nivelul celui mai bun sportiv aflat în pregătire”, a declarat preşedintele COSR, Mihai Covaliu.

Toţi sportivii care au obţinut calificarea pentru Jocurile Olimpice rămân cu tichetele de Tokyo garantate, şi după amănarea cu un an a competiţiei din Japonia, conform deciziei Comitetului Internaţional Olimpic.

România are în acest moment 59 de sportivi calificaţi la Jocurile Olimpice, la 12 discipline sportive: înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică, baschet 3×3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă şi box.

Comitetul Executiv al COSR a mai decis ca toate programele susţinute şi derulate de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român să continue, cu o singură excepţie.

Din cauza închiderii şcolilor şi a unităţilor de cazare şi alimentaţie, necesare derulării activităţii, s-a oprit finanţarea pentru Centrele Naţionale Olimpice pentru Juniori şi Bursele Olimpice pentru Juniori, doar pe perioada stării de necesitate.

COSR a decis continuarea programului SAMURAI până la terminarea contractelor în derulare, urmând a reanaliza programul în funcţie de impactul financiar pe care această perioadă îl va avea asupra resurselor forului olimpic. Programul Samurai se adresează elitei, celor cu şanse la a câştiga o medalie pentru România la Tokyo.

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român l-a desemnat, prin vot unanim, ca şef de misiune pentru JO de iarnă de la Beijing, din 2022, pe Florin Mişcă, secretar general-adjunct al forului olimpic român.

Pe AIMX puteti citi Aici despre Luisa Maria Rășină, care a schimbat echipamentul de biatlon pentru uniformă