Medicul Iulian Filipov a doborat recordul national la 6 ore de alergare

2060

Iulian Filipov a fost numarul 1 la ultramaratonul de 100 de kilometri desfasurat in Morfelden-Walldorf , Germania. Brasoveanul a castigat competitia in 6 ore, 59 de minute si 4 secunde. Filipov a reusit sa doboare recordul national la 6 ore de alergare si neoficial este si detinatorul recordului national de 100 de kilometri. Performanta de exceptie este cu atat mai valoroasa cu cat brasoveanul s-a apucat de alergare de doar doi ani de zile.

Iulian Filipov a alergat cei 100 de kilometri in 6 ore , 59 de minute si 4 secunde. A fost primul dintre cei 16 concurenti inscrisi in competitie

Competitia s-a tinut pe pista stadionului din Mörfelden-Walldorf, o localitate aflata la aproximativ 15 kilometri de Frankfurt (s-a alergat pe o bucla de 400 de metri, iar la doua ore se schimba sensul de alergare). Prima mare provocare pentru Iulian a fost sa patrunda pe lista de start deoarece Brasovul este considerat zona rosie de autoritatile germane. Dupa un schimb de mailuri „stufos” si un test negativ la noul coronavirus, transmis in prealabil, ultramaratonistul roman a fost inscris in concurs de organizatori. De altfel doar un austriac si un mexican s-au mai aflat in competitie in afara lui Iulian si a alergatorilor din Germania.

„Anul acesta aveam in plan sa merg in luna martie, in Ungaria, la un ultramaraton de 100 de kilometri, dar s-a anulat. Apoi a „cazut” si editia din septembrie asa ca nu prea aveam alte variante. Am insistat mult ca sa fiu primit” a declarat Iulian pentru aimx.ro.

Iulian Filipov , locul 1, Lauf Merfeller 100 km

Insistentele s-au concretizat si intr-un rezultat excelent: locul 1, dupa 6 ore 59 de minute si 4 secunde. La 6 ore Iulian avea alergati 87,2 kilometri, ceea ce reprezinta cea mai importanta performanta nationala din istorie. Recordul era detinut pana acum de Claudiu Gorgan cu aproape 79 de kilometri alergati la Timisoara in 2018. Si la 100 de kilometri informatiile duc spre un record care se afla in picioare din 1996: Costel Enache si Marian Gigea 7 ore, 33 de minute si 56 de secunde.

Iulian Filipov: „Nu intelegeam sportul acesta. Ma bucur de rezultat. Se putea si mai bine, dar si mai prost”

„Am mai alergat Transylvania 100k sau Via Maria Theresia, ultramaratonul, dar fara vreun gand sa fac vreo performanta. Am inceput sa alerg din intamplare, nici nu intelegeam sportul asta. Am descoperit ca-mi place si mi-am facut timp si am avansat. La cursa de astazi a mers totul bine pana cu 10-12 kilometri inainte de final. Atunci mi s-au blocat cvadricepsii efectiv si am scazut mult ritmul. Am simtit ca bat recordul la kilometrul 85. M-am deshidratat pentru ca am uitat sa ma mai alimentez. Se putea si mai bine, dar se putea si mai prost. Daca mai erau 5 km ii terminam pe burta”, a declarat Iulian Filpov pentru aimx.ro.

Locul al doilea in cadrul ultramaratonului a fost obtinut de austriacul Rainer Predl in 7 ore, 34 de minute si 52 de secunde. Pe 3 s-a clasat neamtul Jonathan Gakastatter, 7.59.41.

Iulian Filipov a alergat intre 90 si 140 de kilometri saptamanal pentru a se pregati de ultramaratonul din Germania. Long run-ul a fost de 60 de kilometri.

Ultramaratonistul brasovean este medic specialist in chirurgie orala si maxilo faciala. A studiat doi ani la Liceul Militar din Campulung Moldovenesc, de unde a trecut la o unitate de invatamant civila pentru a putea deveni politist. In clasa a 12-a a decis sa dea la medicina.

Autor: Vlad Lucian Arhire