Michal Rajca,”racheta” poloneza, a impresionat la SwissMan:”Urmeaza Kona, CeltMan si NorseMan”

539

  Michal Rajca are 25 de ani. Este nascut in Polonia, la Glucholazy. In dupa amiaza zilei de 23 iunie 2018 a realizat cea mai importanta perfomanta a carierei de triatlonist. A castigat a sasea editie a celebrului SwissMan. In acelasi timp a stabilit si un nou record al competitiei (3,8 kilometri inot, 180 de kilometri bicicleta, 42,2 alergare, cu o diferenta reala de nivel de 6000 de metri): 11 ore si 23 de minute. Michal are un job full-time si obiective marete in viitor. Polonezul a vorbit intr-un interviu exclusiv pentru aimx.ro despre cariera sa.

Michal Rajca lucreaza pentru Amazon. Iubeste alergarea montana si explica de ce a fost el cel mai bun la SwissMan

aimx.ro: Cine este Michal Rajca si cand a inceput sa practice triatlon?

Michal: Locuiesc in Wrocław, Polonia, dar m-am nascut in Głuchołazy. Localitatea natala este un orasel de munte in sud vestul Poloniei. In copilarie am facut orientare, atletism, cross-country, dar si alergare montana. In perioada junioratului am renuntat insa la sport. Am reinceput sa fac sport in urma cu 4 ani cand am ales sa alerg semimaraton si maraton. Dupa un an a inceput povestea cu triatlonul si dureaza si acum 🙂

aimx.ro: Care sunt cele mai bune 3 rezultate ale tale?

Michal: Swissman Xtreme Triathlon locul 1 si record al cursei. Cu siguranta este cea mai mare realizare a mea pana in prezent. La IM Wales 2017 am ocupat locul 3 la categoria M25 si m-am calificat la Campionatul Mondial Kona, Hawaii. Au fost multe greseli de incepator, dar am reusit totusi calificarea. La Triathlon Sierakow ½ IM am venit pe pozitia a treia si am reusit si un Personal Best: 4:03:56.

aimx.ro: 11 ore 23 de minute a fost timpul „rachetei” poloneze, asa cum te-au botezat organizatorii. Cum a fost posibil?

Michal: Trei factori principali au facut sa castig si sa stabilesc un nou record. Am fost pregatit foarte bine si am prins o zi excelenta. Am avut cea mai buna echipa de suport. Vremea a fost perfecta pe durata intregii curse. Este foarte greu sa compari acest rezultat cu un IronMan pe plat. Nu exista calculatoare care sa reuseasca o conversie. Eu prefer insa cursele montane. Sunt bun pe catarari si stiu cum sa abordez coborarile.

Michal Rajca: „Nu sunt cuvinte ca sa descriu ce am simtiti cand am trecut linia de finish”

aimx.ro: De ce este considerat SwissMan unul din cele mai dure concursuri de IronMan din lume?

Michal: Partea extrema este data de cei 6000 de metri diferenta de nivel (4000 pe traseul de bicicleta si 2000 pe alergare). Sunt insa si alte motive care il fac extrem: coborarile periculoase, vremea schimbatoare (in special diferentele de temperatura din varful muntilor si din vai), proba de inot care se desfasoara in intuneric…Ultimii 10 kilometri insa, cu 1000 de metri diferenta de nivel, sun chintesenta acestui IronMan.

aimx.ro: Cum se traieste finishul unei astfel de competitii din postura invingatorului?

Michal: Nu sunt cuvinte prin care sa imi pot exprima sentimentele. Cand treci linia de sosire dupa aproape 12 ore de efort intens, intr-un loc atat de frumos si mai si castigi una din cele mai dure curse din lume….Emotie pura!!! 

aimx.ro: Lucrezi full-time! Cum ajungi la astfel de rezultate?

Michal: Este foarte multa munca in spatele unui asemenea succes. Oamenii vad deobicei doar varful iceberg-ului. Partea cea mai dificila este insa „sub apa”,invizibila. Gestionarea timpului este cheia succesului. 40 de ore la job pe saptamana, plus alte 15-20 de ore de antrenament nu sunt usor de suportat, de indurat. Cu siguranta ai nevoie de sprijinul familiei si al prietenilor pentru a reusi sa performezi pe ambele planuri.

Campionatul Mondial, CeltMan si NorseMan sunt competitiile pe care Michal Rajca si le-a propus sa le castige

 Polonezul de 25 de ani isi doreste sa castige categoria de varsta la Campionatul Mondial Kona, Hawaii. In acelasi timp si-a propus sa se impuna si la celelalte doua curse din Xtri World Tour: temutele CeltMan si NorseMan.

Michal: Ambele obiective sunt extrem de provocatoare, dar si greu de realizat. Sunt constient de acest lucru. Sunt ferm convins insa ca prin foarte multa munca si cu suportul familiei si al prietenilor, dar si cu putin noroc sunt capabil sa le indeplinesc.

aimx.ro: Ce iti place mai mult: inotul, bicicleta sau alergare?

Michal Rajca: Alergarea este proba mea preferata din cadrul triatlonului. Ma simt bine pe bicicleta, in special pe un traseu deluros. Inotul? Vreau doar sa supravietuiesc :). Cursa incepe pentru mine cand se termina inotul.

aimx.ro: Cum iti gasesti motivatia sa te antrenezi in zilele in care nu ai chef?

Michal: Ideea principala este ca trebuie sa-ti propui un obiectiv. Apoi sa-ti creezi o strategie, un plan pentru a reusi sa-l indeplinesti. Totul depinde insa de tine, de caracterul tau, de felul in care esti construit. Eu sunt o persoana foarte muncitoare. Nu doar in sport, ci si in viata profesionala. Un element important este sa-ti faca placere fiecare antrenament. Daca iubesti ceea ce faci si o faci cu pasiune, rezultatele vor aparea mai devreme sau mai tarziu…Dar intotdeauna vor aparea.

Pe Michal Rajca il puteti urmari aici. 

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: SwissMan Facebook, Biegajacy Photo