Mihai Vigariu despre „EXPERIMENTUL” Barcelona: „Am testat ce merge pentru corpul meu”

0
1049
 Mihai Vigariu a participat duminica la IronMan 70.3 Barcelona. Triatlonistul roman a ocupat locul 86 din 2238 de sportivi. La categoria 30-34 de ani a fost al 14-lea din 303 concurenti. Mihai a folosit concursul pentru a se testa inaintea celui mai important eveniment din acest an: Mondialul de Full IronMan, Hawaii. Finalul de primavara a fost si este unul foarte intens, cu 3 competitii in doar 5 saptamani.

Mihai Vigariu: „Am avut un obiectiv mai degraba de executie”

aimx.ro: Ce proba a mers cel mai bine la Barcelona? 
 Mihai Vigariu: Proba de bicicleta. De data aceasta am avut instructiuni clare de la antrenorul meu sa merg mai in forta. Am dozat totusi efortul cat se poate de constant. Asta pentru ca au fost 1400 de metri diferenta de nivel. Traseul a avut foarte multe urcari, coborari, multe viraje stranse, curbe in ac de par, drum pe care coborai in viteza cu 60km/h insa nu stiai ce se afla dupa curba (asta daca nu ai studiat in prealabil fiecare segment de drum) Pe un astfel de traseu sa mentii o variabilitate cat mai scazuta este destul de greu. Trebuie sa muncesti pe urcari, insa si pe coborari nu trebuie sa o lasi moale pentru ca pierzi timp pretios. Au fost spanioli,localnici, care se antreneaza in zona, intrucat este o zona vestita pentru antrenamente, care pe coborari, stiau drumul, stiau cat sa traga de frana si cat sa accelereze si atunci ii pierdeam la multe curbe. 5 secunde de la un viraj, 5 secunde de la alt viraj si iata asa se face o diferenta semnificativa pe coborare, avand in vedere ca sunt aproape cateva zeci de viraje.
aimx.ro: Cum apreciezi rezultatul? Aveai un obiectiv de timp , de loc sau iti doreai sa cresti pe anumite probe? 
Mihai Vigariu: Rezultatul este unul conform asteptarilor. Noi am estimat dinainte cumva acest timp. Stiam cam ce se poate face pentru mine pe un astfel de traseu. A iesit cumva conform asteptarilor. Am avut un obiectiv mai degraba de executie. Atat pentru zilele dinaintea cursei, cat si pentru cursa in sine. Asta inseamna tot ce tine de nutritie, dozarea efortului, strategia de urmarire a unor puteri pe bicicleta sau viteze pe alergare. Toate aceste aspecte constituie in sine un experiment. Nu iti permiti sa faci astfel de experimente in ziua cursei de importanta maxima, cum ar fi Kona de exemplu (n.r. Campionatul Mondial de Full IronMan la care Mihai este calificat).

Mihai Vigariu despre:

proba de INOT:

„Am avut o proba de inot mai slaba decat ma asteptam. Conform antrenamentelor ar fi trebuit sa inot cam cu 5 secunde in medie mai repede pe fiecare suta de metri. Asta s-ar traduce cam intr-un minut si jumatate mai repede pe toata distanta. Am facut ceva nou de data aceasta: o incalzire foarte agresiva in dimineata cursei si niste antrenamente mai lejere in saptamana cursei. Astfel ca in apa pur si simplu nu am putut sa intru in transa in care intru in mod normal sa pot executa la capacitate maxima. Exact ce spuneam. Sunt curse / momente cand iti permiti sa experimentezi ca sa intelegi ce merge si ce nu pentru tine, pentru corpul tau, pentru mintea ta.

ALERGARE:

„Avand in vedere ca bicicleta a fost una mai dura, facuta pe un fond de nutritie mai scazut (special si acesta ales, ca sa inteleg toleranta la minim de carbohidrati), a fost o alergare care a aparut constanta: 4:20min/km. Nu a fost ceea ce mi-am dorit.  Intotdeauna exista loc de mai bine, asa ca pentru data viitoare voi tine cont de lectiile invatate din aceasta experienta si sper la mai bine. 🙂
aimx.ro: Ai obiectiv sa iesi campion national? Cu cine „te bati”?
Mihai Vigariu: Pe 2 iunie voi alerga  la Xman Romania pe distanta de Ironman (3.8km inot, 180km bicicleta, 42.2km alergare). Ma bat cu mine in primul rand 🙂 La fel cum au fost cele doua curse pe care le-am facut pana acum in Spania, la fel o sa fie si cea de la Oradea. Intentionez sa testez mult mai multe aspecte, mai ales ca e distanta de Ironman. O sa fie o cursa de test, pregatitoare, pentru cele 2 curse de importanta majora de anul acesta: Ironman Frankfurt si pe 14 octombrie Campionatul Mondial Ironman Kona, Hawaii). Eu o sa imi vad de planul meu, de executia mea. Daca rezultatul ma pune pe locul 1 o sa fiu foarte bucuros! 
aimx.ro: Ai ales un program spartan: 3 curse in 5 saptamani…
Mihai Vigariu: Spartan 🙂 Imi place cuvantul pe care l-ai ales. Da, am facut Ironman 70.3 Marbella pe 29 aprilie, Ironman 70.3 Barcelona pe 20 mai si urmeaza Xman Full Ironman Romania pe 2 iunie. Depinde cum privesti lucrurile. Intotdeauna  daca le vezi scoase din context s-ar putea sa para necalculate. Insa totul este calculat. Totul este gandit inca din decembrie anul trecut. Le-am pus pe foaie impreuna cu antrenorul meu. Treaba este ca daca ai la indemana niste metode foarte eficiente sa produci recuperarea atunci aceste distante de 3, respectiv 2 saptamani sunt foarte permisive sa poti sa ai grija de corp si sa performezi si la aproape potential maxim.

Mihai Vigariu la IronMan 70.3 Barcelona: Inot: 28.22, Bicicleta: 2.43.30 Alergare :1.31.21 Total: 4.49.02

Alti 3 romani au mai participat la Ironman Barcelona 70.3. Alexandru Buculei si Ciprian Porumb nu au ajuns la finish. Marius Butuc s-a clasat pe locul 726 la general, 118 la categoria 40-44 de ani. Timpul sau:5.36.43.

Autor: Vlad Lucian Arhire