Moment de referinta in aventura extrema de pe Dunare. Avram Iancu a ajuns la „portile” Vienei.

471

    S-a implinit o luna de cand Avram Iancu inoata zilnic in Dunare. Romanul si-a inceput aventura extrema pe 20 iunie la izvoarele Dunarii. Fix dupa o luna, bibliotecarul din Petrosani bate la portile Vienei. A inotat peste 900 de kilometri. A intalnit 62 de baraje in drumul sau si foarte multe lacuri care i-au ingreunat inaintarea. Efortul urias l-a facut sa piarda 6,7 kilograme. Avram este motivat si increzator. Gandul sau ramane la Sulina, locul unde Dunarea se varsa in Marea Neagra. 

     Avram Iancu a ajuns in paginile unei reviste de specialitate americane

Avram Iancu a depasit borna 2000 si se indreapta spre Viena. S-a intamplat marti, 18 iulie. Atunci a avut parte si de o surpriza uriasa. Cand a iesit din apa pentru traditionala fotografie a fost intampinat de sotie. Borna 2000 a fost cu adevarat magica: Pentru moment am crezut ca am vedenii. Era cat se poate de real…Sotia mea, care si-a legat destinul de mine in anul 2000….ma astepta la borna 2000 „, a povestit Avram pe pagina sa de socializare.

    Avram incearca sa se „imprieteneasca” cu bornele. Vor face parte din viata lui cel putin inca o luna si jumatate. Il ajuta la moral pentru ca lupta pe care o da este si una psihica. Miercuri a trecut pe langa o alta borna simbol: 1976, anul sau de nastere. Pana in prezent recordul de kilometri inotati intr-o zi a fost de 45. ” Pot si voi ajunge si la 50!”,  a declarat hotarat Avram pentru aimx.ro. Apa extrem de rece din Alpi, numarul foarte mare de baraje si lacurile pe care le formeaza Dunarea pana la Viena l-au impiedicat pe inotatorul din Petrosani sa inoate constant 50 de kilometri pe zi atat cat si-a propus initial. Proiectul in care este angrenat romanul a aparut si pe unul din cele mai importante reviste de specialitate: Open Water Swiming America.

          „Cele 60 de zile sunt orientative si nu contractuale. Scopul in sine nu este perioada de timp in care parcurg intreaga Dunare. Recordul in sine este parcurgerea Dunarii inotand zilnic, fara sa ma ajut de costum de neopren sau labele de inot.” – Avram Iancu

      2 repere pentru proiectul Dunare de la izvoare la varsare

 

Martin Strel a inotat Dunarea in 57 de zile. S-a intamplat in anul 2000 cand Strel avea 46 de ani. Slovenul este unul dintre cei mai valorosi inotatori pe
distante lungi, in ape libere, din lume. Strel a reusit aceasta performanta inotand cu ajutorul labelor si costumului de neopren. Celebrul sportiv a mai inotat fluviile Mississippi, Amazon si Yangtze.

Mimi Hughes a devenit prima femeie din lume care a inotat fluviul Dunarea de la izvoare la varsare. S-a intamplat in 2006, la varsta de 52 de ani. Mimi a ajuns la Sulina dupa 90 de zile de efort supraomenesc. A inotat in costum de neopren, iar fiica sa a insotit-o din caiac pe tot parcursul aventurii.

” Este evident faptul ca nici eu si nici un alt inotator din lume nu poate scadea sub cele 57 de zile ale lui Strel, dar nici nu as vrea sa ating cele 90 de zile ale lui Mimi Hughes chiar daca ea a avut avantajul neoprenului. Eu cred ca o estimare foarte realista ar fi undeva la jumatatea celor doua termene, adica la 75 de zile. Primii 200 de kilometri au fost foarte greu de parcurs. Am avut parte de apa foarte mica si a trebuit sa marsaluiesc ore in sir. In plus, in Germania au fost 50 de baraje, iar in Austria am intalnit pana acum 12. Cred ca dupa Viena va creste si numarul de kilometri inotati intr-o zi”, a spus Avram Iancu.

Credit Photo: Facebook Avram Iancu, Andrei Niculae