Participare istorica pentru Romania la Campionatul Mondial de Inot in Ape Inghetate

1080
Paul Georgescu a câștigat o cursă de 7.5km într-o apă de 13°!

Romania va avea numai putin de 11 sportivi la Campionatul Mondial de Inot in Ape Inghetate, editia a IV-a. Paul Georgescu, nominalizat pentru a treia oara consecutiv la titlul de inotatorul anului in lume, a avut initiativa formarii acestei echipe. Georgescu detine si cea mai importanta performanta in acest sport pentru Romania: este campion mondial de inot in ape inghetate in proba de 500 de metri. Temperatura apei a fost atunci de doar 0,2 grade. Este pentru a treia oara cand Romania are reprezentanti la Mondial. Drumul a fost deschis de Dragomir Streza in anul 2018.

Campionatul Mondial de Inot in Ape Inghetate se desfasoara in Polonia in perioada 3-6 februarie

Glogow este orasul care gazduieste in 2022 Campionatul Mondial de Inot in Ape Inghetate. Inotul va avea loc intr-un brat de rau unde va fi montat un schelet de piscina semiolimpica. Temperatura apei trebuie sa coboare sub 5 grade pentru a permite desfasurarea concursului, iar acest lucru se va intampla cu siguranta. De Craciun polonezii au testat „piscina” la o temperatura de 1,5 grade, insa in februarie apa va fi si mai rece.

Glogow, locatia Campionatului Mondial de Inot in Ape Inghetate

„Ne-am inscris la toate distantele de la 50 la 500 de metri, la mai multe stiluri: crawl, fluture, spate, bras si mixt, dar si la stafeta 4X50 si 4X250 de metri, unde este obligatoriu ca in componenta sa fie si o fata. Antrenamentele decurg foarte bine. Fiecare dintre sportivi si-a facut deja probele si continua sa le faca la fiecare antrenament” a declarat Paul Georgescu pentru aimx.ro.

Lotul Romaniei este format din 11 sportivi: triatlonisti amatori sau de performanta, fosti inotatori sau jucatori de polo, profesori de educatie fizica sau simpli sportivi matori.

Beatrice Ologeanu, Alex Ion, Sergiu Deznan, Valentin Cinciulescu, Bogdan Mihai Ionita, Robert Vasiliu, Adrian Stroe, Florin Tomos, Ovidiu Tirla, Dragos Ionescu si Paul Georgescu sunt oamenii care sfideaza frigul si vor inota in apele inghetate din Polonia.

Antrenament, 6 ianuarie 2022

„Am ajuns la momentul in care facem doua antrenamente pe saptamana. Sigur ca imi doresc sa obtinem si 2-3 medalii la acest Campionat Mondial. Este o participare istorica pentru Romania avand in vedere numarul mare de participanti si asta ma bucura foarte mult. Mi-am dorit enorm sa dezvolt acest sport pentru ca in 2019, in Rusia, ma uitam cu invidie la loturile numeroase ale unor tari ca Irlanda, Rusia, Germania sau Marea Britanie. Avem un lot de oameni puternici, determinati si motivati” a punctat in exclusivitate pentru aimx.ro Paul Georgescu.

Lotul Romaniei va pleca in Polonia in data de 2 februarie.

Istoria inotului in Ape Inghetate in Romania:

6-10 martie 2018 : Dragomir Sterza devine primul roman care participă la un Campionat Mondial de înot în ape inghetate. El a concurat la probele de 25 m si 50 m bras.

Dragomir Streza, antrenament inainte de Campionatul Mondial din 2018.

2 februarie 2019: Paul Georgescu devine primul român care inoata o milă (1609m) in apa înghețată. Timpul a fost 22 de minute si 43 de secunde iar temperatura apei 3.2°. Observator oficial a fost Ger Kennedy (Irlanda).

15 martie 2019: Paul Georgescu devine campion mondial la proba de 500m cu timpul de 6 minute si 7 secunde. O zi mai târziu Paul a ocupat locul 5 la proba regina de 1000m.

22 februarie 2021: Paul Georgescu devine primul bărbat din lume care a înotat o milă la Cercul Polar. Timpul a fost de 22 de minute si 44 de secunde iar temperatura apei 0°. Totodata această performanță reprezintă cea mai rapida milă zero (temperatura apei <1°) si cea mai rapidă milă înotată în Antarctica.  Observator oficial a fost Ger Kennedy (Irlanda). 

10 februarie 2021: Paul Georgescu reușește să doboare recordul mondial de distanță în apă înghețată. El a înotat 3.5 km in lacul Snagov in 57 de minute intr-o apă cu temperatura cuprinsă între 4.1° si 4.3°.

Observator oficial a fost Petar Stoychev, IISA Director (Bulgaria).

VIDEO: Paul Georgescu devine campion mondial in proba de 500 de metri

https://www.youtube.com/watch?v=fqCjGox4aaI

Autor: Vlad Lucian Arhire