100 Miles of Istria: cifre, declaratii, limite si performante pentru romani

760

   Performante pentru romani la ultramaratonul 100 Miles of Istria cu peste 1000 de participanti. Printre ei s-au aflat si 40 de romani impartiti la cele 4 curse cu distante intre 41 si 168 de kilometri. Cel mai bun rezultat a fost obtinut de Alex C. Petrut, locul 7 la ultramaratonul de 100 de mile. Multi altii si-au depasit propriile limite. Diana Surubaru a reusit o performanta notabila: pozitia a doua la categorie si locul 3 in clasamentul feminin al cursei de 110 kilometri. La 49 de ani, Laurentiu Vezentan a reusit cel mai valoros rezultat al carierei.

4 romani au fost in primii 50 in proba REGINA de 168 de kilometri.  261 de sportivi au ajuns la FINISH. 112 nu au reusit sa termine cursa

performante pentru romaniAl doilea cel mai bun loc ocupat de romani la cursa de 168 de kilometri a apartinut lui Laurentiu Vezentan. Sportivul in varsta de 49 de ani a venit pe locul 29. Timpul sau:25 de ore, 42 de minute si 49 de secunde. Si-a imbunatatit performanta din 2017 cu o ora si 50 de minute la capatul unui efort incredibil. Laurentiu lucreaza la TVR Cluj, alearga de 9 ani de zile si este producatorul emisiunii de sah „Regi si Pioni”.

„Am avut setat pe ceas in modul course un timp de 25 de ore si 51 de minute, ca maxim ce pot atinge (sau minim ca timp). Am avut multa vointa, dar a fost foarte greu pentru mine chiar daca poate rezultatul nu arata asta. Am fost si anul trecut si am stiut la ce sa ma astept.”– Laurentiu Vezentan pentru aimx.ro

A inceput sa alerge la varsta de 40 de ani. Prima competitie a fost Hercules Maraton. Pana atunci Laurentiu era un impatimit de mountain-bike, la care nu a renuntat definitiv nici in acest moment. In Croatia, atletul din Cluj Napoca, a trait cea mai importanta satisfactie in competitiile de alergare.
„Fiecare suporta durerea cat poate si cat are motivatia. E un fel de echilibru in care trebuie sa intri. Sa lupti sa intri. Sa stii cat poti supune corpul la efort ca sa poti sa-ti si revii daca ai exagerat. Sunt multe probleme care apar in cursa, incepand cu picioarele. Problema de baza este  epuizarea la care poti ajunge”, a mai punctat Laurentiu Vezentan.

Finish dramatic in concursul feminin in lupta pentru locul 2, la cursa albastra. Romanca Diana Surubaru a fost in prim plan si a adus o noua performanta pentru romani

109,7 kilometri cu 4394 de metri diferenta de nivel. Startul s-a dat la miezul noptii. Competitori din 36 de tari. 233 au fost finisheri. Alti 43 au fost „devorati” de proba pe parcurs. Csaba Papp si Alexandru Ivanov au fost cei mai bine clasati romani in clasamentul general: locul 50, respectiv 51. 3 locuri mai jos a sosit Diana Surubaru in 17 ore, 8 minute si 43 de secunde. Timpul i-a adus locul 2 la categoria de varsta si 3 in clasamentul feminin.

Desi cursa a avut 110 kilometri finish-ul a fost unul dramatic si la lupta mare pentru Diana. Alergatoarea din Brasov a pierdut locul 2 (fete), pe ultimul kilometru, in fata unei sportive din Slovenia aflata pentru a treia oara la Istria. Slovena a avut un avantaj de doar un minut si 6 secunde in fata Dianei. „Am fost pe locul 2 dupa a doua jumatate a cursei, dar portiunea de plat de la final m-a tradat. Sunt multumita, insa, chiar si cu finalul dramatic, demn de curse de plat. A fost o bucurie sa alerg la Istria. Imi pare rau ca nu am vazut prima parte a traseului, extrem de frumoasa, pentru ca am plecat noaptea”, a spus Diana pentru aimx.ro

Pentru romanca a fost al treilea ultramaraton din cariera dupa 7500 si Ciucas. Pasiunea pentru competitiile de  alergare montana a descoperit-o in 2014 impreuna cu sotul ei la 2×2. „Eu sunt din Brasov, dar locuiesc si lucrez in Bucuresti. Muntele inseamna doza de sanatate si frumos dupa tensiunea si agitatia din timpul saptamanii.”

„De aceea alergam, si eu, si sotul. Sa ne bucuram de frumusetea muntelui. Rezultatele frumoase sunt un efect secundar, extrem de placut, sigur, dar nu cautat cu disperare.”

Adrian Surubaru, sotul Dianei, a ocupat locul 121 la masculin in prima sa cursa care a depasit lungimea unui maraton: 66 de kilometri, cu 2441 de metri diferenta de nivel. Rezultatele integrale ale celor 4 probe le puteti vizualiza aici.

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo:Adi Beleanu, Diana Surubaru