Poveste de succes. Cubanezul Flabio Carmona antreneaza romani pentru Mondialele de IronMan

715

    Flabio Carmona s-a nascut in 1972, in Havana, Cuba. De 5 ani a venit in Romania. Aici a pus bazele unei povesti de succes: clubul Seven Sport. Este antrenor de triatlon si se ocupa de dezvoltarea sportiva a clubului. Intre 2003 si 2013 a antrenat lotul national de triatlon al Cubei. Flabio a vorbit pentru aimx.ro despre cum e sa-ti croiesti un nou drum in viata la peste 10 mii de kilometri de tara natala.”In primul an a fost greu. Eram trist, nu stiam limba. Imi place mult Romania. Ma simt aici mai bine ca in Cuba. Acolo este lumea mai agitata” spune Flabio.

   Flabio Carmona:”Am invatat multe lucuri la scoala despre Romania. Studiam la geografie politica toate tarile comuniste”

Flabio Carmona     Flabio s-a nascut in anul in care liderul cubanez Fidel Castro venea intr-o vizita oficiala in Romania. Havana a fost terenul sau de joaca in copilarie. Batea mingea de dimineata pana seara. A practicat inotul si baseball-ul. A incercat si luptele, dar nu s-a legat o relatie de lunga durata. „Luptele nu erau de mine. Cubanezii fac mult sport. Ca popor iubim miscarea. In Cuba cei mai multi baieti merg la baseball, iar fetele fac dansuri. Aveam energie de mic. Am absolvit Scoala Militara. Acolo am inceput sa alerg. Nu eram bun la viteza, dar la anduranta m-am descurcat de la un nivel mediu in sus”, povesteste Flabio.

Din 2003 a devenit antrenorul lotului national de triatlon al Cubei. A ramas in aceasta postura timp de 10 ani. Atunci a schimbat macazul si acceptat o invitatie de a veni in Romania. „Pe fetita mea o cheama Gabriela. I-am pus numele dupa cel al Gabrielei Szabo. Imi placea cum suna. Atunci era in voga si jucatoarea de tenis Gabriela Sabatini. Urmaream rezultatele atletilor romani cand Romania era o forta in acest sport. Incercam sa fiu la curent cu ceea ce se intampla in sportul mondial. Stiam si de rezultatele nationalei Romaniei din 94. Mai stiam ca noi v-am batut la Campionatul Mondial de Fotbal in 38. E singura noastra victorie :). Simpatizam Olanda lui Gullit si Van Basten. Acum imi place  Barcelona si PSV. Dar parca fotbalistii zilelor noastre sunt mai preocupati de ce posteaza pe facebook si nu de fotbal” a mai precizat Flabio.

    Clubul unde Flabio Carmona este antrenor are 120 de membri: adulti si copii. Se pregatesc pentru triatlon, dar si specific la atletism, ciclism si inot.

Flabio Carmona  Flabio Carmona a pus bazele unui club sportiv impreuna cu Valentin Georgescu. In 2015 au inceput primele antrenamente in Bucuresti. La 3 ani distanta unul dintre sportivii clubului, Andrei Dudu, s-a calificat la Campionatul Mondial de Full IronMan. Andrei detine si recordul national la triatlon.

„Acum avem 120 de sportivi cu tot cu copii. Noi oferim antrenamente pentru triatlon, dar si independente: de atletism, ciclism si inot. Pe cei mici incercam sa-i facem sa se indragosteasca de sport. Nu ne intereseaza sa iasa campioni intr-un viitor imediat. N-am pus niciodata rezultatele pe primul plan la copii. Cu adultii incercam sa adaptam programa in functie de fiecare. Eu sunt genul de antrenor care ascult foarte mult. Sunt foarte deschis sa schimb, sa gasesc o noua formula. Imi place mult sa schimb sistemul de antrenament, sa vin in fiecare an cu ceva nou. La noi planul de antrenament se face in fiecare saptamana sau zilnic. Avem un feed-back, discutam…Incercam sa personalizam sedintele de pregatire in functie de programul fiecaruia.”

Flabio se ocupa de dezvoltarea sporiva a clubului. In acelasi timp se ocupa si de antrenamentele de triatlon si inot. De curand clubul a mai atras un profesionist. Este vorba de Alex Ciocan care se va ocupa de antrenamentele de ciclism.„L-am cunoscut pe Alex la triatlon. Mi-a placut foarte mult.E concentrat la ceea ce face. E un tip care este foarte apreciat de restul atletilor. Imi pare o persoana excelenta. E clar, direct si are un potential foarte mare ca antrenor”, a mai precizat pentru aimx.ro Flabio.

Atletism 360 este un alt proiect important al Seven Sport. Clubul isi doreste sa duca performeri la Jocurile Olimpice din 2028.

Flabio Carmona despre:

un top 3 rezultate ca antrenor: „Rezultate mai bune au fost cu Mihai Vigariu la inceput. A venit aproape de 0 la noi si intr-un an si jumatate s-a calificat la Mondialul de Half IronMan. A fost un exemplu. A fost foarte disciplinat si foarte focusat. A inteles ca trebuie sa se sacrifice. E un tip care a vrut sa invete foarte mult. Si Andrei Dudu la fel. A ajuns la Mondialul de Full IronMan. La fete Adriana Istrate a reusit un loc 3 la Maratonul de la Polul Nord. Ionela Bobeanu si Marina Oprea sunt alte sportive cu rezultate bune.”

caracteristici generale ale celor care vin la antrenamente: „Am sesizat ca multi isi doresc sa faca rezultate rapid. Se doreste sa se sara cat mai rapid si peste partea de incalzire. Am mai vazut si ca sunt atleti care nu sunt profesionisti, au un job si sunt mai disciplinati decat unii de la elite. Mai seriosi la antrenament, incearca sa recupereze.”

acomodarea cu Romania: „Primii doi ani au fost destul de grei. Am fost foarte trist. Nu stiam nici limba. Stiu ca am scris si Ambasadei Cubei la Bucuresti. I-am intrebat daca mai sunt cubanezi in Bucuresti. Au fost draguti. M-au invitat la Ambasada. Acum m-am obisnuit. Imi place mult Romania. Este si foarte safe. M-am simtit mai bine aici ca in Cuba. Si acolo te simti in siguranta, dar e lumea mai agitata.”

cum a invatat limba: Daca nu erau antrenamentele cu cei mici ramaneam la engleza si spaniola. Ei ma corectau, radeau de mine cand poceam cuvintele. Asa ca am fost nevoit sa invat. Pana atunci cu femeile vorbeam in spaniola, iar cu baietii in engleza:)

Antrenor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo:Seven Sport facebook