Premiera pentru Romania: doi alpinisti incearca sa escaladeze Varful Elbrus pe timp de iarna

998

 Radu Albu si Radu Turta sunt cei doi alpinisti care vor incerca sa realizeze o premiera pentru Romania. 14 zile ar trebui sa dureze expeditia pe varful Elbrus (5642 de metri). Este programata in perioada 15-30 ianuarie. Vor avea de infruntat conditii meteo extreme. Elbrus este un munte aproape pustiu pe timp de iarna. Putini alpinisti se incumeta pe trasee.

Radu Albu: „Expeditia reprezinta o premiera pentru Romania”

Premiera pentru Romania  Pentru a urca pe Elbrus in conditii de iarna ai nevoie de exact acelasi echipament ca si intr-o expeditie la 8000 metri, declara Radu Albu. Alipinistul roman s-a intors recent de pe varful Manaslu,Himalaya, 8163 de metri. Spune ca Elbrus nu l-a tentat pana acum. „In sezonul de vara nu il consider un munte prea provocator, chiar daca statistic vorbind e un munte cu o medie foarte mare de decese pe an. In schimb dupa ultima mea experienta la Moscova si Sankt Petersburrg, anul trecut in ianuarie cand am rabdat friguri de -30 de grade in oras, m-am gandit ca Elbrus ar putea fi o provocare pentru mine in timpul iernii. Ma astept sa avem de suportat temperaturi de -50, -60 de grade,la peste 5000 de metri”a mai spus Radu.

Alpinistul a vorbit si de principalele pericole: “Dincolo de a-mi dori reusita acestui varf in sine, imi doresc mult sa ma apropii cat mai tare de alpinismul de iarna la altitudine. Ma astept ca printre cele mai mari provocari cu care ne vom confrunta sa fie frigul extrem si vremea instabila, izolarea, crevasele imense acoperite si ascunse de zapada si faptul ca suntem singuri pe munte. In sezonul de iarna foarte putini alpinisti se incumeta sa urce pe Vf. Elbrus.”

Radu Albu face echipa cu Radu Turta, alpinist si ghid montan

Radu Turta, alpinist si ghid montan la Extreme Expeditions il va insoti pe Radu Albu. Cei doi vor urca pe traseul standard, prin sud, prin valea Azau. Radu Turta a mai escaladat Vf. Elbrus, vara, pe acelasi traseu. „Dupa ce m-am intalnit cu acest varf, cu ceva timp in urma, sufletul meu a ramas acolo. Este unul din preferatii mei. Voi incerca sa imi recuperez sufletul intorcandu-ma la el in conditii de iarna, spune cu entuziasm Radu Turta.

In 2019 cei doi alpinisti si-au mai propus expeditii pe Aconcagua, Kilimanjaro si Kazbek, dar si in Himalaya.