Winter TriChallenge a DEZGHETAT sezonul 2017

591

Vreme frumoasa, soare si 2,3 grade peste 0. Pe drumul care duce din DN 1 spre Complexul Sportiv Sydney 2000 Izvorani te strecori cu greu. Zeci de masini sunt parcate pe partea dreapta in sir indian. Printre ele este un furnicar continuu: se dau jos bicicletele, se face ultimul inventar la cele necesare in cursa, iar zambetele copiilor care isi insotesc parintii par sa fie sursa perfecta de energie. Cam cat toate gelurile si batoanele la un loc.

Forfota este si in curtea interioara a complexului. In jumatate de ora incepe a sasea editie Winter Tri Challenge, primul triatlon din 2017. Lumea se strange in Sala Polivalenta, acolo unde se desfasoara sedinta tehnica. In mijloc iti ia ochii o pata mare verde: sunt componentii echipei Catena, cea mai numeroasa echipa dintr-o companie. Verdele fosforescent al echipamentului ii face vizibili din orice colt. Sunt prezentate ultimele detalii in ceea ce priveste traseul. Noutatea: o portiune off-road de 1,8 km de bicicleta.

Se dau 3 starturi tocmai pentru a nu fi incidente si inghesuiala cand se intra in bazin. Urmeaza 5 km de alergare, 14 de bicicleta si 500 de m inot. Distantele sunt la indemana unei persoane active fizic si cu oarecare antrenament. Alergarea se face pe langa liziera padurii. Pamant moale, inghetat, zapada… Cu asta se confrunta triatlonistii.

Ciprian Comisan pleaca tare si va si castiga competitia individuala cu un avans considerabil. Traseul de bicicleta incepe pe asfalt si continua apoi prin padure, mai mult pe zapada inghetata. Efortul se vede. Se respira din ce in ce mai greu. In general lumea se bucura de natura, de competitie, de o zi de februarie ce vesteste primavara.

Mergem sa vedem cu ochii nostri portiunea de off-road. Spectacolul este garantat… pentru cei de pe margine. Tensiunea creste insa in randul concurentilor. „Am tot primit ceva injuraturi” ne spun zambind voluntarii care le indica traseul sportivilor. „Ai venit sa razi de noi?” sunt intrebat, cu zambetul pe buze, in timp ce incercam sa imortalizez chinul concurentilor printre balti si noroi. Unii isi iau bicicleta in spate sau opteaza pentru a alerga pe langa ea. 1,8 km parcursi de 3 ori.

Finalul e in bazin, iar apoi urmeaza pasta party. A mai trecut un concurs. Raman amintirile, socializarea si cateva ore bune de miscare. Peste 450 de persoane (450 de povesti) au alergat, au pedalat si au inotat la Winter TriChallenge, editia a sasea. Printre ei l-am vazut pe John Venable, locul doi in concurs, angajat al Ambasadei Statelor Unite. Chiar inainte de start am dat peste o mai veche cunoastinta: un tanar stabilit in Elvetia si venit in week-end la ziua de nastere a verisoarei lui.”Nu puteam sa ratez triatlonul. Am inchiriat o bicicleta si am venit. Noroc ca petrecerea e dupa!”

Pe pista de atletism a terenului de fotbal ii intalnesc pe Andreea Albu (11 ani, campioana nationala la duatlon), Anton Zamfir (14 ani ,poloist, vicecampion cu CSS1 si Andrei Horomnea (11 ani, ciclist). Se incalzesc de zor pentru stafeta unde vor reprezenta International British School. Sunt concentrati si determinati sa faca un rezultat bun. De altfel nu prea rateaza nicio competitie din calendar. La polul opus, la 42 de ani, o doamna se mandreste cu prima participare la un triatlon.

Robert Daraban a fost primul sportiv cu dizabilitati ce a participat la Winter TriChallenge (duatlon). Si Invictus Romania a fost reprezentata de 2 membri, la triatlon individual si o stafeta.