Prima romanca a urcat pe varful Everest in luna mai

768

Prima romanca pe Everest este Otilia Ciotau. A atins varful la sfarsitul lunii mai. Mai precis pe 23 mai conform Himalaya Database. Otilia este din Suceava, dar locuieste in Statele Unite ale Americii, la Washington. Romanca a facut ascensiunea in cadrul unei expeditii comerciale. Alpinista are 38 de ani si a vorbit intr-un interviu pentru Federatia Romana de Alpinism si Escalada despre ascensiune.

Otilia Ciotau este prima romanca  pe Everest. A facut ascensiunea pe versantul nordic al masivului, prin Tibet, China. Otilia a utilizat oxigen suplimentar si suport sherpa.

Otilia lucreaza in domeniul finante banci. Si-a dorit de mult timp sa urce pe Everest si sa navigheze in jurul lumii. Primul vis si l-a indeplinit. „Dupa ce am decis sa urc pe Everest, m-am antrenat in Colorado pe diversi munti urcand, de exemplu, pe varful Quandary (4.348 metri) pe un viscol incredibil. Am avut o experienta extraordinara pe muntele Washington – unde se spune ca vremea poate fi la fel de potrivnica ca pe Everest. Pentru aproape patru luni am dormit într-un cort cu aer cu oxigen redus pentru a simula conditiile de la altitudine ridicata si m-am antrenat pe bicicleta cu masca cu oxigen redus. Pe langa antrenamentul cu greutati pentru brate, am purtat aproape in permanenta in spate o vesta cu greutati de 20 kg, precum si greutati la glezne, pentru a-mi obisnui picioarele cu ghetele grele pentru mers la altitudine si coltari.” a spus Otilia pentru site-ul Federatiei Romane de Alpinism si Escalada.

Otilia a ajuns pe varful Everest pe 23 mai la ora 6 si 50 de minute dimineata.

Tot pe aimx.ro poti citi si despre tanarul care participa la cursele SPARTAN dupa ce si-a pierdut un picior din cauza unui cancer osos, AICI!!!

Credit Photo: Otilia Ciotau